skip to Main Content
Akinita 620×320

Έρχονται εκπτώσεις 40% στο «πόθεν έσχες» και μείωση αντικειμενικών τιμών

Εκπτώσεις στις αντικειμενικές τιμές για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με στόχο να υπάρξει μείωση μέχρι 40% στο ποσό των δαπανών που πρέπει να δικαιολογήσουν οι φορολογούμενοι με βάση το «πόθεν έσχες» προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», θα πρέπει να αποδείξει στην Εφορία πού βρήκε τα 150.000 ευρώ και όχι το ποσό των 250.000 ευρώ που είναι η αντικειμενική. Η έκπτωση του 40% θα ισχύει μόνο για το «πόθεν έσχες» και όχι για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και των φόρων μεταβίβασης.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, με τη νέα ρύθμιση θα ξεμπλοκάρουν εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν κλείσει και βρίσκονται στον αέρα καθώς οι αγοραστές δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιο.

Οι τιμές στις οποίες κλείνεται μια συμφωνία είναι χαμηλότερες κατά 50%-60% από τις τιμές της Εφορίας. Κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για τυφλό «πόθεν έσχες» που υπολογίζεται με βάση τις εκτός πραγματικότητας πλέον αντικειμενικές αξίες και προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες δημιουργώντας αγορά των «ολίγων» οι οποίοι μπορούν να αποκτούν ακίνητα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα να καλύπτουν με τα εισοδήματα τους τη δαπάνη απόκτησης.

Πηγή: Έθνος

Back To Top