skip to Main Content
An3

Λαϊκή συνέλευση Διβαράτων: Αν δεν τρέξει η Κυβέρνηση κλείνει ο Μύρτος!

Το συμπέρασμα σαφές και σκληρό το απόγευμα του Σαββάτου, μετά το τέλος της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων των Διβαράτων, για το θέμα του έργου του Μύρτου, το οποίο δεν έχε ολοκληρωθεί ακόμη μετά τους σεισμούς του 2014.

Οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο πολυκέντρο των Διβαράτων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης Γεράσιμου Αλυσανδράτου και Μιχάλη Γάκη, καθώς και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης Γρηγόρη Σταμούλη και Νίκου Γκισγκίνη. Εκεί  αρχικά, έγινε μια μικρή ενημέρωση από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αργύρη Γασπαρή και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος ουσιαστικά, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ανήσυχος πως το ΥΠΟΜΕΔΙ του διεμήνυσε πως αν δεν ολοκληρωθεί φέτος το έργο του Μύρτου, η παραλία, ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός του νησιού μας, θα κλείσει.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το έργο για την προστασία από τις βραχοπτώσεις ξεκίνησε μετά τους σεισμούς του 2014 και προχώρησε ως ένα σημείο. Οι κάτοικοι αντέδρασαν στα σχέδια του υπουργείου τότε, αφού η μελέτη που είχε ετοιμάσει θα άλλαζε άρδην την εικόνα πάνω από την παραλία, ενώ απαιτούνταν και μεγάλες απαλλοτριώσεις οικοπέδων, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Με ευθύνη της Περιφέρειας, η παραλία άνοιξε και εστάλη στο υπουργείο από το Σεπτέμβρη που μας πέρασε νέα τροποποιητική μελέτη για το έργο. Έκτοτε, το τεχνικό συμβούλιο του ΥΠΟΜΕΔΙ δεν έχει δώσει καμιά σαφή απάντηση και σε λίγο μπαίνει Μάρτης.

Ουσιαστικά, το τεχνικό συμβούλιο καλείται να συνεδριάσει και να εγκρίνει την τροποποιητική μελέτη, ώστε να μην αλλάξει η αρχική σύμβαση με τον εργολάβο και να μπορέσει ο τελευταίος να έρθει στο νησί και να ολοκληρώσει το έργο της βραχοπροστασίας μέσα σε διάστημα 55-65 ημερών. Εκείνο το οποίο αξίζει να τονιστεί εδώ είναι πως φαίνεται ότι υπάρχουν φωνές στο αρμόδιο υπουργείο που δεν δέχονται την τροποποιητική μελέτη – η οποία μειώνει και το τελικό κόστος του έργου – και θεωρούν πως με αυτήν  το έργο αλλάζει εντελώς και θα πρέπει να γίνει εκ νέου προκήρυξη , με ό, τι αυτό συνεπάγεται…

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας έχει αποστείλει από τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον 12 υπομνήματα, άλλα έγγραφα που είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν το έργο του υπουργείου, ενώ έχει εκφράσει με κάθε τρόπο ότι η βούληση της Περιφέρειας είναι η παραλία να μην κλείσει. Ακόμη, με δική του πρωτοβουλία και με τη βοήθεια κατοίκων των Διβαράτων έχει συγκεντρώσει υπεύθυνες δηλώσεις κατοίκων που συμφωνούν να παραχωρήσουν τα οικόπεδά τους για να γίνει το έργο με βάση την τροποποιητική μελέτη.

Στη συζήτηση που έγινε το λόγο πήραν και ο Αντιδήμαρχος της περιοχής Γεράσιμος Αλυσανδράτος και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γκισγκίνης, οι οποίοι σε όλους τους τόνους διεμήνυσαν ότι η παραλία πρέπει να μείνει ανοιχτή και προς αυτό το μέτωπο κάτοικοι, Δήμος και Περιφέρεια θα συνεργαστούν το επόμενο διάστημα.

Την Τετάρτη ο Αντιπεριφερειάρχης, με το ψήφισμα που εξέδωσαν οι κάτοικοι των Διβαράτων, θα βρεθεί εκτάκτως στο Υπουργείο και θα πιέσει το τεχνικό συμβούλιο να πάρει άμεσα απόφαση για την τροποποιητική μελέτη, ενώ την Πέμπτη, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κάτοικοι αναμένεται να βρεθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να ζητήσουν από τους συμβούλους να κάνουν δεκτό το ψήφισμά τους.

Ολοκληρώνοντας, πρέπει να πούμε ότι Δήμος και Περιφέρεια ήδη συνεργάζονται, ώστε να υπάρξει η μέγιστη πίεση προς το ΥΠΟΜΕΔΙ, το οποίο δυστυχώς δεν δείχνει να κατανοεί τι έστί Μύρτος για την οικονομία της Κεφαλονιάς. Θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή απαιτείται και βούληση πολιτική, καθώς και η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου οφείλει ξεκάθαρα να πάρει θέση και να πιέσει με τον τρόπο της να «τελειώνει» το θέμα μια κι έξω!

 

 

 

Back To Top