skip to Main Content
Costas28

!! ΑΡΧΑΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Απόσπασμα από κείμενο της ιστορικού και κριτικού τέχνης ΕΛΛΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗ-ΚΟΚΚΙΝΗ.

“οι μορφές του Κώστα Ευαγγελάτου, πρόσωπα που παρατίθενται φασματικά, σε συνέργεια με ένα ακαθόριστο περιβάλλον, σώματα που αναδεικνύουν το ανθρώπινο κάλλος, αίρουν την ενσάρκωσή τους από αγγειογραφικά ευρήματα, από την αρχαία αγαλματοποιϊα και βέβαια τη γενναιόδωρη γραφή των αρχαίων συγγραφέων, στοιχεία που ο Ευαγγελάτος επεξεργάζεται και μεταφέρει έντεχνα στις εικόνες του,συνεργαζόμενος πάντα με ζωντανά μοντέλα.
Η μορφοποίησή τους σε επιφάνειες μουσαμά, σε πανιά, σε χαρτιά, σε ξύλα συλλεγμένα από τη φύση, που διατηρούν το φυσικό τους σχήμα, δημιουργεί αλληλουχίες ιστορικού λόγου και πράξης και μίας πνευματικής συγγένειας, που αναδύεται για να διατηρηθεί η διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας.
Ο σχεδιασμός με απευθείας χρήση της χρωματικής πάστας, εκτός του ότι δημιουργεί, σε πολλές περιπτώσεις, έξεργη υφή, δίνει την αίσθηση της χαρακτικής πρακτικής και φυσικά ιδιότητες υφολογικές.
Μορφές φιλοτεχνημένες με περιγράμματα, σ’ένα περιβάλλον συμπαντικό, δίνουν δυνατότητες για πολλές ερμηνείες και υποβάλλουν το θεατή να οδηγηθεί σ’ένα ταξίδι χρόνου και ιστορίας.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος δεν επαναπαύεται στις πολύχρονες επιτυχίες του. Αναζητά ενσυνείδητα νέες κατευθύνσεις, κυρίως εκφραστικές, καθώς η ανθρώπινη μορφή είναι εμβληματική, σε όλες σχεδόν τις συνθέσεις του.
Στο έργο του μπορεί κανείς να ανακαλύψει, πέρα από την προσωπική έκφραση, μια ποιητική της ίδιας της ζωής, που ξεπερνά κάθε πρόσωπο και αφήγηση, ύφος και μορφή.

Back To Top