skip to Main Content
Ekt 520 3551

Σενάριο τρόμου επεξεργάζεται η ΕΚΤ για διπλό νόμισμα – Τι σημαίνει αυτό και πως θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις

– Το νόμισμα αυτό αποκαλείται IOUs και δείχνει πως το δημόσιο χρωστά λεφτά σε κάποιον και θα τα δώσει στο μέλλον
– Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι πολίτες πχ θα μπορούν να πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος, αλλά όχι να πληρώνουν καταστήματα
– Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα επιβάλει έλεγχο καταθέσεων για να περιορίσει τις εκροές καταθέσεων
– Η ΕΚΤ σύμφωνα με το Reuters ήδη έχει κάνει μελέτη για τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit
– Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύδει κατηγορηματικά το συγκεκριμένο σενάριο μιλώντας στο NewsIt

Ένα σενάριο πραγματικού τρόμου φαίνεται πως επεξεργάζεται η ΕΚΤ καθως βλέπει πως εάν δεν υπάρχει συμφωνία άμεσα με τις ελληνικές αρχές τότε το σενάριο του διπλού νομίσματος είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Όπως μεταδίδει και το Reuters η Ελλάδα είναι απίθανο να βγει από την ευρωζώνη, αλλά δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισάγει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου όμως να καλύψει τουλάχιστον τα εσωτερικά έξοδα.

Το Reuters που επικαλείται δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου σημειώνει πως εάν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώνει μισθούς ή λογαριασμούς δεν αποκλείεται να εκδώσει τα λεγόμενα IOUS, που στην σημαίνει πως θα εκδώσει υποσχετικούς τίτλους που όσοι τα έχουν θα ξέρουν πως το κράτος τους χρωστά ένα συγκεκριμένο ποσό και το οποίο θα λάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εάν η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσιμα χρήματα για να πληρώνει προμηθευτές, μισθούς και συντάξεις, τότε το σενάριο μιλά για επιβολή ελέγχου στα κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να αποτρέψει μαζικές εκροές κεφαλαίων.

Τα λεγόμενα IOUs ωστόσο μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά σε όλα τα καταστήματα και σύμφωνα με το σενάριο ίσως να χρησιμοποιούνται για ορισμένες μόνο πληρωμές, όπως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το NewsIt επικοινώνησε με υψηλόβαθμο παράγοντα της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο, επισημαίνοντας πως η Συνθήκη απαγορεύει τα διπλά νομίσματα.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε επίσης στο NewsIt πως δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο από την ΕΚΤ που είναι ο θεματοφύλακας της Συνθήκης.

Την ίδια ώρα, το Reuters επανέρχεται με ένα δημοσίευμα που αναφέρει πως η ΕΚΤ εξετάζει ήδη και τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit. Oπως αναφέρει το δημοσίευμα μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει μία μεγάλη τρύπα δισεκατομμυρίων στην ΕΚΤ που θα κληθούν να καλύψουν πρώτα από όλους η Γερμανία και εν συνεχεία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι απώλειες μάλιστα αυτές είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες από τα όποια χρέη δεν θα μπορεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο προς τους δανειστές της.

newsit.gr

Back To Top