skip to Main Content
ERT FINAL 620×320

Νέα ΕΡΤ με επαναπροσλήψεις και κινητικότητα – To σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη μέρα και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει ξεκινήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρόκειται για θέμα που θα ξεκαθαριστεί σύντομα. Οσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών που μπορεί να απαιτηθεί για την πλήρη μετάβαση, επισημαίνοντας την προσοχή που απαιτείται σε μια σειρά νομικών και άλλων ζητημάτων. Ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται επί ένα τριήμερο εκτός συνόρων (Κύπρος, Ιταλία, Βρυξέλλες, Γαλλία) αναμένονται αμέσως μετά να υπάρξουν οι πρώτες καθοριστικές επαφές του επιτελείου του για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς προσδοκάται να υπάρχει ένα πρώτο ξεκάθαρο στίγμα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Την ευθύνη και επίσημα πλέον για τα θέματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με το ΦΕΚ αριθμ. 207 που δημοσιεύτηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Ηδη στα χέρια του βρίσκονται τόσο ο φάκελος που αφορά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση όσο κι εκείνος για τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται οι πρώτες κινήσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να αποκαθίσταται μια τυπική επικοινωνία με τη διεύθυνση της ΝΕΡΙΤ. Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι στην υφιστάμενη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν εκπροσωπείται σε πάνελ πρωινών και βραδινών εκπομπών η σημερινή κυβέρνηση. Τουλάχιστον ο βασικός της πυλώνας, κάτι που δημιουργεί σειρά ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός άξονας είναι επιστροφή στο brand name της ΕΡΤ όχι όμως και στα όσα στραβά κι ανάποδα συνέβαιναν την περίοδο πριν από το λουκέτο με την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, βόλεμα των «δικών μας παιδιών» και πάει λέγοντας. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα προσληφθούν όλοι όσοι εργάζονταν πριν από το λουκέτο και το μαύρο της 11ης Ιουνίου του 2013 ανεξάρτητα από το αν βρέθηκαν ή όχι στη Δ.Τ. ή στη ΝΕΡΙΤ. Το αυτό θα ισχύσει και για τους νεοπροσληφθέντες στη ΝΕΡΙΤ. Δεν θα προσληφθούν βέβαια οι τότε γενικοί διευθυντές, ειδικοί σύμβουλοι, προσωπικό ειδικών θέσεων, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν κ.ά. Ξεχωριστά, όπως φαίνεται, θα εξεταστεί τι θα γίνει με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013. Θεωρείται βέβαιο ότι θα επακολουθήσει αξιολόγηση του προσωπικού και ανάλογα με τον νέο σχεδιασμό, το οργανόγραμμα και τις ανάγκες του νέου φορέα δεν θα υπάρξουν διαθεσιμότητα και απολύσεις, αλλά όπου κριθεί απαραίτητο θα χρησιμοποιηθεί η κινητικότητα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές θα εξεταστεί το νομικό καθεστώς που θα διέπει τον νέο φορέα, θα υπάρξει πιθανότατα κι ένα σύντομο διάστημα δημόσιας διαβούλευσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η σημερινή διοίκηση της ΝΕΡΙΤ (Εποπτικό, Διοικητικό Συμβούλιο και Γενικοί Διευθυντές) δεν θα παραμείνει στη θέση της. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν κατατεθεί ούτε και έχουν ζητηθεί παραιτήσεις καθώς τηρείται απ’ όλους στάση αναμονής…

Ανοικτό είναι και το ζήτημα των αμοιβών και των αποζημιώσεων. Εξετάζεται, όπως φαίνεται, να θεωρηθεί ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν να εργάζονται κανονικά και μετά την 11η Ιουνίου 2013, ανεξάρτητα από το πού βρέθηκαν. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπολογιστούν οι μισθοί τους μέχρι και τώρα και θα αφαιρεθούν οι αποζημιώσεις που έλαβαν. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα επιστροφής ποσών κυρίως από τους παλιούς συμβασιούχους αορίστου χρόνου οπότε και αυτό αναμένεται να εξεταστεί περαιτέρω.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top