skip to Main Content
Ypoyrgiko708 1

Μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης-δανειστών: Τα μηνύματα και οι απειλές

  • Τι διεμήνυσε ο Τσίπρας από το υπουργικό
  • Συμφωνία χωρίς παρέκκλιση από τις «κόκκινες γραμμές»
  • Αμετακίνητος για 13η σύνταξη, επικουρικές, ασφαλιστικό και αύξηση ΦΠΑ
  • Είμαστε κοντά σε ενδιάμεση λύση
  • Δεν θα πάρουμε κανένα μέτρο χωρίς να μας διασφαλίσουν ρευστότητα
  • Ντάισελμπλουμ: Εχουμε plan-B για Grexit
  • Αγώνας δρόμου για έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου
  • Κομισιόν: Είναι νωρίς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το bras-de-fer μεταξύ Ελλάδας και δανειστών με την αγωνία να κορυφώνεται για την τελική κατάληξη.

Οι πιστωτές πιέζουν κάθε ώρα και περισσότερο για υποχωρήσεις της κυβέρνησης ενώ η Αθήνα, εμφανίζεται πρόθυμη για παραχωρήσεις οι οποίες ωστόσο θα της επιτρέπουν να μην υπάρξει η αίσθηση (ουσιαστικά και επικοινωνιακά) ότι απέστη από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Λίγη ώρα μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προειδοποίησε ότι Ολλανδία και ευρωζώνη είναι προετοιμασμένες με plan-B για ενδεχόμενο ενός Grexit, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα, ένα αμάλγαμα τονωτικών ενέσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μηνύματα συμβιβασμού προς τους δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου, πριν το προγραμματισμένο στις 11 του μηνός. Αλλά παράλληλα, διεμήνυσε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έχει παρέκκλιση από όσα η κυβέρνησή του θεωρεί ως «κόκκινες γραμμές».

«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενημερώνοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στις 4 «κόκκινες γραμμές» – 13η σύνταξη, επικουρικές, ασφαλιστικό και αύξηση ΦΠΑ – τονίζοντας πως η αίσθηση που υπάρχει είναι πως έχει επιτευχθεί πρόοδος.

«Η αίσθηση είναι ότι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος (EuroWorking Group- Brussels Group) πιστεύουμε ότι θα είμαστε κοντά σε ενδιάμεση λύση σε σύντομο διάστημα. υπάρχει αισιοδοξία» σημείωσε.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να σκιαγράφησε το περίγραμμα του πολυνομοσχεδίου, ανά θεματικές και εξήγησε στους υπουργούς του, πού υπάρχει συμφωνία και πού διαφωνία με τους πιστωτές. Διευκρίνισε μάλιστα, γιατί δεν το κατέθεσε στο Brussels Group: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πραγματική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα περιμένει και από την άλλη πλευρά λύση που να απελευθερώνει ρευστότητα για τη χώρα» φέρεται να είπε.

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης είχαν φροντίσει να καταστήσουν σαφείς από την αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. «Αν δεν υπάρξει διαβεβαίωση για χαλάρωση από ΕΚΤ δεν παίρνουμε κανένα μέτρο» έλεγε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στο κενό».

Το μήνυμα αυτό έρχεται προφανώς ως απάντηση στον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος νωρίτερα από τις Βρυξέλλες είπε προς την Αθήνα: «Η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες εφόσον είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Η «βόμβα» Ντάισελμπλουμ για Grexit και plan B

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας για την Ελλάδα και στο αν έχει προετοιμαστεί η χώρα (Ολλανδία) για ένα ενδεχόμενο Grexit απάντησε «η Ολλανδία και η Ευρωζώνη προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχει και plan b για την Ελλάδα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα».

Στόχος έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου

Την διάθεση για επιτάχυνση των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, πιστοποιούν και ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες. Οπως διέρρευσε, στόχος είναι η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου η οποία θα καταγράψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές εξηγούσαν περαιτέρω, πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο μέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ. Ως βασικά θέματα συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022.

Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι επταμελής, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν τεχνικά κλιμάκια ανάλογα με το θέμα που τίθεται.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top