skip to Main Content
GALIATSATOS UODWROS

Πρωτοβουλία από την Π.Ι.Ν. για κατασκευή και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά

Την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την μελέτη, κατασκευή, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων στη Λευκάδα, το Μεγανήσι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

 

Οι προγραμματικές συμβάσεις θα γίνουν μεταξύ των Λιμενικών Ταμείων Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Λευκάδας και του Δήμου Μεγανησίου με την  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία διαθέτει την τεχνική, διοικητική και επιχειρησιακή δυνατότητα για να υλοποιηθούν τα υδατοδρόμια σε όλα τα Ιόνια Νησιά.

 

Εισηγητικά ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος τόνισε ότι: «Η κατασκευή υδατοδρόμων και η δρομολόγηση υδροπλάνων θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συνοχής των νησιών μας καθώς θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην συγκοινωνιακή σύνδεση. Επιπλέον θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης τυχόν απομονωμένων περιοχών και θα λειτουργήσει ευεργετικά για την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών. Συνυπολογίστε φυσικά την ενίσχυση στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί τον κύριο οικονομικό πόρο της Περιφέρειάς μας και τη δημιουργία ενός σημαντικού πεδίου επένδυσης με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.».

 

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι το υδατοδρόμιο Κέρκυρας έχει ήδη αδειοδοτηθεί και τα υδατοδρόμια Ζακύνθου και Παξών βρίσκονται στην τελική ευθεία κατασκευής και λειτουργίας. Με την επιχειρούμενη επίσπευση της λειτουργίας ακόμη 4 υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο υδατοδρόμων που θα καταστήσει ελκυστικό προορισμό τα Ιόνια Νησιά και θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξή τους.

«Είναι το πρώτο δίκτυο υδατοδρόμων στον ελληνικό χώρο που προχωρά τάχιστα στην υλοποίησή του. Εργαζόμαστε ώστε στο τέλος της προσπάθειας αυτής να καταφέρουμε να καλύψουμε συγκοινωνιακά όλη την εδαφική περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Γαλιατσάτος.

 

Τα έργα (μελέτες και διαδικασίες) έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΚΑΠ-ΕΡΓΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και έχουν αρχικό προϋπολογισμό 40.000€. Η β’ φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή υδατοδρομίου, το κόστος του οποίου θα προσδιοριστεί από τις μελέτες που θα εκπονηθούν στην α’ φάση και θα χρηματοδοτηθεί είτε από πόρους της Ε.Ε. είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με αντίστοιχη τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης. Στο πλαίσιο των έργων της β’ φάσης, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για το σταθμό προσθαλάσσωσης – αποθαλλάσσωσης υδροπλάνων (πλωτές εξέδρες, βάσεις διάσωσης, πυρόσβεσης και παροχής πρώτων βοηθειών κλπ.).

 

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων υπερψηφίστηκε από το Σώμα με την αρνητική ψήφο του κ. Θ. Γουλή.

.

 

 

 

 

 

Back To Top