skip to Main Content
AN 24

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

  • Σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

 

  1. Η καθυστέρηση από την πλευρά του Δήμου στη σύνταξη της μελέτης επισκευής του Μουσείου άρα και η καθυστέρηση των επισκευών δεν μας έχει επιτρέψει ακόμη, παρά τον αρχικό μας προγραμματισμό, τη μεταφορά της Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Ληξουριού. Παρακολουθούμε το θέμα και ελπίζουμε σύντομα η μελέτη να πάρει το δρόμο της για το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, σε ζητήματα τεχνικής και άλλης υποστήριξης (π.χ. καθαριότητα) έχουμε καλή συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Παλικής κ. Α. Μοσχονά και τον αντιπρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. κ. Γ. Κατσιβέλη.
  2. Στο μεταξύ, έχει τελειώσει η συσκευασία του βιβλιακού και άλλου υλικού και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής γραφείου μεταφοράς, ενώ έχει ξεκινήσει η επισκευή «τραυματισμένων» βιβλιοθηκών/επίπλων του κτηρίου και έχει ζητηθεί η βοήθεια του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την επισκευή της πιανόλας της Βιβλιοθήκης.
  3. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία συντήρησης του βιβλιο-αυτοκινήτου, το οποίο θα μεταφερθεί σύντομα στον Κήπο της Βιβλιοθήκης.
  4. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται στο Ληξούρι εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, για να συζητήσουμε τη διαδικασία σύνταξης της μελέτης επισκευής του κτηρίου της Βιβλιοθήκης στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων αλλά και άλλα ζητήματα.
  5. Για την επισκευή του Μνημείου των Ιακωβάτων, που χτυπήθηκε από τους πρόσφατους σεισμούς, βρισκόμαστε σε μόνιμη επικοινωνία με τον κ. Ν. Λάσκαρη, καθηγητή του ΤΕΙ, υπεύθυνο από το Ίδρυμα για το θέμα των Μνημείων, καθώς και με τον εφημέριο του ναού Αγ. Χαραλάμπους π. Ιω. Φραγκισκάτο. Επιβάλλεται η ανύψωση της πεσμένης ανάγλυφης στήλης του Μνημείου, προκειμένου να εκτιμηθεί η ζημιά.
  6. Με το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας.
  7. Αυτήν την περίοδο στη Βιβλιοθήκη κάνουν την πρακτική τους άσκηση δύο φοιτήτριες, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλύτερη λειτουργία της με την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών.
  8. Το πρόγραμμα της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016» συνεχίζεται με επιτυχία, έχοντας θέσει σε δημιουργική διαδικασία δεκάδες παιδιά του Ληξουριού και της ευρύτερης περιοχής. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη διήμερη γιορτή λήξης στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.
  9. Έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε την καταγραφή των παλαίτυπων βιβλίων της βιβλιοθήκης του Λυκείου Ληξουριού, προκειμένου να παραδοθούν στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη για συντήρηση, φύλαξη και αξιοποίησή τους από τους ερευνητές.
  10. Με τη λήξη του διδακτικού έτους 2015-2016 επιτροπή μελών του Εφορευτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε συνάντηση με τους Συλλόγους Διδασκόντων των δύο Δημοτικών Σχολείων του Ληξουριού, όπου συζητήθηκαν τρόποι και μορφές καλύτερης και μονιμότερης συνεργασίας.
  11. Αρνητική ήταν, όπως άλλωστε αναμενόταν, η απάντηση του ΥΠΠΟ για την επιστροφή των αγαλμάτων του Ξι στην Κεφαλονιά. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και από άλλες πλευρές.
  12. Το Δανειστικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης εμπλουτίζεται με νέους τίτλους βιβλίων είτε με προσφορές από εκδοτικούς οίκους και ιδρύματα είτε με αγορές από την ίδια τη Βιβλιοθήκη μας.

 

  • Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας και με δεδομένη την προσπάθειά μας για ολοκληρωμένη επαναλειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, θα παρακαλούσαμε

–τους εκδότες τοπικών εφημερίδων και περιοδικών,

–τους εκδότες βιβλίων Κεφαλονιτών ή και Επτανησίων συγγραφέων ή βιβλίων με θέματα που αφορούν στην Κεφαλονιά και γενικότερα στα Επτάνησα και

–τους Κεφαλονίτες συγγραφείς (είτε μένουν στο νησί είτε έξω από αυτό)

να στέλνουν αντίτυπο της έκδοσής τους και στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη. Στόχος μας είναι η δημιουργία πλήρους τμήματος κεφαλονίτικων-επτανησιακών εντύπων και βιβλίων

  • Η διεύθυνσή μας είναι: Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Αικ. Τουλ 1, 282 00 Ληξούρι, τηλ. 26710-91325 – Η Βιβλιοθήκη (η προκατασκευασμένη δηλαδή αίθουσα) είναι ανοικτή όλο το πρωινό από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο κάθε εβδομάδας.

 

Για το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης

 

Ο Πρόεδρος

 

Πέτρος Πετράτος

 

 

Back To Top