skip to Main Content
Sinedrio Siriza 708

Πέρασε η πρόταση η Τσίπρα -Σε έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο πέρασε τελικά στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με ευρεία πλειοψηφία μάλιστα και χωρίς να χρειαστεί να γίνει καταμέτρηση. Οσον αφορά την πρόταση για εσωτερικό δημοψήφιμα στον ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία στην ΚΕ και δεν θα γίνει.

Αναλυτικότερα, αρχικά στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι θα έμπαιναν προς ψήφιση τρεις προτάσεις. Η μία για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο με απόφαση της ΚΕ για σύσταση επιτροπής που θα ετοιμάσει σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο, και η τρίτη πρόταση για διαρκές συνέδριο αρχές Αυγούστου.

Λίγο αργότερα αποσύρθηκε η δεύτερη πρόταση. Έτσι τα μέλη της ΚΕ ψήφισαν για δύο προτάσεις: Η μία για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη για διαρκές συνέδριο αρχές Αυγούστου. Τελικά λίγα λεπτά τα μεσάνυχτα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (δεν χρειάστηκε καν να γίνει καταμέτρηση) να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Το πρώτο σχόλιο της Αριστερής Πλατφόρμας για τη «νίκη Τσίπρα»

Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Πλατφόρμα, μετά την ψηφοφορία, τονίζει: «Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα» (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Δεν θα γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Tελικά, η πρόταση για διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση ή όχι της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίαςπου κατέθεσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ως απάντηση σε τυχόν απαίτηση της αριστερής πτέρυγας να υπάρξει εδώ και τώρα κομματική έγκριση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς δεν τέθηκε τελικά στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής.

Επίσης, η ΚΕ υιοθέτησε ψήφισμα κατά της στοχοποίησης από τα ΜΜΕ μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «για τα φαινόμενα κανιβαλισμού που διαδραματίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια τις τελευταίες ημέρες».

Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση της ΚΕ 

Η όλη, πολύωρη, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τον Αλέξη Τσίπρα, με του οποίου την τοποθέτηση ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής να προτείνει έκτακτο ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές».

Ο Τσίπρας πέταξε το γάντι στους εσωτερικούς αμφισβητίες 

Παράλληλα, κατέθεσε εναλλακτικά πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου», μια πρόταση που τελικά αποσύρθηκε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του είπε:

  • Είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού ή την άτακτη χρεοκοπία
  • Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη εναλλακτική επιλογή της εξόδου από το ευρώ
  • Κάποιοι ταυτίζουν αυτό το συμβιβασμό με τον θατσερισμό, μιλούν για ολοκληρωτική μετάλλαξη, ότι ξαφνικά αποφασίσαμε να ασπαστούμε τον νεοφιλελευθερισμό
  • Οποιος νομίζει ότι μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά
  • Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορεί καλύτερα, επίσης να το πει
  • Αν υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση να διατυπωθεί ανοιχτά
  • Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα 3 μνημόνια, πρέπει να το εξηγήσει με επιχειρήματα
  • Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας κοιταχτούμε με ειλικρίνεια στα μάτια
  • Είπα στην αρχή ότι γι αυτή τη μάχη που δώσαμε στο όνομα του δίκιου του ελληνικού λαού πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι
  • Υπάρχει χώρος στην Ευρώπη για μια αριστερή κυβέρνηση; Πρέπει να απαντήσουμε
  • Με κάποιο μεταφυσικό τρόπο δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από αυτούς τους θεσμούς
  • Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς
  • Αποψή μου είναι και παραμένει ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική υποτίμηση, ούτε η νομισματική υποτίμηση
  • Κανένα από τα δύο σχέδια δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν βιώσιμα
  • Πρέπει να συζητήσουμε χωρίς κραυγές, χωρίς μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις
  • «Προτείνω όποια και εάν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: Να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού στην κοινουβουλευτική μας ομάδα δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το λόγο έλαβαν πολλά άλλα στελέχη του κόμματος. Δύο ομιλίες ξεχώρισαν. Αυτές του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ζωή-Λαφαζάνης «πυροβολούν» τον Τσίπρα

Οι δυο τους, σήκωσαν το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και έκαναν εμπρηστικές ομιλίες, θέλοντας εμφανώς να οριστικοποιήσουν τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να οριοθετήσουν τους όρους της επερχόμενης διάσπασης.Αποδόμησαν πλήρως τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού που δήλωσε ότι παλεύει για την επιβίωση της Ελλάδας και τον καταγόρησαν για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.Κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών. Ο χρόνος δεν είναι γνωστός. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ισχυρίζεται ότι είναι δικό της το κόμμα με το οποίο ξεκίνησαν τον αντι-μνημονιακό αγώνα.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε: “Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς”, είπαμε», δήλωσε στην κεντρική επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκείνη είναι θεματοφύλακας των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο πρωθυπουργός που ετοιμάζει «το χειρότερο μνημόνιο».

Λαφαζάνης: Εχουμε τη δικτατορία του ευρώ

Ο κ. Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του είπε ότι δεν έχουμε δημοκρατία αλλά δικτατορία του ευρώ, ενώ επέμεινε ότι υπάρχουν 35 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας τόνισε ότι «θα οδηγηθούμε σε εξευτελισμό αν θεσμοθετήσουμε τη μνημονιακή πολιτική και αν συνομολογήσουμε ένα τρίτο μνημόνιο» ενώ ανέφερε ότι «έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό, δεν υπάρχει δημοκρατία.Στην πραγματικότητα αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμα μας έχουμε δικτατορία του ευρώ. Επικρατεί ο ευρωμονόδρομος, δεν έχουν σημασία τα δημοψηφίσματα και το ερώτημα είναι θα το ανεχτούμε;Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει ποτέ, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Βεβαίως η εναλλακτική λύση δεν είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Υπάρχουν 35 δισ. Ευρώ σε χαρτονομίσματα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Και ποιος ξέρει πόσα αλλά υπάρχουν σε στρώματα και θυρίδες».

Σε ό,τι αφορά στις κομματικές διαδικασίες, είπε πως είναι μια κοροϊδία το να κάνουμε συνέδριο αφού η Βουλή έχει ψηφίσει τη συμφωνία. «Τέτοια δημοκρατία θέλουμε, τη δικτατορία του ευρώ, να τη χαιρόμαστε» κατέληξε.

Ζωή: Είναι το χειρότερο μνημόνιο!

Σε μια ομιλία «φωτιά» προχώρησε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκτοξεύοντας πυρά από το βήμα της ΚΕ, τόνισε με νόημα πως η κυβέρνηση δεν εξάντλησε όλα της τα «όπλα».

Μεταξύ άλλων η ΠτΒ είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: «Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιορίζει την ευθύνη μας απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα. Μια τέτοια ημέρα δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα.  Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία, το τρίτο χειρότερο μνημόνιο και οτι θα υποδεχόμαστε την Τρόικα. Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία. Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε», είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε πως οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποίηση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.».  «Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέγηκε; Όχι.  Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι. Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπηρετήσει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι.Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση. Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε».

Παραιτήθηκαν 17 βουλευτές από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεξαρτητοποιούνται αφού είναι ανάμεσα στους 17 που παραιτούνται με επιστολή τους από τη ΚΕ. Πρόκειται για τους Κοδέλα, Χατζηλάμπρου, Σωτηρίου που αναφέρονται στην ΚΟΕ. Από την ΚΕ παριατήθηκε και ο Ρούντι Ρινάλντι εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά του Μεγάρου Μαξίμου. «Έχει τεράστια ευθύνη το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας και δεν μπορώ να είμαι στα καθοδηγητικά όργανα. Κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτή την κατάσταση. Άκουσα το Φίλη και θα πάω κι εγώ σε ένα λαϊκισμό , για τα…κωλομακαρόνια (σς του Φίλη) και θέλω να πάω να του πω ότι κόσμος το πληρώνει με κόστος. Άλλα είπαμε στον κόσμο και μας εμπιστεύθηκε. Πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το λαό», είπε μεταξύ άλλων.

Επεισόδιο Παππά-Ζωής

Εντωμεταξύ, το βράδυ, καθώς υπήρχε και η σχετική κούραση και τα νεύρα ήταν τεντωμένα, υπήρξε και ένα επεισόδιο ανάμεσα στον Νίκο Παππά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με παρεμβολή του πατέρα του υπουργού Επικρατείας Στέλιου και πρωταγωνίστρια την μητέρα της Προέδρου της Βουλής Λίνας Αλεξίου.

Ολα ξεκίνησαν με την ομιλία του Νίκου Παππά ο οποίος είπε ότι επιτέλους η βουλή θα πρέπει να διορίσει πρόεδρο του ΕΣΡ για να προχωρήσει το νομοσχέδιο.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη και ο πατέρας του υπουργού, Στέλιος Παππάς, ο οποίος είπε ότι κάποιοι έχουν συγγενείς στο ΕΣΡ, φωτογραφίζοντας την μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είναι προσωρινή πρόεδρος του Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Βουλής, τότε ζήτησε το λόγο επί προσωπικού λέγοντας στον κ. Παππά «Δεν σου επιτρέπω», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το αγωνιστικό παρελθόν της μητέρας της Λίνας Αλεξίου (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top