skip to Main Content
Tsipras Kybernisi Eu 708

Μάχη με το χρόνο -Η κυβέρνηση «καίγεται» για συμφωνία με τους εταίρους

  • Συνεδριάζει το Euro Working Group στις 16:00
  • Αισιοδοξία από την κυβέρνηση για θετική έκβαση στις συνομιλίες
  • Γκρίνια από τους εταίρους
  • Ζητούν περισσότερα στοιχεία από την ελληνική πλευρά
  • Το φάσμα της της οικονομικής ασφυξίας πάνω από τη χώρα
  • Τα βέτο και οι αστερίσκοι της ελληνικής διαπραγμάτευσης
  • Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Συμφωνία με τους Ευρωπαίους «εδώ και τώρα» επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, με τη χώρα να μην αντέχει περαιτέρω ύφεση και συνέχιση της ίδιας αβεβαιότητας, και την οικονομία να βρίσκεται στα όρια της ασφυξίας.

Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group «έκλεισαν» και πλέον τη σκυτάλη παίρνει το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στις 16:00, με το συμβούλιο των τεχνοκρατών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να βάζει στο… μικροσκόπιο τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείουν ακόμη και την σύγκληση του Εurogroup.

Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη και έχει την άποψη ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος, ωστόσο αυτή την άποψη δεν φαίνεται ότι τη συμμερίζονται οι εταίροι, οι οποίοι φέρεται να εξέφρασα παράπονα για τις συνομιλίες. Οπως τονίζουν πηγές η πρόοδος των συζητήσεων είναι ελάχιστη, αφού η ελληνική πλευρά δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία.

«Να υπάρξει επίσπευση στοιχείων»

Σ’ αυτή την κατεύθυνση προηγήθηκε χθες διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, παρουσία των κκ Δραγασάκη-Βαρουφάκη-Τσακαλώτου-Μάρδα, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι Γιώργος Χουλιαράκης και Έλενα Παναρίτη. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, πως αντικείμενο μελέτης υπήρξαν οι τελευταίες λεπτομέρειες της στρατηγικής της ελληνικής πλευράς.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε να υπάρξει επίσπευση της παράδοσης των στοιχείων που χρειάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, αφού είναι δεδομένο πως η έγκριση των μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει να διαμορφώσει συνθήκες για να αποδεσμευθούν:

  • Τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 1,9δις ευρώ
  • Και πιθανόν να επιστραφεί το 1,2δις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης( EFSF)

Τα βέτο και οι…αστερίσκοι της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης

Πάντως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας  ήταν αυτός που έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες και προσέρχεται στις συνομιλίες η Αθήνα, κάνοντας λόγο για μία αμοιβαία και επωφελή συμφωνία, δίχως κάτι τέτοιο να σημαίνει μία άνευ όρων συνθηκολόγηση. Ειδικότερα, από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν απαγορευτικά τα εξής:

  • Καμία μείωση στο ασφαλιστικό
  • Καμία αύξηση στα αγαθά λαϊκής κατανάλωσης (φάρμακα, τρόφιμα κτλ.) και στον Φ.Π.Α.
  • Θετικές αλλαγές στα εργασιακά, ώστε να ανατραπεί ο εργασιακός μεσαίωνας
  • Όχι ξεπούλημα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν με αναπτυξιακές συμπράξεις. Το δημόσιο θα διατηρήσει τον πλειοψηφικό χαρακτήρα

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Στο ημερολόγιο της κυβέρνησης τέλος, εγγράφονται  δύο ημερομηνίες «φωτιά», -πέρα από την 8η Απριλίου- οπότε και θα πρέπει το κράτος να εκδώσει έντοκα γραμμάτια, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εάν θα καλυφθούν ή όχι.

Η πρώτη είναι στις 9 Απριλίου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόση ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη αφορά ακόμη μία έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στις 15 Απριλίου, για να αντληθεί 1 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτηθούν αντίστοιχου ύψους λήξεις στις 17 του μηνός.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top