skip to Main Content
Tsipras Varoufakis Periergi 533 355

Ο χρόνος τελειώνει! Την Τρίτη κρίνονται όλα για τη συμφωνία Ελλάδας – ευρωζώνης – Η τηλεδιάσκεψη που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την ελληνική λίστα

– Μέχρι το βράδυ στις Βρυξέλλες η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης
– Την Τρίτη η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα εξετάζει τα ελληνικά μέτρα
– Σκληρή γραμμή μέχρι τέλους από τη Γερμανία
– “Μην ελπίζετε πως θα αλλάξει ο πυρήνας του προγράμματος” διαμηνύει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε
– Γράψε – σβήσε στο Μαξίμου εν μέσω εσωκομματικού αντάρτικου
– Παρέμβαση αλλά Γλέζου και από τον Μίκη Θεοδωράκη

Στην τελική ευθεία έχει μπει η… αποστολή της περιβόητης λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που θα λάβει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια ώστε, αν αυτές εγκριθούν από τους δανειστές ή θεσμούς όπως ονομάζονται πια, να ενεργοποιηθεί η συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση, προσπαθεί να καταρτίσει τη λίστα με τα μέτρα που θα στείλει στις Βρυξέλλες και ανάμεσα στο… γράψε – σβήσε καλείται να αντιμετωπίσει και τις εσωκομματικές αντιδράσεις, με τον Κώστα Λαπαβίτσα να είναι ο τελευταίος (χρονικά) που ανέβηκε στο άρμα της αμφισβήτησης.

Η λίστα της κυβέρνησης δεν θα περιλαμβάνει ούτε ποσοτικούς στόχους ούτε και δημοσιονομικά μέτρα.
Στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα σταλούν από τον Γιάνη Βαρουφάκη στους “Θεσμούς” δηλαδή σε ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ, οι οποίες δεν θα είναι κοστολογημένες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται:
– μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής
– μέτρα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής
– μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
– μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο με αξιολόγηση και κινητικότητα χωρίς απολύσεις
– μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
– μέτρα για την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
– προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων

Για να αποφευχθούν τα… “ατυχήματα” ή αρνητικές εκπλήξεις, από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και το δραματικό Eurogroup, έχουν γίνει πολλές επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των δανειστών και της χώρας, ώστε οι προτάσεις της κυβέρνησης να πάρουν το ΟΚ από το EuroWorking Group και στη συνέχεια να εγκριθούν και σε πολιτικό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει φτάσει η περιβόητη λίστα. “Δεν έχουμε λάβει κατάλογο. Η χρονική διορία πλησιάζει” και “η Επιτροπή συζητά με τις ελληνικές αρχές”, έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα τόσο με κυβερνητικές όσο και κοινοτικές πηγές, την Τρίτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Μόλις οι δανειστές πάρουν στα χέρια τους τη λίστα, δεν θα υπάρξει “απόφαση” παρά μόνο μια πρώτη εκτίμηση, η οποία θα παρουσιαστεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Η οριστική έγκριση θα ανοίξει έναν νέο γύρο… αγωνίας, αφού η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε από την 1η Μαρτίου η Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Η πρώτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα γίνει από τους δανειστές πριν από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup.

Εμμένει στη σκληρή γραμμή η Γερμανία

Η Γερμανία επιμένει να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και όπως διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, η Ελλάδα καλύτερα να μην ελπίζει πως θα αλλάξει ο πυρήνας του προγράμματος.

«Αν εγκριθεί το πρόγραμμα που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση θα της δοθεί ευελιξία, αλλά χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του προγράμματος», τόνισε ο Γιέγκερ και σημείωσε με νόημα πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

newsit.gr

Back To Top