skip to Main Content
1

Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης για την “Δακοκτονία και ελαιοπροστασία”

Εξαιτίας της φετινής πρωτοφανούς καταστροφής του ελαιόκαρπου στο νησί μας λόγω καί των καιρικών συνθηκών που βοήθησαν στην ανάπτυξη ασθενειών, εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών˙

Με αφορμή τις προτάσεις του ΓΕΩΤ. Ε. Ε./ παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ερχόμαστε και εμείς η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης να επαναλάβουμε και να ενισχύσουμε το αίτημα για την προστασία επιτέλους από την συντεταγμένη πολιτεία, όπως οφείλει και υποχρεούται, του αγροτικού μας προϊόντος.

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες αξιομνημόνευτης αδιαφορίας στο θέμα της δακοκτονίας τόσο από την Περιφερειακή διοίκηση όσο και από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠ.Α.Α.Τ. (υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων).

Επίσης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την παραγωγή στο νησί μας, και στα άλλα Ιόνια νησιά, με απορία παρακολουθούμε να γίνονται σχετικές ερωτήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο μόνο από μια παράταξη (ΛΑ.ΣΥ.).

Άραγε η σημασία που έχει η ελιά και ο καρπός της για την τοπική οικονομία και για τους κατοίκους κατηγοριοποιείτε ανάλογα το πολιτικό πρίσμα;

Δεν είναι αποδεκτό εξίσου και από όλο το πολιτικό φάσμα ότι τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτης προσοχής και προτεραιότητας και υπάρχει υποχρέωση προστασίας τους που ανανεώνεται και αυτή μαζί με τη λαϊκή εντολή ;

Δεν αντιλαμβάνεστε κύριοι διαχειριστές της εξουσίας ότι το αγροτικό μας προϊόν (λάδι, οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή, γάλα, τυρί, κρέας, ψάρι, μέλι) είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τουριστικό προϊόν μας για το οποίο τόσο κόπτεστε;

Για να περάσουμε λοιπόν από τις απορίες στις προτάσεις˙

Η πρώτη απαίτηση από την Π.Ι.Ν. και από το ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να δράσουν έγκαιρα για την επόμενη χρονιά ελαιοσυγκομιδής.

Υιοθετώντας βασικές προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./παρ. Δ.Ε. και Π. επισημαίνουμε και απαιτούμε:

Να οργανωθεί για την περιφέρεια Ιόνιων νησιών τμήμα έρευνας από επιστημονικό προσωπικό για την παρακολούθηση των ελαιόδεντρων στη σχέση τους με τις κλιματολογικές αλλαγές, για την πρόληψη από κάθε προσβολή.

Να συσταθεί τμήμα οργάνωσης, συντονισμού και παρακολούθησης της δακοκτονίας για να υπάρξει αποτελεσματικότητα και για να μην αφήνονται περιθώρια για σκέψη ότι όλη η φασαρία γίνετε για εξυπηρετήσεις << κολλητών >> μικροεργολάβων.

Να γίνεται προμήθεια των φαρμάκων μόνο από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων καθώς θα είναι υπεύθυνο για τα καταλληλότερα από αυτά και στις σωστές κατά περίπτωση ποσότητες .

Να διατεθούν οι πόροι για τις προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού για τους ψεκασμούς ανά νησί με τρόπο που έγκαιρα θα είναι έτοιμοι να επιχειρούν χωρίς χρονοκαθυστερήσεις που εξασφαλίζουν την αποτυχία.

Επειδή από την εμπειρία μας οι χρονικές στιγμές των παρεμβάσεων είναι ο βασικότερος παράγοντας της επιτυχίας, σας δηλώνουμε ότι ήδη έχετε αργήσει και φέτος.

Κύριε υπουργέ, κύριε περιφερειάρχη γρηγορείτε να προλάβετε έστω την τελευταία στιγμή, προστατεύοντας το πολύτιμο προϊόν μας το λάδι, να δικαιολογήσετε την αξίωσή σας από τους πολίτες του νησιού μας να σας εμπιστευτούν και πάλι.

Τέρμα η ανοχή μας!

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθήσουμε για ακόμη μια χρονιά την παραγωγή μας έρμαιο στις καιρικές διαθέσεις και στην εγκατάλειψη της πολιτείας.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ

Back To Top