skip to Main Content
Future Technology 620×320

Τι μας επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον; Τάσεις που θα φέρουν τα πάνω-κάτω στην ζωή μας

Οι R.E.M. το έχουν τραγουδήσει εδώ και χρόνια: Είναι το τέλος του κόσμου, όπως τον γνωρίζουμε. Ή, όπως τον είχαμε συνηθίσει. Τώρα για το τι μας περιμένει, τα σενάρια είναι ουκ ολίγα και η συμβουλευτική εταιρία Strategy Dynamics Global SA, απόλυτα συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της, έδωσε πριν από λίγες ημέρες την δική της εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί ο κόσμος και το περιβάλλον μας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες και όχι μόνον…

Αν πάμε το χρόνο λίγο πίσω – για να δούμε αν αυτά που προβλέπουν έχουν βάση –  το 2012, η επικεφαλής της εταιρείας Tracey Keys προειδοποιούσε για τις δραστικές αλλαγές των τρισδιάστατων εκτυπώσεων στην βιομηχανία, εισήγαγε τον όρο «οικονομία άνευ ιδιοκτησίας» και μιλούσε για το πώς τα ρομπότ, οι οθόνες αφής, το ανταλλακτικό εμπόριο και τα νομίσματα κοινωνικής δικτύωσης (BitCoin) σύντομα θα γίνονταν κάτι το συνηθισμένο. Τώρα, μαζί με την ομάδα της, μιλά για την συγχώνευση του ψηφιακού με τον πραγματικό κόσμο και το πώς αυτό θα αλλάξει τις ζωές μας, προβλέπει το οδυνηρό τέλος της ιδιωτικότητας, προειδοποιεί για βιοεκτυπώσεις, για crowdfunding στην περίθαλψη, μια νέα λογική της επιχειρηματικότητας και απίστευτα σκληρά ενεργειακά παιχνίδια.

Τάση 1 :

Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Οπτικοποίηση και κοινοποίηση των πάντων

Κάθε μέρα χάρη στην παγκόσμια συνδεσιμότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεφύγουμε από τον βομβαρδισμό πληροφοριών. Οι εικόνες μοιάζουν με όαση στην έρημο του κειμένου, καθώς ο εγκέφαλος τις επεξεργάζεται ταχύτερα από τις λέξεις. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Global Trends, αυτό που περιμένουμε είναι κάτι ακόμα περισσότερο από τις εικόνες: Πρόκειται για την εικονική πραγματικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Στο κοντινό μέλλον η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα θα απογειωθεί και εταιρείες σαν την Google και την Facebook ήδη προετοιμάζονται γι’ αυτό. Η τελευταία εξαγόρασε την εταιρεία κατασκευής εικονικού εξοπλισμού Oculus, ενώ η πρώτη χρηματοδοτεί την μυστικοπαθή start-up Magic Leap, η οποία λέγεται ότι δουλεύει πάνω σε γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητα που δημιουργούν ψηφιακά αντικείμενα ικανά να φαίνονται στο περιβάλλον γύρω μας. Σκηνές από την ταινία Hungry Games μου φέρνει αυτό…

Τάση 2 :

Εκτεθειμένοι σε έναν συνδεδεμένο κόσμο: Πολεμήστε το

Ο καθένας μας μπορεί να γίνει στόχος κυβερνοεγκληματία. Η παραβίαση πληροφοριών συμβαίνει όλο και πιο συχνά και με νέους τρόπους. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ανησυχία, βάσει σχετικών ερευνών της PwC αλλά και της Symantec, έχει να κάνει με την φορητή τεχνολογία και την «ευαισθησία» της σε επιθέσεις από χάκερς. Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ήδη έχει οδηγήσει εταιρίες, κυβερνήσεις και ιδιώτες στην αναζήτηση νέων, αποτελεσματικότερων μέτρων ασφαλείας. Η εταιρία Project Meshnet, για παράδειγμα, προσπαθεί να αναπτύξει ένα εναλλακτικό, αποκεντροποιημένο, σταθερό και άνευ αισθητήρα Ίντερνετ. Η MaidSafe, από την άλλη πλευρά, έχει άλλο στόχο: Να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει την χρήση του Διαδικτύου χωρίς να αποθηκεύονται στοιχεία σε σέρβερς σε κέντρα δεδομένων, όπως συμβαίνει με τις εταιρίες υπηρεσιών Ίντερνετ σήμερα. Πάντως, αναμένεται επέκταση του «σκοτεινού διαδικτύου», στα βάθη του οποίου οργιάζει το εμπόριο όπλων, παράνομων ουσιών, κλεμμένων οικονομικών και ιατρικών πληροφοριών, και υψηλότερη πρόσβαση σε αυτό.

Τάση 3 :

ThinkZero : Προς μια κυκλική οικονομία

Μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή αναμένεται εντός του 2015 και η απαίτηση του κόσμου γι’ αυτό είναι έντονη. Πραγματική εκμηδένιση ρύπων και συστήματα από πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά δεν αποτελούν προς το παρόν πραγματικότητα. Σύντομα, όμως, αναμένεται να γίνουν και αυτό οι επιχειρήσεις το γνωρίζουν. Στο πρόσφατο Συνέδριο για το Κλίμα του ΟΗΕ, περίπου 40 επιχειρήσεις –μεταξύ αυτών οι Nestle, Kellogg’s, Johnson & Johnson, Walmart, Procter & Gamble κ.ά.- δεσμεύθηκαν να συμβάλλουν με τον τρόπο τους ώστε να σταματήσει η απώλεια δασικών εκτάσεων. Όπως υπογραμμίζει η ομάδα της Strategy Dynamics Global SA, τελικά μοναδική επιλογή θα είναι η μείωση της κατανάλωσης και η υιοθέτηση της λογικής της κυκλικής οικονομίας.

Επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας θεωρούνται αυτά όπου, για παράδειγμα, παλιά προϊόντα αναδιαμορφώνονται και ξαναμπαίνουν στην αγορά, σκουπίδια τροφίμων επεξεργάζονται και «μεταμορφώνονται» σε προϊόντα (π.χ. συσκευασίες ), ελάχιστα χρησιμοποιημένα ρούχα, όπως τα παιδικά, πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές κ. ά. Όσον αφορά τα ψηφιακά σκουπίδια, τα οποία είναι άκρως τοξικά, η τάση που αναμένεται να επικρατήσει είναι αντί για την πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφώνων και οικιακών συσκευών οι εταιρείες απλώς να μεταβιβάζουν έναντι αντιτίμου άδειες χρήσης τους.

 

Τάση 4 :

Βάζοντας τα χρήματα στο στόμα: Η άνοδος του υπεύθυνου καπιταλισμού

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, στο προσκήνιο έρχεται ο υπεύθυνος καπιταλισμός. Στόχος η αντιμετώπιση παγκόσμιων κοινωνικών προκλήσεων μέσα από κερδοφόρα, υπεύθυνα projects. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για επενδύσεις νέου τύπου κινούμενες στην λογική της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Προβλέπεται, επίσης, άνοδος του δανεισμού από πρόσωπο σε πρόσωπο, ενώ η λογική του Crowdfunding φαίνεται πως θα ισχύσει και για την παροχή ιατρικής περίθαλψης. Η μη κυβερνητική οργάνωση Watsi είναι η μοναδική που χρησιμοποιεί το crowdfunding σήμερα για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Τάση 5:

Ξεκινήματα: Η νέα επιχειρηματική οικονομία

Οι νέοι άνθρωποι θα πολεμήσουν την ανεργία και θα προσπαθήσουν να κάνουν την διαφορά δημιουργώντας τις δικές τους νεοφυείς εταιρίες (start-ups). Παράλληλα θα αλλάξει και η φύση της εργασίας όσο και η δεξαμενή του εργατικού δυναμικού. Οι νέες τάσεις οδηγούν στην άνοδο της αυτοαπασχόλησης, της ευελιξίας και της ανεξαρτησίας. Από την πλευρά των σημερινών πολυεθνικών, τείνουν να επιλέγουν το mentoring και την συνεργασία με νέους που έχουν ενδιαφέροντα projects στα σκαριά.

 

Τάση 6:

Η τεχνολογία μέσα στο ανθρώπινο σώμα

Το έχουμε εμπεδώσει. Η διεθνής κρίση έδωσε το χαριστικό χτύπημα στον τομέα της ασφάλισης, όπως τον γνωρίζαμε τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα στην Ευρώπη. Η νέα φιλοσοφία που θα επικρατήσει διεθνώς στο τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης παρά στην απλή αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Με άλλα λόγια, οι πάροχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενδέχεται να «μεταμορφωθούν» σε συμβούλους υγείας, ενώ οι φορητές συσκευές υγείας θα διαδοθούν σε μεγάλο βαθμό προσφέροντας ιατρική πληροφόρηση οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Έξυπνα μηχανήματα θα βοηθούν τους γιατρούς στην διάγνωση, ενώ ρομπότ θα χρησιμοποιούνται σε υψηλού κινδύνου περιπτώσεις, όπως η αντιμετώπιση περιστατικών του ιού Έμπολα.

Η πρόοδος στην χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα θα οδηγήσει σε νέα φάρμακα και οι βιοεκτυπώσεις που προς ώρας είναι σε πειραματικό στάδιο, θα γίνουν ένα πιθανό σενάριο λύσης στις μεταμοσχεύσεις. Όταν λέμε βιοεκτυπώσεις, εννοούμε την εφαρμογή της τεχνολογίας τρισδιάστατων εκτυπώσεων εντός του ανθρώπινου σώματος για την παραγωγή νεύρων, ιστών, μερών της ανθρώπινης καρδιάς κ.λ.π. Οι συγγραφείς της έκθεσης Global Trends 2015 επισημαίνουν ακόμα ότι προτού το καταλάβουμε, θα έχουμε μέσα μας μικροσκοπικά βιορομπότ ή βιοχάπια που θα στοχεύουν συγκεκριμένες ασθένειες. Πρόκειται για τον υβριδικό συνδυασμό ζωντανών καρδιακών κυττάρων και συνθετικού πολυμερούς σώματος. Αυτά τα, δύο χιλιοστών, βιορομπότ είναι επίσης σε πειραματικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ο αμερικανικός κολοσσός Ίντερνετ Google ήδη προσβλέπει σε αυτή την αγορά, καθώς φημολογείται ότι δουλεύει σε σχετικό project βιοφαρμάκου κατά του καρκίνου και καρδιακών ασθενειών.

Τάση 7 :

Ενέργεια : Ας αρχίσουν τα βιολιά…

Τα ενεργειακά και πολιτικά παιχνίδια θα γίνουν ακόμα πιο σκληρά, σύμφωνα με την Global Trends. Εάν η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνεχιστεί επί μακρόν, η Ρωσία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές κοινωνικές ταραχές καθώς οι οικονομίες και τα εισοδήματα θα πέφτουν απόρροια των εξαιρετικά πτωτικών πιέσεων. Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει, λοιπόν, η πτώση του μαύρου χρυσού, η Tracy Keys και η ομάδα της εκτιμούν ότι η Δύση θα έχει πλεονέκτημα στο τραπέζι των γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων. Οι οικονομικές πιέσεις στο Ιράν θα μπορούσαν να ανοίξουν ευκαιρίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις πάνω στο πυρηνικό τους πρόγραμμα, ενώ η Ρωσία θα πιεστεί στο θέμα των στρατιωτικών παρεμβάσεων στην Ουκρανία ή αλλού. Η Σαουδική Αραβία, πάντως, δεν θα αφήσει χωρίς σκληρή μάχη τον έλεγχο της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Το βαθύτερο μήνυμα, ωστόσο, είναι η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος και αυτό δεν θα συμβεί άνευ επεισοδίων έντασης καθώς, ουσιαστικά, πρόκειται για ανακατατάξεις δυνάμεων στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα και ανατροπής ισορροπιών.

 

Πηγή: news247.gr

Back To Top