skip to Main Content
An 121

Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος: “Πρέπει να οργανωθούν οι Ιεροί Ναοί”

Επίσκεψη στα Λουρδάτα και ενημέρωση για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας από την Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Τα Λουρδάτα και συγκεκριμένα τον Ι. Ναό της Ευαγγελίστριας επισκέφτηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Λειβαθούς κ. Ηλία Κουρκουμέλη, όπου τον υποδέχτηκε ο εφημέριος π. Δημήτριος Ρασσιάς και ενημέρωσε για θέματα κυρίως, που αφορούν την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας από την Εκκλησιαστική Επιτροπή. “Με ενδιαφέρει οι Ναοί να οργανωθούν…” είπε χαρακτηριστικά.

Στις πόλεις και στα χωριά η εκκλησία έχει στην κατοχή της διάφορα κτήματα, από δωρεές πιστών κ.α που αποτελούν την περίφημη εκκλησιαστική περιουσία που τόσος λόγος γίνεται, πλην όμως αυτή η περιουσία παραμένει σε μεγάλο μέρος – κυρίως στα χωριά – ανεκμετάλευτη με τις ενορίες να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Όπως εξηγήσε ο κ. Δημήτριος η Εκκλησιαστική Επιτροπή κάθε ναού, είναι υπεύθυνη για την διαχείριση αυτής της περιουσίας υπό την εποπτεία της Μητρόπολης. Οι ενέργειες για την μίσθωση ενός κτήματος σε ιδιώτη, είναι συγκεκριμένες με την ανακήρυξη πλειοδότη μέσω δημόσιας προκήρυξης διαγωνισμού δι΄ενσφραγίστων προσφορών.

Επίσης διευκρίνησε, ότι στο χωριό υπάρχει ένας επίσημος ενοριακός ναός, ενώ όποιος άλλος υπάρχει εντός οικισμού είναι “παρεκκλήσι” και εκτός οικισμού αλλά εντός διοικητικών ορίων ορίζεται ως “εξωκκλήσι” όπως ορίζεται από τον κανονισμό αρ. 8/1979 της εκκλησίας της Ελλάδος. “Τα χωριά μας πρέπει να μάθουν πως λειτουργούν οι ενορίες” τόνισε.

Αναφέρθηκε στα ισχνά οικονομικά της εκκλησίας, “…με το ζόρι μπορούμε να χειροτονήσουμε ένα παπά το χρόνο. Μας υποχρεώνει η πολιτεία δέκα να φεύγουν, ένας να έρχεται”.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο κ. Δημήτριος προσκύνησε τις ιερές εικόνες της Ευαγγελίστριας, από τις οποίες πολλές απ΄αυτές έχουν και αρχαιολογική αξία τονίζοντας την ανάγκη συντήρησης των εικόνων από την αρχαιολογική υπηρεσία, αναδεικνύοντας και πάλι την ανάγκη οικονομικής αυτονομίας του ναού. “...Αν έχει χρήματα η εκκλησία θα προσλάβει έναν συντηρητή έργων τέχνης, αλλιώς πρέπει να περιμένει μήνες ίσως και χρόνια για να αναλάβει η αρχαιολογική υπηρεσία μετά από αίτημα” τόνισε. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα κτήματα της εκκλησίας στην παραλία του Λουρδά . Η προκήρυξη διαγωνισμού για την μίσθωση του κτήματος στην παραλία θα γίνει από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Εξέφρασε τον θαυμασμό του για φυσικό κάλλος της περιοχής, παραμένοντας για λίγο στη βρύση κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο μαζί με τον κ. Ηλία Κουρκουμέλη.

Στην συνάντηση εκτός της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και του κ. Ηλία Κουρκουμέλη, παρέστησαν και κάτοικοι του χωριού.

Λιβέριος Πετρίδης

http://www.lourdas.gr/

Back To Top