skip to Main Content
An 170

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στον Κατελειό

Το απόγευμα της Κυριακής βρέθηκε από κάτοικους της περιοχής μια νεκρή θαλάσσια χελώνα του είδους Καρέτα καρέτα στην παραλία του Κατελειού, μπροστά στην ταβέρνα “Κατελειός”. Οι κάτοικοι ειδοποίησαν την ομάδα Wildlife Sense που μελετά και προστατεύει τις θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς, που έφτασε στο σημείο για μελετήσει και να καταγράψει την νεκρή χελώνα.
Πρόκειται για αρσενική ενήλικη χελώνα ηλικίας μεταξύ 20 και 25 ετών. Η χελώνα δεν έφερε τραύματα ή ενδείξεις της αιτίας θανάτου. Από μελέτες που έχουν γίνει σε κατά τα άλλα υγιείς χελώνες που βρίσκονται νεκρές χωρίς τραύματα, η πιθανότερη αιτία θανάτου είναι παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία ή κατάποση πλαστικών.
Αυτή την περίοδο οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στην Κεφαλονιά από τις μεταναστεύσεις τους για να ζευγαρώσουν και μετά οι θηλυκές να κάνουν τις φωλιές τους στις παραλίες του νησιού. Η άτυχη χελώνα όμως δεν πρόλαβε να συμμετάσχει στην αναπαραγωγή του είδους και βρήκε τραγικό θάνατο αμέσως μόλις επέστρεψε στο νησί μας.
Κάθε χρόνο βρίσκονται νεκρές εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες της Ελλάδας. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού τους και είναι ο κυριότερος λόγος που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Βαλλιάνος, Wildlife Sense, +30 6984865941

nekrh_xelwnaIMG_2855.1280IMG_2863.1280IMG_2872.1280

Back To Top