skip to Main Content
Tsipras Oikonomiko Kyvernitiko 708

ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP Η ρευστότητα τρομάζει την κυβέρνηση -Η εναλλακτική λύση Βαρουφάκη

  • Μαραθώνια σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής για τα ταμειακά διαθέσιμα
  • Σπεύδουν να μαζέψουν ευνοϊκά μέτρα και μειώσεις φόρων ενόψει Eurogroup
  • Και με εναλλακτικό σχέδιο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Στουρνάρα για ΕΚΤ και ELA
  • Επιστρέφει, αλλά με άλλο όνομα, η Τρόικα στην Ελλάδα

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι εξελίξεις στην οικονομία για την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι έχει μπροστά του ένα εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα, προκειμένου οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών να λάβουν στα χέρια τους από το Γιάνη Βαρουφάκη κοστολογημένες προτάσεις, ώστε να υλοποιηθεί το δεύτερο βήμα- μετά τη σύναψη- της ενδιάμεσης «συμφωνίας-γέφυρα».

Εκτακτη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής

Σ’ αυτή την κατεύθυνση προηγήθηκε η σύσσωμη… παρέλαση του οικονομικού επιτελείου από το Μέγαρο Μαξίμου,  με τον Αλέξη Τσίπρα να προΐσταται του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής σε μία μαραθώνια συνεδρίαση θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τους υπουργούς.
Ήδη, στην κυβέρνηση σπεύδουν να μαζέψουν τα ευνοϊκά μέτρα και τις μειώσεις φόρων ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και των σκληρών ταμειακών και δημοσιονομικών συνθηκών, με τον υπουργό Οικονομικών να καλείται να «μαζέψει» ένα προς ένα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, είτε από τον ίδιο είτε από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης.

Κι αυτό, γιατί ο απώτερος στόχος είναι -μετά από σχετική επεξεργασία που θα περατωθεί πιθανότατα το Σαββατοκύριακο- η ελληνική πλευρά να ξεπεράσει τις «γκρίζες ζώνες» της διαβούλευσης. Έτσι, θα προσέλθει στις Βρυξέλλες έτοιμη, απομακρύνοντας την πιθανότητα να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε αντιρρήσεις για να εξασφαλίσει πόρους για την απόδοση των χρεών και κυρίως για την προκαταβολή από τη δόση των 7,2δις.


(Η φωτογραφία που ανέβασε ο Αλέξης Τσίπρας στο twitter από τη χθεσινή συνεδρίαση στο Μαξίμου)

 

Το εναλλακτικό σχέδιο Βαρουφάκη

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν δεν γίνει εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο και για το πώς θα αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως όταν πηγαίνεις για την μάχη δεν συζητάς την ήττα.
Από εκδήλωση στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε την διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και δεν πιστεύομε ότι θα υπάρχει αρνητική εξέλιξη. ”Υπάρχει όμως εναλλακτική” είπε για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο».

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ταμειακή ρευστότητα μέχρι και τον Ιούνιο για να μην υπάρξει κίνδυνος να θιγούν μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις.

Μία λύση είναι το Δημόσιο θα κλείσει τις κάνουλες πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Για ακόμη μια φορά δηλαδή το κράτος δεν θα πληρώσει τα χρωστούμενα, εκμεταλλευόμενο ως και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ στα Ταμεία.

Παράλληλα θα συνεχιστεί ο εσωτερικός δανεισμός στα πρότυπα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μ ετο οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει πως τα Ταμείων από τη στιγμή που λειτουργούν με επιχορήγηση από το κράτος το να υπάρχουν διαθέσιμα τα οποία απλά τοκίζονται στις τράπεζες δεν έχει νόημα τη στιγμή που η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Στουρνάρα για ΕΚΤ και ELA

Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη και το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γιάννη Στουρνάρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές πως κρατάει το «κλειδί» των διαπραγματεύσεων και παράλληλα, περιμένει να βγει «λευκός καπνός» για να ανοίξει τα η στρόφιγγα της ρευστότητας. Με φόντο λοιπόν τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση και με όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ εντός της ημέρας ο Διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για όλες τις εξελίξεις.

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν κοστολόγηση και νομοθετικές ρυθμίσεις

«Μόνο αν η Αθήνα παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό, που να είναι συμβατό με το πρόγραμμα, θα έχει θετικό αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Δευτέρας» τονίζουν πηγές της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας το ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικό δύσκολο για την ελληνική αντιπροσωπεία αν μείνει στις περιγραφές αξόνων.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε στο Euroworking Group της Τετάρτης, λόγω του ότι το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης για τις επόμενες εβδομάδες δεν απασχολεί μόνο την Αθήνα αλλά και τους εταίρους. Επί της ουσίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογο τους ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μόνο αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό και άμεσα εφαρμόσιμο μπορεί να “σπάσει” η δόση των 3,6 δισ ευρώ που εκκρεμεί από τους Ευρωπαίους, ενδεχόμενο που δεν μοιάζει πιθανό. Κι αυτό γιατί τα όσα λέγονται και ακούγονται στην Αθήνα, φτάνουν στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει οχυρωμένη πίσω από τη “δημιουργική ασάφεια” που επικαλείται ο Γ. Βαρουφάκης, για να αποφύγει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, δε, ότι αυτή τη φορά δεν αρκούν οι δεσμεύσεις- που οδήγησαν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου- αλλά θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Αθήνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή κάποιου συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο θα ερμηνευόταν ως μέτρο για τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών, ωστόσο από τις αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων ακόμα και στις γενικόλογες σχετικές δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στην κυβέρνηση.

Επιστρέφει, αλλά με άλλο όνομα, η Τρόικα στην Ελλάδα

«Αγκάθι» εξακολουθεί να είναι και η διαδικασία συνεννόησης με τους «θεσμούς» και είναι ενδεικτική η… κόμπλα που έγινε όταν διέρρευσε ότι υπάρχει τηλεδιάσκεψη με στελέχη της γνωστής Τρόικα. Μπορεί η Αθήνα να εμφανίζει…. αλλεργικά συμπτώματα και μόνο στο άκουσμα της λέξης, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιες κοινοτικές πηγές, μόνο αν υπάρχει κάποια διαδικασία αξιολόγησης θα καταστεί δυνατή η επικοινωνία και πολύ περισσότερο η εκταμίευση μέρους της εκκρεμούς δόσης πριν «σκάσει» η οικονομία.

Την ερχόμενη εβδομάδα ένα κλιμάκιο τεχνοκρατών που θα αποτελείται από συνολικά περίπου 20 άτομα καταφθάνει στην Αθήνα. Οι «θεσμοί» όπως θα ονομάζονται πλέον τα κλιμάκια τα δανειστών δεν θα συναντώνται με υπουργούς αλλά με μια ολιγομελή ομάδα περίπου εννέα ατόμων από την πλευρά της Ελλάδας έτσι ώστε να συζητούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top