skip to Main Content
Theofilos1 4

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ & ΤΟ ΑΣΕΠ!

Εκτός ημερησίας διάταξης θέμα για τον τρόπο λειτουργίας των σπηλαίων Μελισσάνης και Δρογκαράτης, έθεσε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο Θεόφιλος Μιχαλάτος. Υποστήριξε δε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να προχωρήσει στην διαδικασία πρόσληψης εποχικών μέσω ΑΣΕΠ καθώς η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 31 Μαρτίου. Απαντώντας η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σοφία Γαρμπή είπε ότι σε επόμενη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου θα κατατεθεί η μελέτη λειτουργίας και διαχείρισης των σπηλαίων ενώ τόνισε ότι ο τρόπος με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ δεν ενδείκνυται διότι η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο οπότε πρακτικά είναι ασύμφορη.

Αυτό προφανώς δεν ικανοποίησε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που επανήλθε σήμερα μέσω του site του κάνοντας λόγο για “τσίνισμα της Δημοτικής Αρχής” στην πρόταση για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και αφήνοντας αιχμές για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ

Ας δούμε όμως γιατί η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ είναι όντως χρονοβόρα και γιατί δικαιώνονται η Δημοτική Αρχή και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Διαβάστε παρακάτω πως έχει η διαδικασία:

 

Στάδιο διαδικασίας Απαιτούμενος χρόνος
Πρόσκληση μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προς του Δήμους για τον προγραμματισμό προσλήψεων ΙΔΟΧ.

 

Κρίσιμος χρόνος είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων των Δήμων στις Αποκεντρωμένες. Τα αιτήματα συγκεντρώνονται και αξιολογούνται συνολικά και όχι μεμονωμένα. Άρα το Υπουργείο θα βγάλει συνολικά μία έγκριση θέσεων για όλους του Δήμους.

Για τον Προγραμματισμός προσλήψεων έτους 2016, η καταληκτική ημερομηνία υποψολής των αιτημάτων των Δήμων με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα συλλογικά όργανα και τις εγεγγραμμένες πιστώσεις (πόροι), είναι 31 Μαρτίου 2016

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγκαιότητα προσλήψεων και τον αριθμό αυτών
Αποστολή του αιτήματος στην Αποκεντρωμένη
Εισήγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το ΥΠΕΣ Ο συνολικός χρόνος των σταδιών αυτών κατά την κοινή εμπειρία ανέρχεται κατ’ελάχιστον 2 μήνες.
Συγκέντρωση και επεξεργασία των αιτημάτων στο αρμόδιο Υπουργείο
Σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ
Έκδοση σχετικής ΚΥΑ για αριθμό θέσεων πανελλαδικά και κατανομή ανά φορέα.
Εγκριτική Απόφαση για κάθε φορέα απευθείας από το ΥΠΕΣ Αυθημερόν με την έκδοση της ΚΥΑ (κατ’ελάχιστον).
Προετοιμασία και αποστολή στον ΑΣΕΠ σχεδίου ανακοίνωσης μετά συνημμένων δικαιολογητικών και αποφάσεων, από τον Φορέα 10 ημέρες κατά κανόνα
Τελική έγκριση της ανακοίνωσης από το ΑΣΕΠ 30 ημέρες (ελάχιστος διοικητικός χρόνος κατά την κοινη πρακτική).
Δημοσίευση της ανακοίνωσης από το Δήμο για υποβολή αιτήσεων Έως μία βδομάδα κατ’ελάχιστον
Υποδοχή αιτήσεων 10 μέρες (εκ του νόμου)
Συνεδρίαση ειδικής Επιτροπής, Επεξεργασία αιτήσεων, μοριοδότηση, πρακτικά κατάταξης Ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων. Σε αστικούς Δήμους οι αιτήσεις είναι κατά πολύ πολλαπλάσιες των θέσεων. Κατά την κοινή πρακτική απαιτούνται τουλάχιστον 15 ημέρες
Αποστολή των Πινάκων στον ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα απόφαση δημάρχου πρόσληψης και βεβαίωση εγκατάστασης, κατόπιν ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών 3 ημέρες κατ’ελάχιστον + 5 ημέρες κατά το νόμο για τον έλεγχο γνησιότητας.

 Εκτιμώμενος συνολικός χρόνος διαδικασιών χωρίς καθυστερήσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων όπου όλες οι εμπλεκόμενες αρχές θα λειτουργήσουν άμεσα: 180 ημέρες μετά τις 31 Μαρτίου 2016.

Συνεπώς οι ανάγκες κάθε έτους σε προσωπικό ΙΔΟΧ, κάθε χρόνο καλύπτονται στην καλύτερη και ταχύτερη περίπτωση, σε έξι μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής αιτημάτων των Δήμων.

 ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

Μα θα ρωτήσει κάποιος: Πριν λίγες μέρες ο Δήμος δημοσίευσε προκήρυξη πρόσληψης εποχικών. Γιατί μέσα σε αυτούς δεν ενέταξε τους εργαζόμενους στα σπήλαια; Πολύ απλά διότι αυτές οι προσλήψεις ήταν εγκεκριμένες από πέρσι τον Αύγουστο, απλά ο Δήμος δεν τους πήρε τότε διότι δεν τους χρειαζόταν και μετέφερε αυτές τις προσλήψεις για την αρχή του 2016. Για φέτος θα αναγκαζόταν να ακολουθήσει την διαδικασία που πιο πάνω αναλύσαμε.

Επειδή οι περισσότεροι Δήμοι χρειάζονται το επιπλέον προσωπικό κατά τη θερινή περίοδο, και δεν μπορούν να το έχουν σύμφωνα με τους χρόνους που λειτουργεί η ελληνική διοίκηση, κάνουν μεν όλες τις διαδικασίες αλλά αναβάλλουν τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν μεσούσης της θερινής περιόδου (Ιούλιο ή Αύγουστο) διότι θα η θητεία των εποχικών υπαλλήλων θα κάλυπτε περίοδο χειμερινή που δεν τους χρειάζονται. Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια βγαίνει νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τις εγκεκριμένες προσλήψεις να διακηρυχθούν είτε στο τέλος του έτους οπότε οι υπάλληλοι να θητεύσουν την επόμενο χρόνο από αυτόν για τον οποίο εγκρίθηκαν, είτε στο επόμενο έτος.

ΣΕ κάθε περίπτωση με αυτήν την τακτική, αυτοί που προσλαμβάνονται έχουν θεμελιωθεί σε ανάγκες της προηγούμενης χρονιάς και όχι στις ανάγκες της χρονιάς που πραγματικά υπηρετούν
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Και γεννάται εδώ το ερώτημα: Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος που έχει θητεύσει χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και ως Δήμαρχος Λειβαθούς δεν τα γνωρίζει αυτά; Και αν τα γνωρίζει γιατί τότε εγκαλεί την Δημοτική Αρχή για την μη εφαρμογή αυτής της διαδικασίας; Μήπως τελικά έχουν δίκιο όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι απλά επιθυμεί την κωλυσιέργεια της διαδικασίας πρόσληψης εργαζομένων στα σπήλαια; Εμείς δεν ενστερνιζόμαστε την άποψη αυτή διότι αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι ένας δημοτικός σύμβουλος επιθυμεί να παραμένουν κλειστά δύο μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα του Δήμου μέσα στην τουριστική σεζόν…

 

Back To Top