skip to Main Content
SPYROY3

Η ακριβής εικόνα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης είτε λόγω σκοπιμότητας, μερικοί εκ των συνυποψήφιών μου διαδίδουν, ψευδώς, στοιχεία για το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με στόχο να πλήξουν την Περιφερειακή Αρχή.

Θεωρώ ότι οι πολίτες που θα κληθούν να επιλέξουν το νέο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, πρέπει να γνωρίζουν την ακριβή εικόνα του ΕΣΠΑ με στοιχεία που παραθέτω και που είναι στη διάθεση καθενός – πραγματικά – ενδιαφερομένου.

 

  • Ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 – 2013 ήταν 281 εκ. ευρώ

 

  • Παραλάβαμε, ως αιρετή Περιφέρεια, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων τη διαχείριση του ΕΣΠΑ την 1η Ιουλίου του 2011, σε τραγική κατάσταση και σχεδόν σε πλήρη στασιμότητα των έργων.

Συγκεκριμένα: Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, δηλαδή τεσσεράμισι χρόνια από την έναρξη του Προγράμματος, είχαν ενταχθεί 82 έργα.

Ο προϋπολογισμός των εντάξεων αυτών των έργων ανερχόταν σε 274,5 εκ. ευρώ, οι συμβασιοποιήσεις έργων έφταναν το ποσό των 159,3 εκ. ευρώ και οι πληρωμές που είχαν γίνει ήταν 85,3 εκ. ευρώ.

 

Σήμερα:

 

  • Τα ενταγμένα έργα είναι 170 και 863 πράξεις που αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
  • Ο προϋπολογισμός των εντάξεων ανέρχεται σε 398,17 εκ. ευρώ.
  • Οι συμβάσεις που έχουν γίνει ανέρχονται σε 289,059 εκ. ευρώ.
  • Οι πληρωμές που έχουν γίνει ανέρχονται σε 160,98 εκ. ευρώ.

 

Όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή συμβασιοποίησης ή εκτελούνται.

 

Στόχος μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ και αυτό είναι διασφαλισμένος.

 

Σε ότι αφορά, τέλος, την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ δεν είναι 23% αλλά 55%, δηλαδή μέσα στο πλαίσιο του εθνικού μέσου όρου απορρόφησης

Back To Top