skip to Main Content
Eurogroup 473 355

Θετικό το Eurogroup μόνο στα χαρτιά – Παραμένουν τα “αγκάθια” σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ – Οι προειδοποιήσεις για τις 6 εβδομάδες που απομένουν

Επικεφαλής Eurogroup, Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος για την Ελλάδα αρχίζει να εξαφανίζεται
– Ο Επίτροπος, Μοσκοβισί προειδοποίησε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου
– Ρέγκλινγκ: Ποσά 1,8 και 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι έτοιμα προς διάθεση εάν υπάρξει συμφωνία
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον επικεφαλής του Eurogroup για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας
– Ζητούν από την κυβέρνηση για να υπάρξει εκταμίευση να περάσουν και τα αντίστοιχανομοσχέδια

Το σημερινό κρίσιμο Eurogroup προχώρησε σε μία μεσοβέζικη ανακοίνωση η οποία μπορεί να ικανοποιήσει ελάχιστα τις προσδοκίες της Ελλάδας, καθώς ναι μεν υπάρχει αναφορά για πρόοδο, αλλά συγχρόνως οι δανειστές φαίνεται πως μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, στα βασικά θέματα, που είναι και τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Και από το ανακοινωθέν φαίνεται πως στα μεγάλα ζητήματα, όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη φορολογία προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Φαίνεται επίσης ξεκάθαρα πως το Eurogroup δεν κάνει κανένα βήμα για να βοηθήσει την Ελλάδα σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας, καθώς πετούν το μπαλάκι στην ΕΚΤ για οποιαδήποτε πιθανή απόφαση ελάφρυνσης των όρων για τα ελληνικά ομόλογα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλς στο πλαίσιο του Eurogroup, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την Ελλάδα:

“Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα”.

“Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

“Καλωσορίζουμε επομένως την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εγκαίρως. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η δήλωσή του της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συνομιλίες. Μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που εκκρεμούν βάσει της ισχύουσας διευθέτησης”.

newsit.gr

Back To Top