skip to Main Content
An 95

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Πουλάτα

Aν και με λίγη καθυστέρηση, το χωριό μας φόρεσε και φέτος τα γιορτινά του, καθώς πριν από λίγη ώρα άναψε στην πλατεία μας το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, φέρνοντας μας λίγη από τη μαγεία των εορτών.

Με αυτόν το όμορφο, αλλά συνάμα λιτό τρόπο, όπως εξάλλου αρμόζει στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, υποδεχόμαστε και επίσημα στα Πουλάτα την εορταστική περίοδο.

Από αυτή τη μικρή γωνιά της ανατολικής Κεφαλλονιάς λοιπόν, ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα!

 

 

Με αφορμή την φωταγώγηση του δέντρου μας, το www.poulatakefalonias.gr σας παραθέτει λίγα λόγια για την ιστορία του όμορφου αυτού εθίμου…

 

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα έθιμα των Χριστουγέννων. Ως σύμβολο, έκανε την εμφάνιση του τον 8ο αιώνα όταν ο Προστάτης της Γερμανίας Άγιος Βονιφάτιος, θέλησε να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη στους ειδωλολάτρες ιερότητα της βελανιδιάς, αντικαθιστώντας την με το έλατο το οποίο επέλεξε για δύο λόγους. Για την ιδιότητα του να μην μαραίνονται και να μην πέφτουν ποτέ τα φύλλα του, κάτι που συμβολίζει την αιώνια ζωή του θεανθρώπου και για το τριγωνικό του σχήμα που συμβολίζει την Αγία Τριάδα.

Στην Ελλάδα το έθιμο του έλατου ήρθε για πρώτη φορά το 1833 από τον τότε Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα. Αρχικά στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα του Ναυπλίου και στη συνέχεια στην Αθήνα, εντυπωσιάζοντας τους κατοίκους της.

Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη χώρα μας ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο, δηλαδή ένα μεγάλο κούτσουρο κυρίως από πεύκο ή ελιά που έβαζαν οι νοικοκυρές στο τζάκι και το άφηναν να καίει κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ Χριστουγέννων και τα Φώτων. Το έθιμο αυτό λέγεται ότι έφερνε καλοτυχία και έδιωχνε τους καλικάτζαρους από τα σπίτια.

 

Βέβαια, το κατεξοχήν ελληνικό έθιμο υπήρξε ο στολισμός του καραβιού που συμβόλιζε το ταξίδι του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Ταυτόχρονα όμως, ως χώρα της ναυτοσύνης το καράβι για την Ελλάδα, ιδίως για εμάς τους νησιώτες, αποτελούσε ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς μας που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους. Σε αρκετές δε περιπτώσεις ήταν συνυφασμένο με αποχωρισμούς, αλλά και με τάματα ναυτικών σε στιγμές κινδύνου στη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το έθιμο του στολισμού του καραβιού γίνεται όλο και πιο έντονο τόσο σε σπίτια, όσο και σε δημόσιους χώρους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με δέντρο ή καραβάκι, με πλούσιο ή με λιτό στολισμό, η όλη διαδικασία αποτελεί μια ευκαιρία για να αισθανθούμε το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

www.poulatakefalonias.gr

Back To Top