skip to Main Content
Tsipras Hollande Merkel 708 0

Ξαναπάει Βρυξέλλες ο Τσίπρας -Τετ α τετ με Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη

  • Νέα συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο θα έχει ο πρωθυπουργός
  • Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το νέο τετ α τετ
  • Σε καλό κλίμα η τηλεδιάσκεψη, υποστηρίζει το Μαξίμου
  • Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μετά την ψυχρολουσία από τον Γιούνκερ
  • Τις επόμενες ημέρες θα είναι σε διαρκή επαφή Γιούνκερ-Τσίπρας, λέει τώρα η Κομισιόν

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να διερευνήσει τη στάση τους επί της ελληνικής πρότασης, αλλά και να δει αν υπάρχουν και αν ναι, ποια είναι τα σημεία υποχώρησης επί της πρότασης των θεσμών.

Για αυτό τον λόγο, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου των G7 στη Βαυαρία ο Α»λέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεδιάσκεψη το βράδυ του Σαββάτου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη ήταν σε καλό κλίμα με τους τρεις ηγέτες να συμφωνούν για νέα συνάντησή τους την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες Τετάρτη και Πέμπτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρος επιχείρησε να αποσπάσει σχόλια επί της ελληνικής πρότασης, την οποία η Αθήνα χαρακτηρίζει μόνη βάση διαπραγμάτευσης, απορρίπτοντας την πρόταση των θεσμών που τού παρουσιάστηκε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης, σκοπός της επικοινωνίας ήταν να διερευνήσει τις διαθέσεις των εταίρων επί της κοινής πρότασης ΕΕ και ΔΝΤ, εάν υπάρχει βούληση για υποχωρήσεις σε σημεία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των G7, η οποία ξεκινά την Κυριακή στη Βαυαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της εβδομάδας, γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση για την ελληνική κρίση.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για λύση είναι έντονο. Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι συναντιούνταν στη Γερμανία, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών του τον Τζακ Λιου.

Πάντως, τις τελευταίες ώρες, η διαπραγμάτευση Αθήνας-πιστωτών φέρεται να εξελίσσεται σε σκληρή παρτίδα πόκερ.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε περιθώριο του συνεδρίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών στις συντάξεις και τόνισε κάλεσε να Αθήνα να προσπαθήσει να βρει ισοδύναμα μέτρα.

Από την πλευρά του, λίγο νωρίτερα, το Reuters αποκάλυψε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ και οι FT μετέδωσαν πως ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπυργό.

Από την πλευρά του το Μαξίμου έκανε λόγο για «παραφιλολογία», συμπληρώνοντας ότι «μετά την πρόταση των θεσμών “που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα” -αλλά δημοσιεύθηκε στον Τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!», ενώ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε λίγο αργότερα από τις Βρυξέλλες ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top