skip to Main Content
Costas3

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ.

Συνεχίζεται με επιτυχία και προσέλευση φιλοτέχνων  στη Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ, Ι. Μεσολωρά 7 και Βύρωνος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, η εικαστική έκθεση λίθινων γλυπτικών κατασκευών και ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου

Η έκθεση με γενικό τίτλο “Λιθοκολλάζ- the stone collages” περιλαμβάνει πρόσφατες γλυπτικές κατασκευές-συνθέσεις του εικαστικού δημιουργού, οι οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά καθώς και χαρακτηριστικά ζωγραφικά έργα του. Η ιστορικός τέχνης Δώρα Φ. Μαρκάτου αναφέρει ενδεικτικά μεταξύ άλλων στο κείμενο της με τίτλο Δεκαπέντε χρόνια εκθέσεις στη Βίλλα Ροδόπη: 

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γι’ αυτή την επετειακή έκθεση διάλεξε έργα αντιπροσωπευτικά της εξέλιξης του εικαστικού του ιδιώματος που προέρχονται από τη σειρά Νεφελογραφίες, από τη σειρά Αλίχτυπες μορφές, από τα  πρόσωπα με εννοιακά σύμβολα και συνθέσεις με μια χειρονομιακή γραφή. Σε όλες αυτές τις σειρές συνεκθέτει παλιά με καινούργια έργα, ώστε να μπορεί ο θεατής να εκτιμήσει την αλλαγή του ύφους του. Καινούργιες είναι οι συνθέσεις με πέτρες που βρήκε στη φύση.

Οι νεφελογραφίες είναι αφηρημένες χρωματικές συνθέσεις με θέμα τον ουρανό, σε διάφορες φάσεις της ημέρας Καθοριστικός παράγοντας στη διάρθρωση της εικόνας είναι οι χρωματικές ανταύγειες που προκύπτουν κάθε φορά από τη διάθλαση των ηλιακών ακτίνων μέσα από τα σύννεφα. Με απλά λόγια, νεφελογραφίες είναι η χρωματική απόδοση των αποτελεσμάτων στην ατμόσφαιρα της αυξομειούμενης έντασης του φωτός, δηλαδή είναι το εικαστικό χρονικό της εναλλαγής των ωρών  και η μετουσίωση των συναφών φαινομένων σε αφηρημένες χρωματικές συνθέσεις που εμπλουτίζονται με την παρεμβολή χαράξεων. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι η κοσμογονία που συντελείται στην ατμόσφαιρα σηματοδοτεί ψυχικές μεταπτώσεις, των οποίων η χροιά και η ένταση αποδίδεται με τα κατάλληλα χρώματα που χαρακτηρίζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Κατά την άποψή μου, οι νεφελογραφίες είναι η πιο επιτυχημένη δουλειά του Κ. Ε., είναι η πιο πνευματική δουλειά και η πιο απαιτητική. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν κατάθεση στην ερμηνεία του φωτός και στη συσχέτιση φυσικών και ψυχικών φαινομένων. Δεν είναι τυχαίο που από το 1995 που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το 1996 στην Κύπρο, οι νεφελογραφίες έχουν μια λαμπρή εκθεσιακή πορεία.

Η άλλη ενότητα είναι οι αλίχτυπες μορφές ή πιο πεζά θαλασσοδαρμένες μορφές. Τι είναι αυτές; Είναι ζωγραφιές πάνω σε ξύλα που εξέβρασε η θάλασσα, τα περιμάζεψε ο ζωγράφος και χωρίς να επέμβει καθόλου στη μορφή και στο σχήμα τους τις ζωγράφισε. Με ένα πυκνό σχέδιο που δημιουργεί πλέγματα γραμμών που διατρέχουν όλη την επιφάνεια, ζωγραφίζει γυναικεία πρόσωπα με ένα τρόπο που φαίνεται σαν να εκφύονται μέσα από τη μάζα του ξύλου, Με την καλλιτεχνική επέμβαση τα άχρηστα υλικά μεταμορφώνονται σε εικαστικές δημιουργίες με ρευστά όρια ανάμεσα στη γλυπτική και στη ζωγραφική.

Οι πέτρες είναι μια θεματική ενότητα που στηρίζεται ακριβώς σ’ αυτή την ιδέα του έτοιμου αντικειμένου, το οποίο μέσω της καλλιτεχνικής βούλησης γίνεται έργο τέχνης. Στην πραγματικότητα οι πέτρες είναι έτοιμα αντικείμενα αλλά όχι βιομηχανικά, όχι κατασκευασμένα από κάποιο χέρι αλλά από την ίδια τη φύση. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ο καλύτερος τίτλος για τις πέτρες που ο Κώστας συνέλεξε θα ταίριαζε ο όροςαχειροποίητες συνθέσεις, αχειροποίητα γλυπτά. Εκείνο που έκανε ο καλλιτέχνης ήταν να αναζητήσει πάλι στη φύση τα κατάλληλα υλικά για να αποτελέσουν τη βάση κάθε πέτρας, κάθε αχειροποίητου γλυπτού, να δέσουν αρμονικά και να αναδείξουν τις φυσικές φόρμες.

https://youtu.be/qe5yv1oaOEE

Ξεναγήσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο, ώρα 8.30μμ-10.30 μμ.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 26 Σεπτ. 2015

Η ετήσια καλλιτεχνική εκδήλωση Πανσέληνος στον Κήπο, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου 2015.

πληροφορίες: 26710 28501, 6944621286

Back To Top