skip to Main Content
Tameiakh 533 355

Γιατί πήραν πίσω την έκπτωση 3% στον ΦΠΑ με τις πιστωτικές κάρτες – Τι σχεδιάζεται για το πλαστικό χρήμα

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο όταν διαπίστωσαν ότι η τρύπα στα έσοδα ήταν μεγάλη
– Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών,Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζόταν βέβαιος για την έκπτωση 3% σε όσους χρησιμοποιούνπλαστικό χρήμα
– Διαβάστε αναλυτικά σε ποιά προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνονται και σε ποιά μειώνονται οιτιμές με τους δυο συντελεστές ΦΠΑ

Σχέδια και συζητήσεις για το ΦΠΑ, τους συντελεστές, τη χρήση του πλαστικού χρήματος και τις εκπτώσεις στις αγορές συζητούσαν και επεξεργάζονταν, χωρίς όμως τον ξενοδόχο. ‘Οπου ξενοδόχος το αρμόδιο υπουργείο που κυνηγάει και το τελευταίο ευρώ για να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ετσι, λοιπόν, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι με τη χρησιμοποίηση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών οι συντελεστές του ΦΠΑ θα έπεφταν από το 18% στο 15% και από το 9,5% στο 6,5% ήρθε η απανταχούσα που έλεγε: Δεν βγαίνει ο λογαριασμός και σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς η “τρύπα” στα έσοδα μπορούσε να φτάσει ακόμα και 1 δισ. ευρώή ακόμα και να το ξεπεράσει αν η χρήση του πλαστικού χρήματος σημείωνε άνοδο.

Ορισμένοι υποστήριζαν ότι για παράδειγμα στα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ, όπου η χρήση πλαστικού χρήματος είναι αρκετά σημαντική όχι μόνο δεν θα υπήρχε όφελος, αλλά πολύ μεγάλες ζημιές.

Όταν η αδήριτη πραγματικότητα των αριθμών αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργούσε η χρήση του πλαστικού χρήματος, οι διαπραγματευτές ανέκρουσαν πρύμναν και το μέτρο της έκπτωσης του 3% αποσύρθηκε όπως αποκάλυψε νωρίς το μεσημέρι το newsit.

Αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 3%, όχι όμως και η προσπάθεια για γενικευμένη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην ελληνική αγορά.

Κι αυτό θα συμβεί αργότερα όταν η ομάδα που δημιουργήθηκε κατά τη σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα παραδώσει το πόρισμά της και τις προτάσεις της για τη γενίκευση της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα και οι προτάσεις αναμένεται να παραδοθούν στα χέρια του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε τρεις εβδομάδες (τέσσερις από την ημέρα της σύσκεψης).

Η λίστα

Αν τελικά υπάρξουν δυο συντελεστές ΦΠΑ, ο υψηλός στο 18%, στον οποίο θα υπάγονται τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, και ο χαμηλός στο 9,5%, στον οποίο θα υπάγονται: είδη διατροφής, φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων, εκδόσεις εφημερίδων, εκδόσεις περιοδικών και λοιπών εντύπων τότε οι τιμές αλλάζουν σε όλα αυτά.

Έτσι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε:

Φάρμακα
Βιβλία
Περιοδικά
Εφημερίδες
Διαμονή σε ξενοδοχεία
Εισιτήρια θεάτρων
Σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης
Αναψυκτικά
Εμφιαλωμένα νερά
Καφέ
Χυμό
Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
Τιμολόγια νερού
Τιμολόγια φυσικού αερίου
Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς
Κόμιστρα ταξί
Υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών
Δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας από ιδιωτικά θεραπευτήρια
Εισιτήρια θεαμάτων (π.χ. κινηματογράφων) πλην των θεάτρων
Είδη από καουτσούκ
Λουλούδια
Είδη για τους μόνιμα αναπήρους

Που θα μειωθούν οι τιμές

Μείωση από το 23% στο 18% με συνέπεια όλες οι τιμές αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών να μειωθούν κατά 4% στα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

νεόδμητα κτίρια
αυτοκίνητα
ηλεκτρικές συσκευές
ηλεκτρονικές συσκευές
τσιγάρα
οινοπνευματώδη
είδη ένδυσης
είδη υπόδησης
είδη οικιακού εξοπλισμού
έπιπλα
υφάσματα
πλαστικά αντικείμενα
ξύλινα αντικείμενα
χημικά προϊόντα
απορρυπαντικά
είδη καθαρισμού
είδη υγιεινής
είδη καλλωπισμού
τέλη σταθερής τηλεφωνίας
τέλη κινητής τηλεφωνίας
γυμναστήρια
σχολές χορού
ινστιτούτα αισθητικής
κομμωτήρια
κουρεία
συνεργεία αυτοκινήτων
επισκευές ηλεκτρικών συσκευών
επισκευές ηλεκτρονικών συσκευών
δικηγόροι
συμβολαιογράφοι
κτηματομεσίτες
οικονομολόγοι
λογιστές
φοροτέχνες

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

newsit.gr

Back To Top