skip to Main Content
Merkel Tsipras Simfonia 708 0

Ο Τσίπρας «κέρδισε» το πλεόνασμα, αλλά οι Ευρωπαίοι επιμένουν για μέτρα

  • Πού συμφώνησαν πρωθυπουργός και Μέρκελ
  • Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% – 1,5%
  • Πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις
  • Η Αθήνα θέλει ενδιάμεση συμφωνία τον Απρίλη
  • Γερμανός αξιωματούχος: Ο Τσίπρας πρέπει να «προσγειωθεί»
  • Διαφορετικό κλίμα στο Eurogroup
  • Οι δανειστές επιμένουν σε αύξηση ΦΠΑ, μείωση επικουρικών, μη καταβολή 13ης σύνταξης
  • Εκτακτη σύσκεψη στη Ρίγα για την Ελλάδα

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και την Ανγκελα Μέρκελ για την πρόοδο των συνομιλιών και το πλεόνασμα.

Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο που μίλησε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από την Σύνοδο Κορυφής, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για πλεόνασμα 1,2%-1,5%

Κυβερνητικές πηγές: Σύγκλιση απόψεων για το πλεόνασμα ’15-’16

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε, επίσης, μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ θα αποκτήσει και αυτή περισσότερη ανεξαρτησία.

Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με την Γερμανίδα καγκελάριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, με το περιβάλλον του πρωθυπουργού να κάνει λόγο για «εποικοδομητικό και θετικό κλίμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενδιάμεση συμφωνία Αθήνας-εταίρων μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι, που συνάδει με την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη.

Κύκλοι του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι Τσίπρας και Μέρκελ κατέγραψαν στη συζήτησή τους τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

«Στο Euroworking Group υπάρχει μεγάλη πρόοδος και στο Eurogroup αύριο περιμένουμε ότι αυτή η πρόοδος θα καταγράφει ώστε να υπάρξει συμφωνία» ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν πως «πρέπει το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες μέρες να συνεδριάζει συνεχώς το Brussels Group, ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρχει συμφωνία και να συγκληθεί την Πέμπτη έκτακτο Eurogroup».

Γερμανός αξιωματούχος: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ – Να προσγειωθεί ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο Guardian, Γερμανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να «προσγειωθεί».

«Στο ανώτατο επίπεδο, οι Γερμανοί θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να βρουν μια λύση, ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και ίσως να χρειαστεί περισσότερο δράμα μέχρι να “προσγειωθεί” ο Τσίπρας και να φτάσει σε μια συμφωνία» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νέες πιέσεις στο Eurogroup για μέτρα 

Από την άλλη πλευρά, στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη του Eurogroup, τα μηνύματα είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για συμφωνία πακέτο, αλλά και υλοποίηση των παρακάτω:

  • Αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες
  • Κατάργηση των εξαιρέσεων για ΦΠΑ σε νησιά
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων
  • Να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη που έχει προαναγγελθεί

Επιπλέον οι δανειστές δεν φαίνεται να δέχονται νέα μετάθεση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

Εκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης

Σύμφωνα με τις τελευταίες στη Ρίγα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με θέμα την Ελλάδα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παρόντες, σύμφωνα με το Mega θα είναι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, ο Πόλ Τόμσεν ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ

Πηγή:iefimerida.gr

Back To Top