skip to Main Content
An 51

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ: ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σε εξαιρετικό κλίμα ολοκληρώθηκε αργά σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση τριών δημάρχων, Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη και Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβόύ, με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πέρκα.

Οι δήμαρχοι, εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, κατέθεσαν μία ολοκληρωμένη νομοθετικά -σε ότι αφορά το Νόμο 2971- και υπηρεσιακά –σε σχέση με την ισχύουσα ΚΥΑ- πρόταση σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς παραχώρησης της απλής χρήσης των παραλιών στους δήμους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ανέφερε ότι η πρόταση της Κρήτης συμπεριλαμβάνει:

-Την πενταετή παραχώρηση για την απλή χρήση των παραλιών στους Δήμους

-Τον τριπλασιασμό των προστίμων σε σχέση με τους παρανομούντες. «Δεν είναι δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, το ποσό που καταβάλλει ένας καταπατητής να είναι ισόποσο με το νόμιμο μίσθωμα».

-Να παραμείνει το ποσοστό 70/30% σε ότι αφορά την κατανομή των εσόδων σε Δήμους και Δημόσιο, με την υποχρέωση η αυτοδιοίκηση να φέρει την ευθύνη για την καθαριότητα των παραλιών και το ναυαγοσωστικό έργο.

-Σε περίπτωση εφαρμογής ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των παραλιών από επιχειρηματίες, αυτός να γίνει για τη φετεινή περίοδο πιλοτικά σε ορισμένους μόνο δήμους, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν ενδεχόμενα προβλήματα στη διαδικασία, χωρίς την περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας με ότι αυτή συνεπάγεται.

-Ο ναυαγοσώστης που καλύπτει δραστηριότητες ξενοδοχειακών μονάδων στην παραλία, να καλύπτουν τα έξοδά του οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

-Να υπάρχει δυνατότητα μίσθωσης του παλιού αιγιαλού, ο οποίος παρεμβαίνει μεταξύ ιδιοκτησίας και αιγιαλού –διακόπτει δηλαδή το όμορο.

Στη συνάντηση, εκτός από τους Δημάρχους, το παρόν έδωσαν και οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης και Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.
Αυτή την ώρα ξεκινά η συνάντηση της κρητικής ομάδας, με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού Ευριδίκη Κουρνέτα.

aftodioikisi.gr

Back To Top