skip to Main Content
An286

Σε αύξηση εισφορών έως 2,5% επιμένει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη μείωση συντάξεων

Επιμένει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το μη μισθολογικό κόστος αποτελεί ήδη, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, πάνω από το 50% του συνολικού κόστους ενός εργαζομένου για τον εργοδότη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και για τους εργαζομένους κατά 0,5-1. Από αυτές, η μία μονάδα (0,5 των εργοδοτών και 0,5 των εργαζομένων) θα καλύψει περίπου το μισό του ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων, που υπολογίζεται σε 600 εκατ. για το 2016. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί με μειώσεις των συντάξεων, που για τις υψηλές θα ξεπερνούν το 6%.

Η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει το ήδη πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΕΒ, εργαζόμενος με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ εισπράττει καθαρά 869 ευρώ, ενώ κοστίζει στην επιχείρηση 1.370 ευρώ. Για εργαζόμενο με μεικτές αποδοχές 2.500 ευρώ, το κόστος για τον εργοδότη είναι 3.114 ευρώ, ενώ ο εργαζόμενος εισπράττει 1.680 ευρώ.

aftodioikisi.gr

Back To Top