skip to Main Content
FOROS 519 355

Σκληρά μέτρα ζητά το … κουαρτέτο των δανειστών – Ορατός ο κίνδυνος για νέα προαπαιτούμενα – “Ξήλωμα” σε Δημόσιο και συντάξεις

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη επεξεργάζεται η ομάδα διαπραγμάτευσης
– “Χαμένοι” όσοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν σε ηλικίες από 50 έως 66 ετών!
– “Αγκάθι” παραμένει το εργασιακό – Ζητούν ομαδικές απολύσεις, νέο κατώτατο μισθό και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με έμφαση στον τρόπο λήψης απεργιακών αποφάσεων
– “Σεισμός” στο Δημόσιο – Ζητούν άμεση απόλυση των επίορκων με επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών και επαναφορά της αξιολόγησης στην εκπαίδευση
– Στο τραπέζι των συζητήσεων η μείωση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ
– ΥΠΟΙΚ για διαπραγματεύσεις: Καταπολέμηση της διαφθοράς και φορολογική πολιτική στη συζήτηση της Δευτέρας

Τρεχάτε… ποδαράκια μου είναι στην κυβέρνηση, προκειμένου να τηρηθεί το ασφυκτικό χρονοδιάγραμα και να αποφευχθεί νέα χρηματοδότηση – γέφυρα, που θα φέρει νέα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ετέθη στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου, στις 18 Αυγούστου πρέπει να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή. Στην αντίθετη περίπτωση, η έκτακτη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του ευρωομολόγου στις 20 Αυγούστου θα είναι μονόδρομος.

Στην πρώτη συζήτηση των Ελλήνων αξιωματούχων με τους επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, άνοιξαν τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, με τον χρόνο να πιέζει, καθώς το μνημόνιο πρέπει να καταρτιστεί το αργότερο έως τις 11-12 Αυγούστου και να ψηφιστεί στη Βουλή έως τις 20 Αυγούστου.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η συζήτηση για το θέμα του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθώς και σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί φέτος η ύφεση, μιας και σε αυτές τις προβλέψεις θα βασιστούν οι στόχοι των προωτογενών πλεονασμάτων.   

Παράλληλα, έχει προκύψει ένα ερμηνευτικό πρόβλημα στο νομοσχέδιο για την αύξηση προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις από 55% σε 75%, καθώς οι δανειστές περίμεναν ότι θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι θεσμοί ζητούν άμεσα στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, τις συγχωνεύσεις των Ταμείων, την υλοποίηση του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κατωτάτων συντάξεων.

Στο μέτωπο του εργασιακού τα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (ομαδικές απολύσεις, λοκ αουτ, συνδικαλιστικός νόμος) ζητώντας να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Στο τραπέζι των συζητήσεων οι δανειστές βάζουν επίσης τη μείωση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ.

Ως προς το Δημόσιο, το πραγματικό πρόβλημα αφορά τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, καθώς τα αιτήματα για άμεση απόλυση των επίορκων με επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών και επαναφορά της αξιολόγησης στην εκπαίδευση κρίνονται “συζητήσιμα”.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί ζήτησαν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.

“Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας” τονίζουν σχετικά πηγές της κυβέρνησης.

Σχέδιο – σοκ για τις συντάξεις

Σχέδιο-σοκ για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη επεξεργάζεται η ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους ξένους εμπειρογνώμονες ενόψει της τελικής συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο που θα πρέπει να κλείσει έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, προβλέπει άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για όσους συμπληρώνουν την ηλικία των 50 έως 55 ετών από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31/12/2015, με αύξηση των σημερινών ορίων ηλικίας από 1,5 έως 6,5 χρόνια!
Μεγαλύτερες ηλικιακές επιβαρύνσεις έρχονται από το 2016 καθώς οι ασφαλισμένοι που θα συμπληρώνουν το 50ό έως το 55ο έτος «φορτώνονται» μονομιάς από 3 έως 8 χρόνια και αν επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στα 50 ή 55 με το παλιό καθεστώς, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν όταν συμπληρώσουν το 58ο έτος της ηλικίας τους.

Στην πράξη μια γυναίκα που θα συμπληρώσει τα 50 το 2016 και θα αποχωρούσε με προϋποθέσεις ανήλικου τέκνου από το Δημόσιο (έχοντας 25 έτη το 2010 και ανήλικο παιδί), το νέο όριο ηλικίας την πηγαίνει για σύνταξη το 2024 που θα συμπληρώσει το 58ο έτος!

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αυτό είναι το σχέδιο με τις αλλαγές στα όρια ηλικίας που δόθηκε με το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα στα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης από τα κλιμάκια των ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στην Αθήνα.

Η πρόταση προβλέπει σαρωτικές αλλαγές για όλους τους ασφαλισμένους με κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας με μεταβατική περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έως το τέλος του 2021, ενώ από την 1η/1/2022, το όριο εξόδου στη σύνταξη καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος.

Τσουνάμι αλλαγών

Η αύξηση των ορίων ηλικίας, σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα, επηρεάζει όλους όσοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν σε ηλικίες από 50 έως 66 ετών!

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το νέο όριο ηλικίας που ισχύει το έτος που οι ίδιοι συμπληρώνουν την ηλικία των 50 έως 66 ετών.

“Μαχαιριά” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται για τις πρόωρες συντάξεις, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, εφόσον έχουν ασφάλιση στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την πρόταση-βόμβα, η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων ηλικίας από 50 έως 55 ετών αναστέλλεται καθώς τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν κατά 1,5 έως και 6,5 χρόνια!

Φορο-ανατροπές σε εισοδήματα, ακίνητα και αγρότες

Σύμφωνα με την Ημερησία, αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και στη φορολογία των αγροτών, παρεμβάσεις στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι τα φορολογικά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν στα εξής:

1. ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις στο φόρο οι οποίες θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα μεταφέροντας μέρος των επιβαρύνσεων από τους μικροιδιοκτήτες ακινήτων στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στο τραπέζι είναι η αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

2. Αγρότες: Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών είναι ένα θέμα που προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν αντίβαρα στις προωθούμενες ρυθμίσεις για να περιορίσουν τις αντιδράσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται ήδη μια προσπάθεια να βρεθούν τα μέτρα εκείνα τα οποία θα έρθουν να λειάνουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών.

Ηδη, έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις για ταυτόχρονη προώθηση αντίμετρων όπως:

• Η διεύρυνση των δαπανών των αγροτών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη των αγροτών πάνω στην οποία θα επιβληθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.

• Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, το οποίο θα χτίζεται με αποδείξεις που θα προκύπτουν από τις αγορές με πλαστικό χρήμα.
Με βάση όσα έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως οι δανειστές αργά ή γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει αλλαγές οι οποίες αφορούν:
-Την ανάκληση των διατάξεων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
-Τη σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης (με συντελεστή 13% αντί για 26% των υπολοίπων ελευθέρων επαγγελματιών) των αγροτών.
-Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, μέσω επιστροφών.

3. Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης: Οι δανειστές έθεσαν θέμα μείωσης του φορολογικού συντελεστή 8% που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου στη Βουλή με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιδρά στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς θεωρεί ότι «είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας».

newsit.gr

Back To Top