skip to Main Content
AN 21

Λυκούδης: Δημιουργούμε το «νέο» Αργοστόλι…

Τα λόγια του Αντιδημάρχου Αργοστολίου και υπεύθυνου για τα τεχνικά έργα του Δήμου, κ. Διονύση Λυκούδη, όταν του ζητήσαμε να μας κάνει ένα γενικό σχόλιο με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο γραφείου του για την έναρξη των εργασιών στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου, καθώς και τον δρόμο Π. Βαλλιάνου  ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξα. «Δημιουργούμε το νέο Αργοστόλι», είπε με νόημα και εξήγησε γιατί το λέει…

Η Πλατεία ξεκινά και μαζί της ξεκινά ο δρόμος Παναγή Βαλλιάνου. Παράλληλα, ο εργολάβος είναι έτοιμος να ξεκινήσει το τμήμα από την Γέφυρα Δεβοσσέτου μέχρι τη λαχαναγορά, ενώ ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης του Αργοστολίου και είναι ήδη στα χέρια του Αρμόδιου Υπουργού ο φάκελος με το έργο της αφαλάτωσης, με το οποίο έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν και Θεού θέλοντος θα το κάνουμε και το μέλλον. Επίσης, στα πλάνα της Δημοτικής Αρχής είναι ο δρόμος της 21ης Μαΐου, αλλά και η παραλιακή ζώνη, η οποία είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί ειδικά μετά τους σεισμούς του 2014. Φυσικά, δεν είναι μικρότερης σημασίας άλλα, πιο μικρά έργα, όπως η δημιουργία πρότυπων παιδικών χαρών σε διάφορα μέρη του νησιού, σύμφωνα με το πλάνο του Δήμου Κεφαλλονιάς ( ήδη τοποθετούνται οι τρεις πρώτες σε Πύλαρο και Αργοστόλι), αλλά και ο φωτισμός της παραλιακής από την είσοδο του Αργοστολίου ως το Μαϊστράτο (έργο 80.000 ευρώ)

Ας μείνουμε όμως στην Πλατεία Βαλλιάνου, αφού ήδη οι εργολάβοι ξεκίνησαν να φράζουν τους γύρω χώρους και η Αστυνομία έχει ενημερώσει για την απόφαση που πήρε να κλείσει συγκεκριμένα σημεία μέχρι και τις 18 Ιουνίου 2017. Αυτή η ημερομηνία φαντάζει μακριά, και είναι κάπως… , αλλά σίγουρα δεν θα σταθούμε εκεί. Αυτή η ημερομηνία είναι σημαντική γιατί τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του το έργο και να δοθεί ξανά στο κοινό.

Τι θα είναι όμως αυτό το έργο; Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του με βάση τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Λυκούδης. Καταρχάς, τα περίπτερα θα «φύγουν» από την Πλατεία, όχι μόνο τώρα λόγω έργων, αλλά και στη συνέχεια, αφού στη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πλατείας. Το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης απεφάσισε για τα δύο περίπτερα που λειτουργούν να γίνει μετεγκατάσταση σε άλλα σημεία. Εκείνο που βρίσκεται στο πάνω μέρος της Πλατείας, θα μεταφερθεί ακριβώς απέναντι, ενώ το άλλο στην Ριζοσπαστών. Πρέπει να πούμε εδώ ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν συντάξει και σχετική μελέτη, με βάση την οποία προτάθηκαν και οι θέσεις των περιπτέρων.

«Αντίο» θα πούμε και στις διάφορες διαφημιστικές πινακίδες επί της πλατείας, με τις οποίες διαφήμιζαν τα προϊόντα τους οι καταστηματάρχες, αλλά και στα εναέρια καλώδια που δεν κολάκευαν καθόλου την εικόνα του κέντρου της πόλης. Τα καλώδια αυτά δεν θα χρειάζονται πια, αφού κατά τις εργασίες θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις σε επίπεδο ηλεκτροδότησης, ενώ φωτισμός θα υπάρχει και στα δάπεδα…  Παρεμβάσεις θα συμβούν και σε επίπεδο ύδρευσης και αποχέτευσης. Έτσι, θα σταματήσουμε να κυκλοφορούμε με μπότες τυροκόμου κάθε φορά που βρέχει και θέλουμε να περάσουμε από το κέντρο του Αργοστολίου… Για τις ανάγκες αυτών, κατά τις εργασίες η πλατεία θα «κατέβει» κάπου ένα μέτρο.

Από τις πιο καινοτόμες παρεμβάσεις όμως θα είναι το parking. Δεν θα επιτρέπεται πια το parking και θα δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος. Συγχρόνως, θα δημιουργηθούν και οι κατάλληλες δομές για τυφλούς. Νομίζουμε ότι μόνο στο άκουσμα όλων αυτών ήδη νιώθουμε τον αέρα ευρωπαϊκής πόλης, φανταστείτε να τα δούμε στη πράξη! Σίγουρα θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μας και σίγουρα θα ομορφύνουν το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού μας.

Ας πάμε και λίγο στην προσφυγή του συμπολίτη μας στο ΣτΕ τώρα. Οι ενστάσεις του συγκεκριμένου σχετίζονται με το γεγονός ότι ο ποδηλατόδρομος θα περνά μπροστά από την επιχείρησή του, όπως και ο ειδικός διάδρομος των τυφλών. Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία του ΔΣ όταν αποφασίστηκε η ανάπλαση της πλατείας. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, αποτέλεσμα της προσφυγής δεν έχουμε, ξέρουμε όμως ότι η Δημοτική Αρχή έχει κυριολεκτικά «ριχτεί σε έναν αγώνα» για να αποδείξει πως δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος να σταματήσει το έργο, ενώ παράλληλα είναι σε διαβουλεύσεις με τον ιδιοκτήτη, ώστε να βρεθεί η «χρυσή» τομή.

Ο κ. Λυκούδης, για το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει, εξήγησε στη συνέντευξη του ότι η όλη διαδικασία έχει διασφαλιστεί τεχνικά και νομικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη συνέχισή του έργου και συμπλήρωσε πως έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι από το ελεγκτικό συνέδριο και τα πάντα είναι καθ΄ όλα νόμιμα και άρτια τεχνικά. Παρόλα αυτά, όπου κρίνεται ότι δημιουργείται πρόβλημα σε κάποιον επιχειρηματία, το ζήτημα θα εξεταστεί από τους τεχνικούς επιβλέποντες, πάντα στο μέτρο του εφικτού και χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στο έργο.   Για αυτό το λόγο άλλωστε ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου, κ.  Δημήτρης Μεσσάρης, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ.  Θεόδωρος Καλογερόπουλος, αλλά και ο τεχνικός υπάλληλος της Διεύθυνσης των Τεχνικών Υπηρεσιών και ένας από τους επιβλέποντες του έργου, κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης του Αργοστολίου ξεκίνησε. Μαζί της ξεκίνησε και το μεγάλο στοίχημα της Δημοτικής Αρχής να είναι έτοιμο το έργο στην ώρα του. Νομίζουμε ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι για αυτό… Ο τόπος χρειάζεται μεγάλα έργα, χρειάζεται υποδομές, χρειάζεται όραμα για να προοδεύσει…

 

 

 

 

Back To Top