skip to Main Content
Mis

Αλλάζει το μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

Μισθολόγιο με βάση την απόδοση των δημοσίων λειτουργών προωθεί η Κυβέρνηση. Αυτό προέκυψε από πρόσφατο έγγραφο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο οποίο σημειώνει ότι εφόσον εφαρμοστεί προσεκτικά και σχεδιασμένα ένα τέτοιο σύστημα θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.
Επιπλέον και ο συναρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργία ενός νέου, πραγματικά ενιαίου μισθολογίου όπου οι απολαβές κάθε υπαλλήλου πρέπει να είναι ανάλογες με τα προσόντα του, την απόδοσή του και τη θέση ευθύνης που έχει.

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύουν τα Παραπολιτικά, σε απόλυτη συνάρτηση θα βρεθούν από τους πρώτους μήνες του 2015 η εργασιακή απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων με τις μισθολογικές απολαβές. Το νέο σύστημα της αξιολόγησης βάσει της ποσόστωσης θα αποτελέσει επί του πρακτέου τον «καμβά» για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου τον Ιανουάριο του 2015, όπως προβλέπεται από τη μνημονιακή σύμβαση. Ήδη οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημοσίων λειτουργών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων», επισημαίνει στο έγγραφο ο πρώην υπ. Οικονομικών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και συνεπώς τη λειτουργικότητα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Βασική προϋπόθεση αλλά και «εργαλείο» για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου είναι η αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, που από το 2015 θα γίνει βάσει ποσόστωσης. Βάσει των προβλεπομένων στο νέο σύστημα, με βαθμούς 9-10 θα αξιολογείται έως και το 25% των υπαλλήλων που, όπως όλα δείχνουν, θα μπορεί να… ελπίζει στο μπόνους. Με βαθμούς 7-8 θα αξιολογείται έως και το 60% των υπαλλήλων, ενώ με βαθμούς από 1 έως 6 θα αξιολογείται έως και το 15% των υπαλλήλων.

Ως προς τους υπαλλήλους που θα λάβουν «κακή» βαθμολογία, από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν υπάρξει δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα, ενώ είναι και νομοθετημένο στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη συγκριτική αξιολόγηση. Επιπλέον, και να ήθελε κάποιος να τους απολύσει δεν θα μπορούσε να το κάνει, καθώς πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους. Αντίθετα, θα υπάρξει προσπάθεια βελτίωσης των επιδόσεών τους μέσω μεθόδων που θα προτείνει ο αξιολογητής.

Αυτό που διαφαίνεται, ωστόσο, είναι ότι πιθανότατα οι μη αποδοτικοί υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπές στους μισθούς τους. «Θεσμοθετήσαμε τη συγκριτική αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η απαξίωση του παρόντος συστήματος αξιολόγησης.

Η βαθμολόγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων με βαθμούς 9 και 10, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα», προσθέτουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

www.dikaiologitika.gr

Back To Top