skip to Main Content
Antik2

Επίδομα 500 ευρώ και σπίτι: Το ελληνικό νησί που καλεί οικογένειες για να μην ερημώσει!

Kάπου ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα υπάρχει ένα υπερβολικά μικρό νησί, μόλις 24 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που λέγεται Τσιριγότο (εκ του ενετικού Cerigotto) ή Αντικύθηρα. Η ιστορία του νησιού είναι πολύ μεγάλη: από το ναυάγιο με το εντυπωσιακό άγαλμα «ο Εφηβος των Αντικυθήρων» μέχρι τον περίφημο «μηχανισμός των Αντικυθήρων», που για κάποιους είναι ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας μέχρι την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αντίσταση στην ιταλική και τη γερμανική κατοχή, τα Αντικύθηρα έχουν μια εξαιρετικά γοητευτική παράδοση.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τα ιστορικά Αντικύθηρα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης με την κυριολεκτική έννοια: στο νησί δεν υπάρχει κόσμος. Η ερήμωση καθορίζει την καθημερινότητά του και οι ιθύνοντες κάνουν τα πάντα προκειμένου να εγκατασταθούν νέες οικογένειες στα εδάφη του. Η προσπάθεια δεν είναι και η πιο εύκολη αλλά για τους μόνιμους, λιγοστούς κατοίκους του μικρού νησιού η επιτυχία δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως μονόδρομος.

Μοιάζει απίστευτο αλλά στα Αντικύθηρα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν καν τους 24! Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό μάλιστα, οι γάτες του νησιού ξεπερνάνε σε αριθμό τους ανθρώπους καθώς είναι 27! Ούτε λίγο ούτε πολύ, το νησί μοιάζει να έχει ερημώσει: η μελαγχολία μπροστά στο χειμερινό άδειο τοπίο που καθορίζει την κάθε μέρα είναι το βασικό συναίσθημα που επικρατεί.

Πρόσφατα, η Μητρόπολη Κυθήρων και Μονεμβασιά, σε συνεργασία με τον δήμο και την τοπική κοινότητα αποφάσισε να πριμοδοτήσει την απόφαση να μετακομίσει κανείς στο νησί! Αν μάλιστα πρόκειται για πολύτεκνη οικογένεια ακόμα καλύτερα! Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι αληθινό: ένα νησί μοιράζει λεφτά σε οικογένειες με πολλά μέλη προκειμένου να μετακομίσουν σε αυτό!

Συγκεκριμένα, το επίδομα φτάνει τα 500 ευρώ ενώ το νησί παρέχει ακόμα τροφή και στέγη στις οικογένειες που τελικά θα μετακομίσουν εκεί. Και φυσικά, μπορεί η απόφαση της μετακίνησης στα Αντικύθηρα να είναι κάτι που δύσκολα θα έπαιρνε κανείς σε άλλες εποχές αλλά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το να πριμοδοτείται μια τέτοια απόφαση αυτόματα την κάνει ελκυστική.

«Ο τόπος μας είναι πολύ όμορφος αλλά και δύσκολος τους μήνες του χειμώνα. Αναζητάμε πολύτεκνες οικογένειες, για να «αναστήσουμε» το νησί μας. Να μην σβήσει. Να μην ερημωθεί. Πριν από λίγες ημέρες εγκαταστάθηκαν στα Αντικύθηρα τρία μικρά παιδιά με τους γονείς τους, οι οποίοι έχουν καταγωγή από το νησί και ο τόπος ζωντάνεψε. Εμείς έχουμε ανάγκη από τρεις νέες οικογένειες, πολύτεκνες για να γίνουν τα Αντικύθηρα ζωντανά και γεμάτα παιδικές φωνές. Οπως ήταν και πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν πήγαινα εγώ σχολείο. Τότε στο νησί επάνω ζούσαν περίπου 300 άτομα. Οι ειδικότητες των ανθρώπων που αναζητάμε είναι φούρναρης, οικοδόμος, ψαράς αλλά και κτηνοτρόφος. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο στα Αντικύθηρα», είχε τονίσει πρόσφατα ο πρόεδρος του νησιού Ανδρέας Χαρχαλάκης μιλώντας στον Alpha ενώ είχε προσθέσει πως: «από τη μέρα που έγινε γνωστό από την τηλεόραση ότι η Μητρόπολη έχει ξεκινήσει αυτή τη δράση σε συνεργασία με τον δήμο, έχω δεχτεί τουλάχιστον 15 τηλεφωνήματα από πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω κρίσης. Εγώ τους λέω να έρθουν εδώ να δουν το μέρος, να τους φιλοξενήσουμε και αν τους αρέσει, να μείνουν και αυτοί στα Αντικύθηρα».

Μπορεί επί πληρωμή ένας άδειος και ερειπωμένος τόπος να αποκτήσει ζωή εκ νέου; Εφόσον μιλάμε για την εποχή της οικονομικής κρίσης και κατ’επέκταση της τόσο μεγάλης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, μάλλον τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και ακόμα και η ανάσταση μιας πεθαμένης γης…

menshouse.gr

Back To Top