skip to Main Content
An 11

Σκουρλέτης υπέρ της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές των ΟΤΑ(πόρισμα)

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», τονίζοντας την ανάγκη για καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόταξε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην διάρκεια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα του υπουργείου του.

Ο ίδιος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΚΕΔΕ για την απόφαση της αναποχωρήσει από την επιτροπή διαλόγου από τον Καλλικράτη, σημειώνοντας ότι είναι υποκινούμενη από την ηγεσία της ΝΔ.

Το νέο σχέδιο για τον «Καλλικράτη» που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα βασίζεται  στο 342 σελίδων τελικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.   «Είμαστε φανατικοί του διαλόγου», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας ότι «το πόρισμα της επιτροπής δεν συνιστά τελικές θέσεις αλλά αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για να καταλήξουμε, μέσω μιας δεύτερης σφιχτής διαδικασίας, σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση».

Ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι «πότε άλλοτε δεν είχε υπάρξει τέτοια διαδικασία» και στη βάσει αυτή χαρακτήρισε «ακατανόητη την αποχώρηση της ΚΕΔΕ» η οποία όπως είπε: «Προτίμησε αντί να συμμετέχει να σχολιάζει δημοσιεύματα».

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης, αφήνοντας αιχμές για υποκίνηση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ από τοη ΝΔ, σημείωσε: «Δεν βοηθάει την Αυτοδιοίκηση όταν ορμώμενοι από κέντρα εκτός Αυτοδιοίκησης (…) κάποιοι είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ». Μπορεί, συνέχισε «στα λόγια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ να λέει ότι φοράει την εθνική φανελα και στην πραγματικότητα πρέπει να αποφασίσει τελικά ποια φανέλα φοράει».

Πάντως ο κ. Σκουρλέτης, φρόντισε να διαχωρίσει την ηγεσία της ΕΝΠΕ, η οποία είπε ότι κράτησε «μια σοβαρή στάση».

Απλή αναλογική για να μην διοικούν οι μειοψηφίες

Ωστόσο ο Πάνος Σκουρλέτης, εμφανίστηκε διατεθημένος να συνεχίσει το διάλογο και ανέφερε: «Εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο με όλους τους δημάρχους. Πιστεύει η ΚΕΔΕ στο διάλογο η όχι;». Δεν μπορεί, συνέχισε «η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση να εξαντληθεί στην συζήτηση ανάμεσα σε Πατούλη, Αγοραστό και υπουργό» και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά θα απαντάμε σε όσους δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, είναι κατώτεροι των περιστάσεων».

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν εξαντλείται η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. «Αυτά τα λέει ο κ. Πατούλης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ωστόσο ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα της απλής αναλογικής, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τις θέσεις της υπέρ της απλής αναλογικής και κάλεσε την ΚΕΔΕ να πάρει θέση, θέτοντας το ερώτημα. «Τι λέει η ΚΕΔΕ για το εκλογικό σύστημα: Βοηθάει στη λύση των τοπικών προβλημάτων το ότι κυβερνάται ο δήμος από μία μειοψηφία του 23% – 24% που στη συνέχεια παίρνει τα δύο τρίτα του Δημοτικού Συμβουλίου;».

Ανοιχτοί σε προτάσεις

Ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο είναι «ανοιχτό σε προτάσεις» αλλά ξεκαθάρισε: «Ως κυβέρνηση κρατάμε το δικαίωμα να νομοθετούμε και να κριθούμε γι’ αυτό”

«Χρειαζόμαστε σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», συνέχισε και είπε: «Θέλουμε να δώσουμε αρμοδιότητες. Να ξεφύγουμε από το κράτος αφέντη που ελέγχει τα πάντα. Από την άλλη δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε στην αφελή άποψη ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει στον τόπο του. Δεν είναι ακριβώς πασάς στα Γιάννενα ο κάθε δήμαρχος».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, ενώ εξλεφρασε την άποψη πρέπει να γίνει «τυποποίηση των δήμων σε  ορεινούς, νησιωτικούς κλπ», σημειώνοντας ότι “δεν βοηθάνε οι οριζόντιες λύσεις”.

Παράλληλα, αναφορικά με τα οικονομικά τόνισε ότι “μέσα στο σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να δούμε τον τρόπο με το οποίο θα αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Πουλάκης: Δεν φτιάξαμε το πόρισμα σε κλειστά γραφεία

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, Κ. Πουλάκης, υποστήριξε ότι “ο Καλλικράτης αλλά και ο Καποδίστριας έγιναν μέσα σε κλειστά γραφεία, κάτι που εμείς αντιστρέψαμε κάνοντας διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς”, προσθέτοντας ότι δεν θέλουμε “η αλλαγή η οποία θα έχει συγκεκριμένο όνομα να μείνει (σ.σ. όπως ο Καλλικράτης και ο Καποδίστριας) για το χωροταξικό”.

Παράλληλα τονίσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι “να σπάσει το δημαρχοκεντρικό σύστημα”, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι είναι υπέρ της «συμμετοχής των εργαζομένων στην διοίκηση των ΟΤΑ».

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

aftodioikisi.gr

Back To Top