skip to Main Content
Sxoleio 533 355

Κοροϊδεύουν χιλιάδες οικογένειες με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση – ΣΥΡΙΖΑ: Το ζήτησαν οι Θεσμοί αλλά θα το καταργήσουμε

Με την αγωνία των γονέων παίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια
– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως θα καταργήσει το μέτρο όταν… βγει κυβέρνηση και λέει ότι ήταν απαίτηση των δανειστών
– Προηγήθηκε το “άδειασμα” της Κομισιόν που υποστηρίζει πως δεν το ζήτησαν οι θεσμοί, αλλά… το δέχεται!
– «Η επιβολή του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα» δηλώνει ο ιδιοκτήτης τουΜιχαλοπούλειου, βάζοντας λουκέτο στο ιστορικό σχολείο που επέζησε στην Κατοχή αλλά δεν άντεξε το Μνημόνιο – Στην ανεργία 60 οικογένειες

Μετά το “άδειασμα” της απερχόμενης κυβέρνησης από την Κομισιόν, στο θέμα της επιβολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει… τρέλα και οι γονείς που πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα των σχολείων των παιδιών τους, τα ΄χουν χαμένα!

Νωρίτερα η Κομισιόν παρενέβη στο θέμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σχεδόν από όλα τα κόμματα, λέγοντας πως οι δανειστές ουδέποτε απαίτησαν την επιβολή του ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, αλλά… δέχεται το μέτρο!

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει την Κομισιόν και υποστηρίζει πως “η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών”!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε”.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως θα καταργήσει το μέτρο όταν… βγει κυβέρνηση! Το μέτρο που έφερε στη Βουλή, όταν ήταν… κυβέρνηση!

“Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου.
Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο”, καταλήγεια η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Αδειάζει” την κυβέρνηση η Κομισιόν για τα ιδιωτικά σχολεία – Μπήκε σήμερα το πρώτο λουκέτο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Λουκέτο στο Μιχαλοπούλειο! Ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία!

Λουκέτο έβαλε ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία, το Μιχαλοπούλειον του Πειραιά, έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας. «Η απόφασή μας είναι οριστική» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου, Ευάγγελος Πλαφουτζής.

Ο λόγος της απόφασης, όπως εξηγεί ο κ. Πλαφουτζής, είναι η οικονομική κρίση. «Η επιβολή του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα» σημειώνει, ενώ ήδη το εκπαιδευτήριο είχε δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και το κλείσιμο των τραπεζών. Η διαρροή των μαθητών, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. «Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 600 μαθητές. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με 200» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του σχολείου, γιος της ιδρύτριας, ο οποίος διευθύνει το εκπαιδευτήριο από το 1969.

Το Μιχαλοπούλειον ιδρύθηκε το 1931 από τη Γιούλα Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή, πτυχιούχο δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου. Το σχολείο της, όχι μόνο επέζησε στη γερμανική κατοχή, αλλά λειτούργησε και ως καταφύγιο των μαθητών του και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Από τις τάξεις του πέρασαν χιλιάδες Πειραιώτες, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν στην ενήλικη ζωή τους στον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό στίβο.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του δημοτικού, τη δεκαετία του ’30, δημιουργήθηκαν στην Καλλίπολη, κοντά στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος έδωσε στο σχολείο και την αρχική του ονομασία: Ιδιωτικόν Δημοτικόν Σχολείον Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή «Η Αγία Μαρίνα». Λίγα χρόνια αργότερα, το σχολείο θα μετονομαστεί σε «Μιχαλοπούλειον» από το πατρώνυμο της ιδρύτριας, ενώ στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε πλήρη εκπαιδευτική μονάδα με γυμνάσιο και λύκειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών.

Τα τελευταία χρόνια, το Μιχαλοπούλειο περιελάμβανε και βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος, επίσης, παύει να λειτουργεί.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο εκπαιδευτήριο θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερες από 60 οικογένειες. «Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της, ότι το συγκεκριμένο μέτρο (σ.σ. της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%) θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, ενώ προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες».

Την ίδια ώρα, το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να παραμένει ανοικτό. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία παρατείνει κατά οκτώ ημέρες την προθεσμία υπαγωγής των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ. Η προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι το μέτρο της επιβολής του ΦΠΑ να «παγώσει» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την έκδοση της οποίας, όμως, απαιτείται διακομματική συναίνεση.

newsit.gr

Back To Top