skip to Main Content
AN 72

Γ. Τιμοθεάτος: Η φετινή σεζόν κυλάει τρομακτικά καλά-Σημειώσαμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Με αφορμή την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γεράσιμο Τιμοθεάτο όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη.

Μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το πως κινήθηκε η σεζόν αλλά και τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη τουριστική περίοδο η οποία από ότι φαίνεται και σύμφωνα με τους ειδικούς θα πάει ακόμα καλύτερα. Μας ενημέρωσε για τις κινήσεις που έγιναν και τις επαφές που είχαν με την Ryanair για να μπορέσει να μπει αυτή η πτήση από Φρανκφούρτη που θα φέρει ακόμα περισσότερο κόσμο στο νησί μας.

Σε λίγες μέρες όπως μας είπε ο κ. Τιμοθεάτος θα έρθει στο νησί μας το ιταλικό κανάλι MarcoPolo.Tv όπου θα επισκεφθεί κάποιες περιοχής της Κεφαλονιάς για να κάνει κάποια γυρίσματα, η προβλή των γυρισμάτων αυτών θα γίνει τον Μάϊο κάτι που θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αύξηση της τουρισικής κίνησης από Ιταλία.

-Καταρχήν κ. Τιμοθεάτο συγχαρητήρια για την εκλογή σας στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, μία πολύ σημαντική θέση και μία επιβράβευση θα λέγαμε για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Η εκλογή αυτή στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα, διαδέχομαι τον από το 1996 και μέχρι πρότινος, νυν αντιπεριφερειάρχη και πρώην αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για δύο θητείες, Σπύρο Γαλιατσάτο. Η ευθύνη είναι μεγάλη και ελπίζω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη των συναδέλφων που με τίμησαν με την ψήφο τους.

-Πως πήγε η φετινή σεζόν, η οποία ακόμα ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει.

Η φετινή σεζόν κυλάει τρομακτικά καλά, φυσικά το περιμέναμε ότι θα είναι τόσο καλή, όπως περιμένουμε και το 2018 να πάει εξίσου καλά. Σημειώνουμε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, όλη η Ελλάδα σημειώνει ρεκόρ σε αφίξεις. Για πρώτη φορά τον Ιούλιο περάσαμε “το φράγμα” των 60.000 σε μηνιαίες αφίξεις ξένων τουριστών από το αεροδρόμιο. Τον Αύγουστο πάλι “κλείσαμε” με μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 17%, απλά πρέπει να καταλάβουμε ότι το νησί μας πλέον αρχίζει και “πιάνει το ταβάνι”. Υπάρχουν περιθώρια μικρά για αυξήσεις αλλά είναι μικρά, εγώ θα είμαι ευχαριστημένος αν σταθεροποιηθούμε εδώ που είμαστε.

-Μία πολύ σημαντική κίνηση έγινε αυτές τις μέρες με την απευθείας πτήση από Φρανκφούρτη για Κεφαλονιά. Αυτό θα σημάνει και την επιστροφή στις γερμανικές αγορές με την αύξηση των Γερμανών τουριστών στο νησί μας που παλιά κατείχαν ένα σημαντικό μερίδιο της τουριστικής κίνησης και που σιγά σιγά χάθηκε.

Για το 2018 έχουμε το άνοιγμα της Γερμανικής αγοράς κάτι που ήτανε για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος από την Κεφαλονιά. Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανική αγορά για πολλά χρόνια ήταν το νούμερο ένα και τώρα είναι το νούμερο δύο στην Ελλάδα. Έχουμε πτήσεις από την Αγγλία που είναι η κύρια αγορά της Κεφαλονιάς είναι γύρω στις 5 με 6, πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά να έχουμε πτήσεις και με την British Aiways κάτι που θα αποδεικνύει και την ποιότητα του τουρισμού που έρχεται στην Κεφαλονιά.

-Όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό ζητάνε επίμονα να γίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Είναι  εφικτή η επιμήκυνση και κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, όταν πριν δύο χρόνια περίπου, οι πτήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο και οι επισκέπτες που επέλεξαν για τις διακοπές τους το νησί μας βρήκαν τα μαγαζιά, εκτός από το Αργοστόλι, τις παραλίες, τα σπήλαια και τα Μουσεία κλειστά;

Είμαι της άποψης ότι αν θέλουμε να επεκταθεί η τουριστική σεζόν πρέπει να το δείξουμε πρώτο από όλα σαν κοινωνία, σαν νησί. Πρέπει το νησί να είναι έτοιμο από όλες τις πλευρές, τα μαγαζιά, οι παραλίες, τα σπήλαια, ότι τελοσπάντων εμπλέκεται με το τουριστικό κομμάτι. Οι Άγγλοι, αρχίζουν οι αφίξεις με την Easy jet την τελευταία βδομάδα του Μάρτη, προστέθηκε για του χρόνου, από 27 Μαρτίου η Ryanair η οποία θα φέρνει Γερμανούς, άρα δείχνουμε ότι γίνονται μικρά βήματα γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει κάποιο “μπαμ”, να γεμίσουμε από τον Μάη μήνα. Πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα αλλά και το νησί πρέπει να δείχνει ότι είναι έτοιμο να υποδεχθεί κόσμο. Αν έρθει ο Γερμανός και είναι όλα κλειστά, στην ουσία ποιος λέει ότι δεν θέλει την επιμήκυνση της περιόδου, εμείς. Άρα “το άλογο πρέπει να είναι μπροστά από το κάρο” και όχι το αντίθετο. Πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά να υποδεθχούν τους τουρίστες και μετά να θέλουμε και άλλους.

-Υπάρχει κάποιο πλάνο έτσι ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, να έρθουν δηλαδή οι τουρίστες και να βρούν ξανά κλειστά τα μαγαζιά;

Είμαστε σε καλή συνεργασία και συνεννόηση τόσο με τον Πρόεδρο του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Χρήστο Καμπανό όσο και με τον Εμπορικό Σύλλογο Η Κράνη, σαν τον μεγαλύτερο εμπορικό Σύλλογο του Αργοστολίου, για να ενημερώσουν τα μέλη τους. Από εκεί και πέρα “το πιστόλι στον κρόταφο δεν μπορείς να το βάλεις” σε κανέναν, μόνο συμβουλές και προτροπές μπορεί να δίνεις.

-Μιλήστε μας λίγο για τις κινήσεις που κάνατε και τις επαφές που είχατε με την Ryanair για να μπει αυτή η πτήση από Φρανκφούρτη Κεφαλονιά.

Για να μπει η πτήση της Ryanair είχαμε συνεχείς επαφές με τους υπεύθυνους της εταιρείας και εγώ από τη θέση του Πρόεδρου της Ένωσης αλλά και με τον Αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Γαλιατσάτο αλλά δεν είχε τελεσφορήσει το θέμα. Είχαμε μία συνάντηση προς τα τέλη του Ιούνη στην Αθήνα με τον Διευθυντή Προγράμματος Πτήσεων της Ryanair Ian Mcmahon και τη Δήμητρα Απατσίδου που είναι διευθύντρια Marketing και Πωλήσεων για την ανατολική Μεσόγειο, δεν είχαμε βάλει μόνο το αίτημα της Γερμανίας, αλλά είχαμε ζητήσει να μπει πτήση από Ιταλία τον Μάη μήνα, αλλά μας το απέκλεισαν αμέσως διότι δεν υπάρχει πληρότητα έτσι ώστε να είναι κερδοφόρα η γραμμή. Και τους καταθέσαμε αίτημα και για Γερμανία, τους δείξαμε δημοσιεύματα και δράσεις που είχε κάνει η Περιφέρεια με προβολή σε εφημερίδες και κανάλια, τους δώσαμε επιστολές από κάποια πρακτορεία όπου έλεγαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Κεφαλονιά. Το είχαν δει θετικά από την αρχή, φυσικά ζήτησαν χρόνο να διερευνήσουν και αυτοί από την πλευρά τους από ποιο αεροδρόμιο καταρχήν θα υπάρχει διαθέσιμο αεροπλάνο και να κάνουν και αυτοί την έρευνά τους και να δουν αν υπάρχει ενδιαφέρον. Και φτάσαμε στην επίσημη ανακοίνωση από το σάιτ τους για την πτήση. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι πελάτες που το προφίλ τους, του Γερμανού τουρίστα, ταιριάζει για την Κεφαλονιά, αγαπάνε τη φύση, έχουμε πολύ από αυτό, έχουν μεγάλη σεζόν κάτι που είναι το ζητούμενο, άρα πρέπει να είναι και το νησί έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να μην πετάξει και αυτή την ευκαιρία στα σκουπίδια. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τα μαγαζιά ανοιχτά παντού, όμως σε κάμια σημεία που είναι κεντρικά, π.χ., το Φισκάρδο, έχει 15 μαγαζιά, ας είναι τα δύο ανοιχτά, η Σκάλα, κάποιες τέτοιες περιοχές που είναι κλειδιά και θα περάσει ο άλλος. Οι παραλίες, ευτυχώς λύθηκε το θέμα και του χρόνου δεν θα έχουμε δημοπρασίες, αυτοί που τις λειτουργούν φέτος θα τις έχουν και την επόμενη χρονιά οπότε μπορούν και αυτοί να προετοιμαστούν. Εντάξει, όχι τις 27 Μαρτίου αλλά αρχές Απριλίου να έχουν κάνει τις κινήσεις τους, να υπάρχουν ξαπλώστρες στις παραλίες, να είναι μία καντίνα ανοιχτή, τα Σπήλαια ας μην είναι το διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωϊ μέχρι αργά το απόγευμα, μπορεί να είναι κάποιες ώρες ανοιχτά. Αν έρθει κάποιος επισκέπτης και τα βρει όλα κλειστά δεν υπάρχει λόγος να ξαναέρθει. Άρα την επιμήκυνση πρέπει πρώτα να την ξεκινήσουμε εμείς και μετά οι τουρίστες.

-Το ότι είχαμε αύξηση στις αφίξεις είναι σίγουρα μία μεγάλη επιτυχία για το νησί μας αλλά τα έσοδα ήταν ανάλογα των αφίξεων; Και τι γίνεται με το τέλος διανυχτέρευσης; Θα εφαρμοστεί; Και πότε;

Ναι μεν υπήρχε πολύ κίνηση στις αφίξεις αλλά αυτό σε καμία περίπτωση αυτό δεν συμβαδίζει με τα οικονομικά μεγέθη. Πρέπει και οι ξενοδόχοι να ζητήσουμε και να πάρουμε τις αυξήσεις που δικαιούμαστε γιατί τόσα χρόνια οι τιμές ήταν πολύ χαμηλά. Δεν λέω να περάσουμε στην υπερβολή γιατί η υπερβολή θα κάνει πολύ κακό και θα γυρίσει μπούμερανγκ αλλά να ζητούμε και να πάρουμε αυτό που πραγματικά αξίζει το πρϊόν που διαθέτουμε. Από εκεί και πέρα η φορολογία είναι αυξημένη, όλα αυτά τα εμπόδια, το τέλος διανυχτέρευσης, που δεν είναι τέλος είναι φόρος γιατί το τέλος το εισπράττεις και πάει κάπου στοχευμένα, ο φόρος τον εισπράττει το κράτος και χάνεται. Το τέλος διανυχτέρευσης θα ισχύσει από 1/1/2018, δυστυχώς, η τιμή είναι ανάλογα με το δωμάτιο. Είναι άδικος ο φόρος και είναι κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν.

-Ένα άλλο θέμα που απασχολεί όσους έχουν ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα είναι τι γίνεται με τις πιστοποιήσεις.

Με τις πιστοποιήσεις είναι μία διαδικασία που τρέχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο όσον αφορά τα ξενοδοχεία, από όσο ξέρω εκκρεμούν πάρα πολλά ξενοδοχεία στο να πάρουν και αυτοί την πιστοποίηση. Η προθεσμία λήγει τέλος του χρόνου 31/12/2017.

Ευχαριστούμε πολύ καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας.

portoni.gr

Back To Top