skip to Main Content
An174

Εως το τέλος του χρόνου όσοι έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες για να γλιτώσουν πλειστηριασμό ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους

Διορία στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να προσκομίσουν στις τράπεζες τα οικονομικά τους στοιχεία

Εως το τέλος του χρόνου η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει περιθώριο στις τράπεζες αλλά και στους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις «κόκκινα δάνεια» ώστε να ενταχθούν στο στάδιο 2 του Κώδικα Δεοντολογίας για την ρύθμιση των δανείων τους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζες της Ελλάδας, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση από τις τράπεζες στους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015 καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών.

Με τις επιστολές αυτές θα τους καλούν να προσκομίσουν τα οικονομικά τους στοιχεία και θα προτείνουν τρόπους ρύθμισης των δανείων. Ανάμεσα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η καταβολή μόνο τόκων, η καταβολή κλασματικής δόσης (τόκοι και τμήμα του κεφαλαίου).

Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο στάδιο 2 δηλαδή στην συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών από τις τράπεζες. Εδω να υπενθυμίσουμε ότι τα στάδια της διευθέτησης των κόκκινων δανείων μετά την κατάθεση της εν λόγω αίτησης είναι τρια:

Αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων.

Πρόταση των κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη.

Διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.

Συγκεκριμένα οι δανειολήπτες θα πρέπει να υποβάλλουν στο ίδρυμα: Εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, την «Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης», συμπληρωμένη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην από 5.12.2014 διευκρινιστική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος,

Εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται από το ίδρυμα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας νομικού προσώπου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που το ίδρυμα ακολουθεί για την αξιολόγηση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Τράπεζας της Ελλάδος

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας η προειδοποιητική επιστολή στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον πλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα».

Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το ίδρυμα εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών.

Διευκρινίζεται ότι η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας μπορεί να ενεργοποιείται και με πρωτοβουλία του δανειολήπτη αν ο ίδιος προσέλθει και ζητήσει εγγράφως να ενταχθεί στο στάδιο 2 αυτής, είτε κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου είτε μετά το πέρας αυτής. Δεν αφορά δανειολήπτες που είναι νομικά πρόσωπα σε καθεστώς εκκαθάρισης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

www.dikaiologitika.gr

Back To Top