skip to Main Content
Psifos Ekloges Aftodioikisi.gr  620×320

Οι εκλογές κρίνονται σε τρεις περιφέρειες – Ποια είναι τα κρυφά «χαρτιά» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Είναι οι τρεις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, μαζί έχουν περίπου 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους και όποιο από τα κόμματα κερδίσει τη μάχη σε αυτές έχει κερδίσει και τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκεί δίνουν τη μεγάλη μάχη.

Αυτή την ώρα όλα δείχνουν ότι η χώρα λόγω πόλωσης έχει επανέλθει στον δικομματισμό, υπό την έννοια ότι οι προβλέψεις θέλουν τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές να συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό άνω του 65%.

Αυτό δείχνει ότι η συσπείρωση των δύο κομμάτων θα παίξει τον βασικό ρόλο. Έτσι το βλέμμα στρέφεται στις μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων, δηλαδή στις μεγάλες περιφέρειες.

Στην Αττική η ΝΔ που είδε τον χάρτη να παίρνει τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θέλει να αυξήσει όσο περισσότερο μπορεί τη συσπείρωση στην πρώτη της Αθήνας που παραμένει κάστρο της, αλλά και την επιρροή της, κυρίως προς τους ψηφοφόρους ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ στη Β’ Αθήνας και την περιφέρεια, ώστε να κλείσει όσο γίνεται περισσότερο την ψαλίδα.

Η Αττική με τα 2.843.000 ψηφοφόρους κρίνει πολλά, ο νικητής έχει σημαντικό προβάδισμα.

Σημαντικό προβάδισμα ωστόσο μπορούν να δώσουν και οι 1.660.000 ψηφοφόροι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εδώ η μάχη θα κριθεί στο κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να πάρει ψήφους από τη ΝΔ, ενώ η Συγγρού ελπίζει ότι η ενεργοποίηση του Κ. Καραμανλή, μαζί με την τελευταία στροφή προς εθνικά και θέματα ασφαλείας θα κρατήσει τη βάση σταθερή.

Κλειδί στις εκλογές αποτελούσε πάντα και συνεχίζει να αποτελεί η περιφέρεια της Κρήτης. Οι 535.000 ψηφοφόροι είναι μια μεγάλη δεξαμενή που επιθυμούν να αντλήσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν οι μεγάλοι μονομάχοι. Εδώ το “παιχνίδι” φαίνεται να παίζεται στους ψηφοφόρους της αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ και το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου να διεκδικούν μερίδιο, το οποίο μπορούν να στερήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top