skip to Main Content
1

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας

  • Χιλιάδες οι ωφελούμενοι, στιγμές συγκίνησης κι ανθρωπιάς
  • Στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ικανοποίηση των αναγκών του

Με κεντρικό σύνθημα «Επενδύουμε στον άνθρωπο» η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΙΝ ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 την παρουσίαση των κοινωνικών δομών και δράσεων του ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά. Η αρχή είχε γίνει από την Κέρκυρα, όπου σε ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο παρουσιάστηκαν όλες οι δομές και δράσεις που χρηματοδοτεί και λειτουργεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τους εταίρους της στα Ιόνια νησιά. Εταίροι της ΠΙΝ σε αυτό το εγχείρημα είναι οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων, η Εκκλησία, οργανώσεις ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.α.

Μετά την Κέρκυρα σειρά είχε η Λευκάδα και η παρουσίαση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, είχε έντονο στοιχείο συγκίνησης, με την θεατρική ομάδα αστέγων της Equal Society να κλέβει την παράσταση. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δομές που λειτουργούν, την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες και την αναγκαιότητα ενίσχυσής τους. Ο κ. Γαλιατσάτος υπενθύμισε ακόμη μια φορά ότι έγινε πράξη η δέσμευση της περιφερειακής αρχής να θέσει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης, ενώ και η χρηματοδότηση δομών και δράσεων για την κοινωνία και τους έχοντες ανάγκη κατέχει κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Πολιτικής της ΠΙΝ.

Στη Λευκάδα οι κοινωνικές δομές που λειτουργούν με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει η ΠΙΝ από το ΕΣΠΑ είναι:

  1. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με δικαιούχο την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Οικονομικής, Τουριστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Λευκάδας.
  2. Κέντρο Κοινότητας με δικαιούχο το Δήμο Λευκάδας
  3. Κοινωνικό Παντοπωλείο με δικαιούχο το Δήμο Λευκάδας
  4. Κοινωνικό συσσίτιο με δικαιούχο την Equal Society
  5. Κοινωνικό Φαρμακείο με δικαιούχο την Equal Society

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η δουλειά που έχουν κάνει οι υπεύθυνοι των κοινωνικών δομών, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία, σε περίπτερα που λειτούργησαν στον χώρο, να δει τις χειροτεχνίες και να απολαύσει τα χειροποίητα προϊόντα.

Ομοίως στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των κοινωνικών δομών που λειτουργούν με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και η βραδιά έκλεισε μουσικά από τους «Τραγουδιστάδες  τση Ζάκυθος» ενώ παράλληλα έγινε συλλογή τροφίμων και φαρμάκων.

Οι δομές που λειτουργούν στη Ζάκυνθο είναι:

  1. Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά και δικαιούχο το Δήμο Ζακύνθου
  2. Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο με δικαιούχο το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών
  3. Κοινωνικό Φαρμακείο με δικαιούχο το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών
  4. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας με δικαιούχο το Δήμο Ζακύνθου.

Η παρουσίαση των κοινωνικών δομών της ΠΙΝ ολοκληρώθηκε στην Κεφαλονιά, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου σε μια φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος» Αργοστολίου. Η θεατρική παράσταση και τα δρώμενα από τις θεατρικές ομάδες του Κέντρου Κοινότητας και των παιδιών Ρομά, καθώς και του Κέντρου Φροντίδας ατόμων με αναπηρία «Υπερίων» συγκίνησε όλους. Οι μικροί χορωδοί της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Κεφαλονιάς έκλεισαν την βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εργόχειρα, γλυκίσματα και τρόφιμα από τους ωφελούμενους των κοινωνικών δομών καθώς και φωτογραφίες με δράσεις τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην ομιλία του εξήρε την σημαντική προσφορά των ανθρώπων που λειτουργούν τις κοινωνικές δομές, μίλησε με τους ωφελούμενους και τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες στην κοινωνία μας που πρέπει να βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα. Τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι οικογένειες, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι Ρομά, οι γυναίκες θύματα βίας, και όλοι όσοι ωφελούνται από τη λειτουργία των δομών, άμεσα ή έμμεσα γνωρίζουν καλά ότι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρήκαν πολύτιμο σύμμαχο για την αντιμετώπιση και ανακούφιση των προβλημάτων τους.

Οι δομές που λειτουργούν στην Κεφαλονιά με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2014 – 2020 είναι:

  1. Κέντρο Διημέρευσης  – Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρία με δικαιούχο την Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με αναπηρία «Υπερίων».
  2. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων με δικαιούχο τον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Κεφαλονιάς
  3. Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά
  4. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θυμάτων βίας με δικαιούχο το Δήμο Κεφαλονιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Κέρκυρα λειτουργούν:

  1. Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων με δικαιούχο την Equal Society
  2. Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρία «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» με δικαιούχο τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία
  3. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων με δικαιούχο τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Δήμου Κέρκυρας
  4. Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά με δικαιούχο το Δήμο Κέρκυρας
  5. Κοινωνικό συσσίτιο και παντοπωλείο Πόλης Κέρκυρας και
  6. Κοινωνικό συσσίτιο και παντοπωλείο Περιφέρειας Κέρκυρας με δικαιούχο (και στις δύο δομές) ΚοιΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες»
  7. Κοινωνικό Φαρμακείο με δικαιούχο την Equal Society
  8. Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους με δικαιούχο το Δήμο Κέρκυρας
  9. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών με δικαιούχο το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Παράλληλα λειτουργούν σε όλα τα νησιά οι οριζόντιες δράσεις:

  1. Εναρμόνιση οικογενεικής και επαγγελματικής ζωής για τη φροντίδα βρεφών, νηπίων και παιδιών ΑμεΑ σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς  καθώς και
  2. Ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Back To Top