skip to Main Content
Samaras 620×320

Σαμαράς: Έτσι θα δημιουργήσουμε 770.000 θέσεις εργασίας – Έρχεται το «λευκό μητρώο επιχειρήσεων»

Λευκό μητρώο επιχειρήσεων για να κινητροδοθητούν όσοι επιχειρηματίες είναι συνεπείς, πρότεινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε σαφές πως (σσ. η ανεργία) δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, δηλώνοντας αποφασισμένος να αναλάβει η κυβέρνηση δράση, καθώς η χώρα μπαίνει σε διαδικασία ανάκαμψης.

«Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020» τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως «στην προσπάθεια απορρόφησης των ανέργων πρεπει παράλληλα να καταβάλλεται προσπάθεια χωρις να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό».

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους ο ΟΑΕΔ μέσω επτά προγραμμάτων προσφέρει 145.00 θέσεις για ανέργους. 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης να συγκεράσουν τις προτάσεις τους και στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, να προσέλθουν με μια ενιαία πρόταση.

Ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα «πριμοδοτούνται» οι συνεπείς επιχειρήσεις με μειωμένους ελέγχους, και σε δεύτερη φάση με πιθανή μείωση εισφορών. Ο υφυπουργός, Β. Κεγκέρογλου, επισήμανε τη σπουδαιότητα της πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη ρήτρα απασχόλησης με αντίστοιχα κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ι. Παπαγόπουλος, από την πλευρά του πρότεινε να υπάρξει πρόβλεψη για ρύθμιση των δανείων και της εργατικής κατοικίας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας τόνισε πως οι σωστές και συνεπείς επιχειρήσεις πρέπει να επιβραβεύονται, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδ. Ανδρεάδης επισήμανε ιδιαίτερα τις 100.000 θεσεις εργασίας που δίνει ο τουρισμός, τα 19,5 εκατ. αφίξεων το καλοκαίρι, αλλά και τα 13,5 δισ ευρώ, έσοδα που προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο.

Τι προτείνουν οι φορείς

Κοινωνική Συμφωνία για Ανάπτυξη με Απασχόληση πρότεινε η ΕΣΕΕ στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, ενώ κατέθεσε επτά προτάσεις και η ΓΣΕΒΕΕ.

Αναλυτικότερα,  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης πρότεινε μια «Κοινωνική Συμφωνία» με τη κυβέρνηση για «Ανάπτυξη με Απασχόληση», την αναγνώριση του συνεπή εργοδότη, καθώς και τη θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία».

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βας. Κορκίδης:

«…Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας, η έλλειψη εργοδοτών, η μετανάστευση της νέας γενιάς επιστημόνων και η αξιοποίηση της επαγγελματικής εμπειρίας με ανεκτίμητη τεχνογνωσία, προϋποθέτει νέες προσεγγίσεις στη διάγνωση των πραγματικών αναγκών εργασίας, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων μεταξύ του κράτους και των θεσμικών κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων της χώρας.

Η πρόκληση της απασχόλησης απαιτεί μια συγκροτημένη απάντηση και μία κοινή προσπάθεια, ενώ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν οι κοινωνικοί εταίροι ενεργούμε ο καθένας μόνος του, ούτε εάν αντιμετωπίζεται ο κάθε ένας μεμονωμένα και διαφορετικά, άλλοι ως «παιδιά» και άλλοι ως «αποπαίδια».

Επομένως, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η εκπόνηση και υλοποίηση «Σχεδίου Δράσης των 5 Κοινωνικών Εταίρων για Ανάπτυξη με Απασχόληση», με πέντε στόχους: την Ανασυγκρότηση, την Κατάρτιση, την Επιχειρηματικότητα, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή. Μία εξίσου σημαντική πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός πολύτιμου εργαλείου, μίας νέας Ανεξάρτητης Αρχής, του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία» στα πρότυπα των καλών υπηρεσιών του Συνηγόρου του Πολίτη.

Το κράτος και οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να δεσμευθούμε σε μία εγχώρια «εγγύηση για τη νεολαία» και παράλληλα να φροντίσουμε για την ανεργία των «μεγαλύτερων παιδιών» που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Η ΕΣΕΕ στηρίζει το θέμα της έμπρακτης αναγνώρισης των συνεπών επιχειρήσεων και επαναφέρει τη κοινή πρόταση εργοδοτών και εργαζομένων για άμεση σύναψη μιας προγραμματικής Εθνικής συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμοθετημένων Κοινωνικών Εταίρων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ».

ΓΣΕΒΕΕ

Επτά προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, Γ. Καββαθάς κατά τη συνεδρίαση, τονίζοντας, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει η γενικότερη οικονομική πολιτική, «η οποία πολλές φορές εξουδετερώνει τα όποια θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν οι πολιτικές απασχόλησης».

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Καββαθάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«…η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη εκτός των προγραμμάτων μέχρι 29 ετών για τους νέους να υπάρξουν προγράμματα άμεσα για απασχόληση πάνω των 35. Είναι εκείνες οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, που έχουν δημιουργήσει ήδη υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα ζητήσαμε την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης γιατί χωρίς αυτήν όσα προγράμματα απασχόλησης και να βγουν δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα όταν υπερφορολογούνται οι επιχειρήσεις, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, όταν οι επιχειρήσεις απειλούνται από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ακόμη, ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί επαρκής «αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση για την πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε να κάνουμε τις σωστές διαγνώσεις για το οξυμένο φαινόμενο της ανεργίας και να διορθώσουμε αντιστοίχως τις πολιτικές».

Ο κ. Καββαθάς, μιλώντας για τις προτεραιότητες του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης πρότεινε:

«- Να στοχεύσουμε στην προσφορά δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, επιδιώκοντας το σημαντικό απόθεμα δεξιοτήτων να προσελκύσει επενδυτική δραστηριότητα.

– Να χρηματοδοτήσουμε την εκπαίδευση και την έρευνα, ειδικά σε τομείς που μπορούν να στηρίξουν κάποιο ιδιαίτερο συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα.

– Οι επιδοτήσεις θέσεων απασχόλησης να διακρίνονται ανάλογα με το αν η επιχείρηση είναι σε φθίνοντα ή αύξοντα κλάδο οικονομικής δραστηριότητας (για παράδειγμα αν μια επιχείρηση είναι σε φθίνοντα κλάδο οικονομικής δραστηριότητας είναι πιο χρήσιμο να επιδοτηθεί η διατήρηση θέσεων απασχόλησης παρά η δημιουργία μιας νέας θέσης).

– Επίσης κατά την επιδότηση θέσεων απασχόλησης να λαμβάνονται υπ” όψιν συνέπειες, όπως τα αποτελέσματα υποκατάστασης και απώθησης.

– Να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, διότι για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης πέραν της ακολουθούμενης πολιτικής σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι δημόσιες επενδύσεις, καθώς αποτελεί παράδοξο σε μία οικονομία, η οποία μαστίζεται από την ύφεση το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να είναι πλεονασματικό, δηλαδή αντί για δημόσια επένδυση να έχουμε δημόσια αποταμίευση.

Τέλος, ζήτησε την ενεργοποίηση ενός think tank στο πλαίσιο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, που θα απαρτίζεται από τα ερευνητικά ινστιτούτα των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) προκειμένου να επεξεργάζεται και να τεκμηριώνει τις προτάσεις που θα υποβάλλονται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top