skip to Main Content

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο – Καταργείται στην πράξη η μονιμότητα, στους ιδιώτες υπηρεσίες

Ένα νέο, μικρότερο, Δημόσιο που θα παραχωρήσει υπηρεσίες του σε ιδιώτες αλλά και θα λειτουργεί στα πρότυπα των επιχειρήσεων με υπαλλήλους που σε περίπτωση που αρνηθούν να μετακινηθούν ή αξιολογούνται με χαμηλό βαθμό οι ίδιοι ή οι υπηρεσίες του, θα υπάρχει δυνατότητα να απολυθούν, περιέγραψε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας δίπλα του την υφυπουργό του Εύη Χριστοφιλοπούλου, κυρίως, για να επιβεβαιώσει τη «μάχη» που έδωσαν με την τρόικα για να αποτρέψουν, όπως είπαν,  «16.000 διαθεσιμότητες για το 2014 και 8.000 απολύσεις», χωρίς πάντως να έχουν και πολύ διάθεση να μιλήσουν για το πώς θα γίνουν οι 11.400 που απομένουν για το 2014, ανακοίνωσε ότι:
1)     Θα υπάρξει ουσιαστική μελέτη για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις outsourching υπηρεσιών του Δημοσίου, που «θα γίνει με ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο τρόπο και πλαίσιο Ώστε να αποφεύγεται το περιττό κόστος». Κι αυτό γιατί, όπως είπε,  «μέχρι τώρα τέτοιες πρωτοβουλίες λαμβάνονταν με ad hoc τρόπο και όχι συγκροτημένο τρόπο». Ο υπουργός δεν το είπε αλλά το πρώτο «καμπανάκι» φαίνεται ότι χτυπάει για τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας
2)     Μέσω του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας που, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, θα είναι και υποχρεωτικός οι υπάλληλοι θα πρέπει να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία με βάση τις ανάγκες του Δημοσίου, όπως αυτές θα ανακοινώνονται από τους ίδιους τους φορείς δύο φορές το χρόνο. Αν και το είπε ο κ. Μητσοτάκης, η υποχρεωτική μορφή που θα λάβει η κινητικότητα μέσω του μόνιμου μηχανισμού, είναι σαφές ότι θα συνδεθεί με την αξιολόγηση του υπαλλήλου και των δομών του Δημοσίου. Όταν, δηλαδή, κάποια δομή αξιολογηθεί με χαμηλό βαθμό θα μπορεί να οδηγηθεί σε κατάργηση και οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτή θα μετακινηθούν. Σε περίπτωση, δε, που αρνηθούν θα απολύονται. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις σημερινές συνταγματικές επιταγές, ακόμη και υπάλληλος αορίστου χρόνου του στενού Δημόσιου Τομέα μπορεί να απολυθεί σε περίπτωση που καταργηθεί η θέση του.
Τέσσερις πυλώνες
Με βάση τα παραπάνω ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιέγραψε τέσσερις βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασισθεί το Δημόσιο που οραματίζεται:
-Την αναδιοργάνωση των δομών του Δημοσίου
– Τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης που θα έχει ως στόχο τη μείωση των διοικητικών βαρών και την απλούστευση των διαδικασιών τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις, με βάση της μελέτη του ΟΟΣΑ, που, όπως είπε,  «είναι η μόνη δέσμευση στον κατάλογο του υπουργείου από πλευράς προαπαιτούμενων». Μάλιστα, μίλησε για στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης σε ότι αφορά τη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, ενώ σχετικά με τους πολίτες είπε ότι «περνάμε σε ένα πελατοκεντρικό αλλά όχι πελατειακό κράτος»
– Την αξιοποίηση του ανθρωπινού δυναμικού
– Την ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας
Από το aftodioikisi.gr
Back To Top