skip to Main Content
An 139

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑΤΩΝ-Δ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ & ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-Β. ΡΟΥΧΩΤΑΣ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ, ΜΟΣΧΟΝΑΣ, ΜΙΝΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Το θέμα των ανεμογεννητριών στα Καμιναράτα ήρθε και πάλι σήμερα στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου με τους κατοίκους των Καμιναράτων (αλλά και του Αθέρα αφού και εκεί στο μέλλον θα υπάρξει ζήτημα) να ζητούν εκ νέου να μην επιτραπεί η εγκατάστασή τους στην περιοχή. Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των κατοίκων και είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε νέα πολιτική απόφαση αλλά σε νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση καθώς πρόκειται για μία δικαστική διαμάχη για την κυριότητα της γης μεταξύ της Εκκλησίας και της εταιρείας που δεν έχει λήξει. Η μόνη λύση είναι να καταργηθεί η μίσθωση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Εταιρείας ή να παραιτηθεί το Ελληνικό δημόσιο από την διαμάχη για την κυριότητα.

Ρεαλιστική η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Βασίλη Ρουχωτά ότι δεν αντέχουμε δυναμικές κινητοποιήσεις καθώς η εταιρεία έχει θωρακιστεί με όλες τις απαιτούμενες άδειες και το νομικό πλαίσιο. Χαρακτήρισε την υπόθεση των Καμιναράτων ουσιαστικά “τελειωμένη” και τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να δει από εδώ και πέρα τι μπορεί να κάνει διότι ακολουθούν και άλλα τέτοια προγράμματα εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την Κεφαλονιά. Πρότεινε δε τη σύσταση ομάδας που θα εργαστεί πάνω σε μία μελέτη που θα τεκμηριώνει ποιες είναι οι ανάγκες της Κεφαλονιάς σε Αιολικά Πάρκα και που μπορεί να μπει ένα τέλος, πρόταση που αντιμετωπίζεται θετικά από τη Δημοτική Αρχή.

Οι κάτοικοι διά του εκπροσώπου τους Στάθη Τσιβρά, ζήτησαν να παρέμβει ο Δήμος ώστε μέχρι να τελεσιδικίσει η δικαστική διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και Ελληνικού Δημοσίου να σταματήσουν τα έργα και αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο Αντιδήμαρχος Παλικής Αλέξης Μοσχονάς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθεί η βουλευτής και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Θεοπεφτάτου, την οποία χαρακτήρισε “δεξί χέρι” του Τσίπρα ώστε να σταματήσουν τα έργα μέχρι να τελειώσουν τα δικαστήρια.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκης πρότεινε συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Α. Παρίση, τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο και την βουλευτή Α. Θεοπεφτάτου που να ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση να σταματήσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μέχρι να ολοκληρωθούν τα δικαστήρια.

Ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Μινέτος είπε ότι πρέπει ο Δήμος να εκπονήσει τοπικό χωρικό σχέδιο που να απαγορέψει από εδώ και στο εξής την ανάπτυξη άλλων ανεμογεννητριών στο νησί.

Τέλος ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης συμφώνησε με την πρόταση Ανουσάκη για την Επιτροπή που θα ασκήσει πίεση στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κυβέρνηση για σταμάτημα των εργασιών μέχρι να τελεσιδικίσουν τα δικαστήρια. Επίσης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή υιοθετεί την πρόταση Ρουχωτά για την δημιουργία Επιτροπής που θα εκπονήσει το τοπικό χωρικό σχέδιο προτείνοντας μάλιστα να συμμετέχουν στην επιτροπή η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σοφία Γαρμπή και οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Μινέτος και Βασίλης Ρουχωτάς.

Εν κατακλείδι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής έχει τρία σκέλη:

  1. Να συσταθεί άμεσα η τριμελής Επιτροπή από τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη, τη Βουλευτή και εκπρόσωπο των κατοίκων που θα μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών
  2. Να συσταθεί η Επιτροπή που θα εκπονήσει το τοπικό χωρικό σχέδιο για τις Ανεμογεννήτριες.
  3. Εάν δεν ευδοκιμήσουν τα παραπάνω να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, τον τύπο των οποίων θα καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο
Back To Top