skip to Main Content
Scillaci Baggio

Οι διάττοντες αστέρες του Μουντιάλ (vids)

Εμφανίστηκαν, έκαναν «θόρυβο» και μετά μην τους είδατε… Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που όλη τους η καριέρα ήταν ένα Μουντιάλ.

Ο ένας έπαιξε σε Μουντιάλ χωρίς να έχει την υπηκοότητα της χώρας που εκπροσώπησε, ο άλλος εμφανίστηκε μετά από… μια ντουζίνα χρόνια ενώ υπάρχει και αυτός που έβαλε πέντε γκολ σε ένα ματς! Πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ… ξεχνάει να σκοράρει ξανά για την εθνική ομάδα της χώρας του, τερματοφύλακας αρνείται να φάει γκολ ακόμη και από πέναλτι ενώ ένας τύπος από την Σαουδική Αραβία αποφασίζει να… προκαλέσει τον Μαραντόνα. Διάφορες ιστορίες ποδοσφαιριστών που χάρηκαν με την ψυχή τους το Μουντιάλ γιατί, πολύ απλά, ήταν η μοναδική φορά στην καριέρα τους που ασχολήθηκε μαζί τους ο κόσμος.

Σαλβατόρε Σκιλάτσι
Στο Μουντιάλ του 1990 η διοργανώτρια Ιταλία ήταν ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου αλλά δεν περίμενε πως αυτός που έδειχνε ικανός να την οδηγήσει προς τον θρίαμβο ήταν ο Σκιλάτσι. Ο «Τοτό» προερχόταν από μία καλή σεζόν με την Γιουβέντους αλλά δεν προοριζόταν για βασικός στην Σκουάντρα Ατζούρα. Το γκολ που έβαλε στη νίκη της πρεμιέρας με την Αυστρία όμως (1-0) μπαίνοντας ως αλλαγή τα άλλαξε όλα. Η Ιταλία τελικά τερμάτισε 3η αλλά ο Σκιλάτσι από το πουθενά βγήκε πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ με 6 γκολ. Το γεγονός ότι συνολικά στην καριέρα του έβαλε… 7 για τους Ατζούρι, τα λέει όλα. Ο «Τοτό» δεν απασχόλησε ποτέ ξανά, μετά το Μουντιάλ, την ποδοσφαιρική Ιταλία με τα κατορθώματα του αφού απέτυχε σε Γιουβέντους και Ιντερ, ολοκληρώνοντας την καριέρα του στην Ιαπωνία.

Σέρτζιο Γκοϊκοετσέα
Πήγε στο Μουντιάλ του 1990 ως δεύτερος τερματοφύλακας της Αργεντινής, πίσω από τον Νέρι Πουμπίδο αλλά ο τραυματισμός του βασικού στον δεύτερο αγώνα της διοργάνωσης, κόντρα στη Σοβιετική Ενωση, τον έβαλε στην 11άδα. Για την Αλμπισελέστε μάλλον ήταν καλύτερα που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα αφού ο Γκοϊκοετσέα αποδείχθηκε ο τρίτος καλύτερος παίκτης της ομάδας, πίσω από Μαραντόνα και Κανίγια. Απέκρουσε πέναλτι της Γιουγκοσλαβίας στον προημιτελικό, απέκρουσε πέναλτι της Ιταλίας στον ημιτελικό, λίγο έλειψε να αποκρούσει και το πέναλτι του Μπρέμε στον τελικό με την Γερμανία. Επί ένα μήνα στα ιταλικά γήπεδα ο Γκοϊκοετσέα έδινε την εντύπωση του… καλύτερου τερματοφύλακα του κόσμου αλλά η συνέχεια της καριέρας του έδειξε την αλήθεια. Αγωνίστηκε στη 2η κατηγορία της Γαλλίας, περιπλανήθηκε σε διάφορες ομάδες στη λατινική Αμερική και τελικά έγινε δημοσιογράφος…

Ολεγκ Σαλένκο
Στις 28 Ιουνίου 1994 όλοι περίμεναν να δουν στον αγώνα Ρωσία-Καμερούν, για την φάση των ομίλων του Μουντιάλ των ΗΠΑ, αν ο Ροζέ Μιλά θα κατέρριπτε κάθε ρεκόρ και θα σκόραρε στα 40φεύγα του. Μετά το τέλος του ματς, τελικά, όλοι μιλούσαν για τον Ολεγκ Σαλένκο. Αγωνιζόμενος στην ισπανική Λογρονιές, ο Ρώσος σέντερ φορ δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό αλλά 20 χρόνια μετά το όνομα του το θυμούνται όλοι και λογικά δεν θα ξεχαστεί για πολλά χρόνια ακόμη. Ο λόγος; Η Ρωσία νίκησε με 6-1 το Καμερούν και ο Σαλένκο έβαλε τα 5, σπάζοντας κάθε ρεκόρ! Το εκπληκτικό είναι ότι αυτά τα πέντε γκολ τον βοήθησαν να βγει πρώτος σκόρερ σε εκείνο το Μουντιάλ με 6 (όσα και ο Χρίστο Στόιτσκοφ) αν και η Ρωσία αποκλείστηκε από τον όμιλο. Εγινε, έτσι, ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που βγήκε πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ ενώ η ομάδα του δεν προχώρησε μετά τον όμιλο. Και αφού δοξάστηκε στα γήπεδα των ΗΠΑ, δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά σε αγώνα της εθνικής ομάδας…

Τζο Γκέτιενς
Το 1950 η Αγγλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Μουντιάλ και η εμπειρία τής έμεινε αξέχαστη καθώς υπέστη και το πρώτο κάζο. Αν και φαβορί κόντρα στις ΗΠΑ, τελικά ηττήθηκε με 1-0 χάρη στο γκολ του Τζο Γκέτιενς. Χάρη στο γκολ ενός… μη Αμερικανού καθώς ο σκόρερ καταγόταν από την Αϊτή αλλά πήρε άδεια για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τις ΗΠΑ επειδή εκδήλωσε την επιθυμία να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα. Το γκολ που έβαλε, μπαίνοντας στην πορεία της μπάλας για να της αλλάξει πορεία, για το ιστορικό 1-0 επί των ΗΠΑ ήταν ουσιαστικά η πρώτη και τελευταία φορά που απασχόλησε το ποδόσφαιρο ο Γκέτιενς αφού στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Βασικά εξαφανίστηκε και από τις ΗΠΑ, παίρνοντας μέρος μετά από τρία χρόνια σε αγώνα της εθνικής ομάδας της Αϊτής, ξεχνώντας και το αίτημα του για αμερικανική υπηκοότητα.

Σαΐντ Αλ Οβαϊράν
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για τον Μαραντόνα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σουηδίας, της Ελλάδας, της Γεωργίας, της Ταγκανίκας και γενικά για Μαραντόνα σε κάθε χώρα, χωρίς φυσικά κάποιος από όλους αυτούς να κάνει κάτι εντυπωσιακό. Στο Μουντιάλ του 1994 εφανίστηκε και ο Μαραντόνα της Σαουδικής Αραβίας! Στον αγώνα με το Βέλγιο ο Σαΐντ Αλ Οβαϊράν πήρε την μπάλα ανάμεσα στο κέντρο και την περιοχή της ομάδας του και πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, πετυχαίνοντας ένα γκολ που έφερε στο μυαλό όλων αυτό του Ντιέγκο με την Αγγλία το 1986. Η FIFA ψήφισε το γκολ του Αλ Οβαϊράν στην 6η θέση για τον 20ο αιώνα, τον συμπεριέλαβε και στους 22 καλύτερους παίκτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 αλλά ως εκεί. Το όνομα του δεν ακούστηκε ποτέ ξανά μετά από εκείνο το ματς με το Βέλγιο.

Αλφρεντ Μπίκελ
Ο Ελβετός Αλφρεντ Μπίκελ δεν είναι ακριβώς αυτό που εννοούμε με τον χαρακτηρισμό «διάττων αστέρας» γιατί ήταν όνομα στη χώρα του, αγωνιζόμενος με την φανέλα της Γκρασχόπερ. Μπαίνει, όμως, σε αυτό το άρθρο επειδή εξαφανίστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, μέχρι να τον ξαναδούν σε Μουντιάλ. Ο Μπίκελ αγωνίστηκε σε αυτό του 1938 και εμφανίστηκε ξανά το 1950, μετά από 12 χρόνια και 13 μέρες! Είναι μόλις ο ένας από τους δύο (ο Σουηδός Ερικ Νίλσον είναι ο άλλος) που αγωνίστηκαν σε Μουντιάλ πριν και μετά τον παγκόσμιο πόλεμο.

Ερνστ Βιλιμόφσκι
Ο Πολωνός επιθετικός αγωνίστηκε κάποια στιγμή και στην εθνική Γερμανίας αλλά ήταν με την Πολωνία στο Μουντιάλ του 1938, όταν έγραψε ιστορία. Στον αγώνα με την Βραζιλία, στο Στρασβούργο, ο Βιλιμόφσκι έκανε απίθανα πράγματα καθώς πέτυχε τέσσερα γκολ και κέρδισε και ένα πέναλτι. Παρά το γεγονός ότι (ουσιαστικά) έδωσε πέντε γκολ στην ομάδα του, οι Πολωνοί κατάφεραν να χάσουν με 6-5! Οπως και να έχει, ο Βιλιμόφσκι έγινε αφενός ο πρώτος που έβαλε τέσσερα γκολ σε Μουντιάλ (τον ξεπέρασε το 1994 ο Σαλένκο), αφετέρου ο πρώτος που έβαλε τέσσερα και έχασε… Το 1941 εμφανίστηκε με την φανέλα της εθνικής Γερμανίας αλλά δεν έκανε τίποτα τρομερό στην καριέρα του, μένοντας με την δόξα των τεσσάρων γκολ στη Βραζιλία.

Φάμπιο Γκρόσο
Οι εμφανίσεις του με την Παλέρμο την σεζόν 2005-06 είχαν ως αποτέλεσμα να κληθεί από τον Μαρτσέλο Λίπι στην αποστολή της Ιταλίας για το Μουντιάλ της Γερμανίας. Ο Φάμπιο Γκρόσο κατάφερε να πείσει τον Λίπι ότι αξίζει θέση βασικού στο αριστερό άκρο της άμυνας αλλά κανείς δεν περίμενε από αυτόν να κάνει και θαύματα. Κακώς… Ο Γκρόσο ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με την Αυστραλία στους «16» για το 1-0, ήταν αυτός που έβαλε το γκολ-μαχαιριά στους Γερμανούς στο 118′ της παράταση στον ημιτελικό, ήταν και αυτός που έβαλε το τελευταίο πέναλτι στον τελικό με την Γαλλία στέλνοντας τους Ιταλούς στον έβδομο ουρανό! Εκείνος ο μήνας ήταν η καλύτερη περίοδος στην καριέρα του Γκρόσο αφού η συνέχεια σε Ιντερ, Λιόν και Γιουβέντους ήταν απογοητευτική. Ή μάλλον αναμενόμενη…

 

Back To Top