skip to Main Content
Merkel Tsipras2 570 355

Τι πήρε και τι “έδωσε” ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο – Τα μέτρα που έρχονται – Σε τροχιά συνεννόησης με Μέρκελ, όμως χρήματα δίνει το Eurogroup

Υποσχέθηκε ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής ο Αλέξης Τσίπρας
– Κλίμα εμπιστοσύνης από Μέρκελ όμως έδειξε ότι ζήτησε μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
– Τι θα γίνει με ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, για ποιους αλλάζει η φορολογία
– Λέει “ναι” στις αποκρατικοποιήσεις και “όχι” στις πρόωρες συντάξεις η κυβέρνηση για να πάρει ρευστότητα

Ως θετική κρίνει το Μέγαρο Μαξίμου τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στυο σύνολό τους σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων μιλούν για “σπάσιμο” του πάγου στις σχέσεις των δύο χωρών, υπογραμμίζουν τόσο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όσο και το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά τέθηκε θέμα Siemens, ωστόσο η ουσία της συνάντησης βρίσκεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν σαφής και στις δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση, παρέπεμψε σε μεταρρυθμίσεις και σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Εδώ πολλοί διαβάζουν ένα κέρδος, καθώς δεν μίλησε για πρωτογενή πλεονάσματα όπως έως σήμερα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο την ίδια ώρα η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στους θεσμούς.
Δηλαδή έδειξε προς το Eurogroup περιμένοντας να δει το κοστολογιμένο πρόγραμμα.
Σε αυτό το σημείο είναι στα κέρδη της Αθήνας ότι οι εταίροι και δανειστές περιμένουν τα μέτρα που θα αποφασίσει η Αθήνα, δεν επιβάλουν ωστόσο κάπου εδώ… ξεκινάνε τα δίσκολα.

Τι περιλαμβάνει αυτή η λίστα;
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις βασικούς πυλώνες:
Αυξήσεις στο ΦΠΑ και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης
Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αλλά και
Στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ όλα δείχνουν αύξηση στα λεγόμενα “πλούσια” νησιά του Αιγαίου, ενώ θα εξεταστούν και οι βασικοί συντελεστές.
Σε ό,τι αφορά στη φορολογία φαίνεται ότι αυξάνονται οι κλίμακες φορολόγησης για τα μεσαία και ειδικά για τα μεγάλα εισοδήματα ενώ παράλληλα θα υπάρξει και μικρή μείωση στους συντελεστές των μικρών εισοδημάτων.
Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως μένει αλλά με έναν συνδυασμό μείωσης των αντικειμενικών αξιών και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θα υπάρξουν αλλαγές στα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, ενώ παράλληλα αναζητείται ένας τρόπος να μην πέσουν τα έσοδα κάτω από τα 2,6 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, αλλά και κάποια οριζόντια έκτακτη εισφορά σε μεγάλα εισοδήματα.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται να λέει ναι σε κάποιες αποκρατικοποιήσεις όπως του ΑΔΜΗΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει ουσιαστικά τέλος στις πρόωρες συντάξεις, με ισχυρά αντικίνητρα, που θα αποθαρρύνουν όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους, ενώ θα προχωρήσουν οι διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων.
Στο Δημόσιο, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και ο εξορθολογισμός του, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν αποδοχές πολλών ταχυτήτων, για υπαλλήλους ανάλογων προσόντων.

Back To Top