skip to Main Content
Tsipras8 484 355

Αλλαγή στρατοπέδου σκέφτονται Τσακαλώτος – Σακελλαρίδης – Μαξίμου: Συζήτηση… κομμένη! – Κύμα φυγής στον ΣΥΡΙΖΑ

Η 20η Σεπτεμβρίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία των βουλευτικώνεκλογών
– Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προσπαθεί να “ροκανίσει” το χρόνο και επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές
– Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει: Κομμένη κάθε συζήτηση
– Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζει πως δεν πρέπει να γίνουν εκλογές πριν την 27η Σεπτεμβρίου
– Οι “προεδρικοί” της κίνησης των “53+” παίρνουν ένας ένας το καπελάκι τους και γυρεύουν νέα “στέγη”
– Φήμες θέλουν τόσο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να σκέφτονται σοβαρά να μην κατέβουν στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
– Άλλοι “κλείνουν το μάτι” στη Λαϊκή Ενότητα και άλλοι σκέφτονται τη δημιουργία ενός τρίτου πολιτικού πόλου!
Πάνος Καμμένος στην ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων: Κρατήσαμε σταθερό το τρένο της χώρας

“Κλειδώνει”, όπως όλα δείχνουν, η 20η Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσπαθούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να κερδίσουν χρόνο παρατείνοντας την αγωνία μιας ολόκληρης χώρας!

Το Μαξίμου, όμως, κόβει κάθε συζήτηση και δίνει το σύνθημα: “Πρόσω ολοταχώς για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης”.

“Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή”, υποστηρίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, σημειώνοντας μάλιστα ότι ακόμα και τα κόμματα που το προτείνουν δεν μπορούν να περιγράψουν ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το σχήμα.

Μάλιστα, το Μαξίμου αφήνει αιχμές κατά των κομμάτων που επιχειρούν καθυστέρηση ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην ομάδα των “53+”, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μάλιστα, φήμες θέλουν τόσο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να σκέφτονται πολύ σοβαρά να γυρίσουν… πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα και να μην κατέβουν στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν συμβεί αυτό, θα είναι τεράστιο πλήγμα για τον πρόεδρο του κόμματος.

 

Σύνθημα… εκλογών από τον Παυλόπουλο

Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί θα έχει δοθεί εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης πιθανότατα στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου που θα αναλάβει υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, είναι υποχρεωμένος να κάνει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και στην συνέχεια να να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -στο οποίο θα συμμετέχει και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής-, σε μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ωστόσο με δεδομένο ότι οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, ο κ. Παυλόπουλος, προσανατολίζεται στο να μη συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεις εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους και να επιβεβαιώσει εκ νέου τις αρνήσεις των τριών κομμάτων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, για να ορκιστεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αμέσως μετά θα διαλυθεί η Βουλή και θα ακολουθήσει η προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Λαφαζάνης προς Παυλόπουλο: Εκλογές όχι πριν τις 27 Σεπτέμβρη – Δεν είστε εντολοδόχος του Μαξίμου

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να μην δώσει το “πράσινο” φως για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από τις 27 Σεπτεμβρίου απηύθηνε ο πρόεδρος της Λαϊκης Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να λειτουργεί ως “εντολοδόχος” του Μαξίμου!

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έχει αναλάβει.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης, ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. «Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση και πρέπει να βρει ανταπόκριση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου».

Αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι οι διαφορές των κομμάτων τους είναι αγεφύρωτες, ωστόσο έπρεπε να συναντηθεί μαζί του για να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Καρφί” Μεϊμαράκη κατά Παυλόπουλου

Να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, απαντώντας σε “επίσημες διαρροές”.

Είπε ότι είναι απαραίτηση η σύγκληση όχι μόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή αλλά και για να αποφασίσει για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ανατεθεί η εντολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Φυλλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οδεύουν προς την έξοδο. Η αρχή έγινε με τις παραιτήσεις του γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη και της βουλευτή Λάρισας Ηρώ Διώτη, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν θα κατέβει υποψήφια.
Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και ο βουλευτής Λασιθίου Κώστας Δερμιτζάκης αλλά και η ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου.

Προβληματισμένοι εμφανίζονται ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατέβουν στις επερχόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνάντηση που είχαν στελέχη της κίνησης των “53+” στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ και της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού πόλου. Υπήρξε και η μειοψηφική άποψη να αποχωρήσουν μεν από τα κομματικά όργανα, αλλά να παραμείνουν για την ώρα στο κόμμα. Διατυπώθηκε, επίσης, η πρόταση για εκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κι εδώ οι απόψεις μοιράστηκαν υπέρ και κατά. Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι “53+” και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης στελέχη και μέλη που πήραν το λόγο άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και επισήμαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ήξεραν, «έχει τελειώσει» .

newsit.gr

Back To Top