skip to Main Content
KOYRHS SWTHRHS2

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα Κων/νο έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κος Σ. Κουρής. Ακολουθεί η επιστολή:

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Σε συνέχεια τις υπ.αριθ. Οικ.38307/10617-14/4/2014 επιστολής μας που αφορά στο θέμα της διαχείρισης του μουσείου Αργοστολίου σας κοινοποιούμε την υπ. αριθμ 4403/ΣΤ10.4-4/7/2014 επιστολή της ΥΑΣ (Τμήματος Μελετών), που περιέχει το πόρισμα της διενεργηθείσας αυτοψίας.

Στο συγκεκριμένο πόρισμα παραθέτονται αναλυτικά οι ζημιές που υπέστη το κτίριο οι οποίες το καθιστούν πλέον ακατάλληλο για παντός είδους χρήση.  Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ότι οι βλάβες μπορούν να επισκευαστούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ωστόσο επισημαίνουμε εκ νέου ότι οι ζημιές που εμφανίζει είναι εξαιρετικά σοβαρές και δεν κρίνεται ασφαλής η αποκατάστασή τους, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι επιφανειακό και  αμφίβολο, με κίνδυνο σε νέο σοβαρό σεισμικό γεγονός να υπάρξουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του προσωπικού και των επισκεπτών.

Τονίζεται ότι το εν λόγω κτίριο είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές από προηγούμενους σεισμούς και έχει πολλαπλά επισημανθεί η αναγκαιότητα κατασκευής νέου κτιρίου, αντιπροσωπευτικού του ιστορικού και αρχαιολογικού μας πλούτου και γενικά του πολιτισμού μας σε έτερο κατάλληλο οικόπεδο του Δήμου Κεφαλονιάς  ενώ ο χώρος της παρούσης εγκατάστασής τους να μετατραπεί σε κοινόχρηστο.

Θεωρούμε το ζητούμενο της ανοικοδόμησης  νέου μουσείου, μείζονος σπουδαιότητας τόσο για την διαφύλαξη των ιστορικών και πολιτισμικών μας θησαυρών όσο και για την διατήρηση της  αξιοπρεπούς έξωθεν πολιτισμικής μας παρουσίας.

Παρακαλούμε εκ νέου για τις ενέργειες σας προς την κατεύθυνση της κατεδάφισης του υπάρχοντος μουσείου και της ανέγερσης νέου με σκοπό την διατήρηση και την προστασία της πολιτισμικής μας ταυτότητας και φυσιογνωμίας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

   ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

 

 

 

 

 

Back To Top