skip to Main Content
An 73

Το ασφαλιστικό “χτυπάει” και τους δημόσιους υπαλλήλους – Και εκεί θα κοπούν συντάξεις από το 2016

Στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης θα ενταχθούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι σε μία ξεχωριστή διεύθυνση
– Διπλό χαράτσι για όσους συνταξιούχους αποφασίσουν να δουλεύουν και μετά τη συνταξιοδότηση
– Στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αναφέρεται πως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς
– Η πρόταση αφορά και τους στρατιωτικούς και τους υπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό την οποία ήδη εξετάζουν οι δανειστές δεν προκαλεί μόνο ανησυχία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά πλέον αφορά και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αν και αρχικά αυτό δεν είχε διευκρινιστεί επαρκώς.

Σύμφωνα με την πρόταση για το ασφαλιστικό, το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Και αναφέρεται χαρακτηριστικά πως τα θέματα του νόμου αυτού που αναφέρονται στους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, τους στρατιωτικούς και τους τακτικούς υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμίδας θα ρυθμιστούν με ΟΜΟΙΟ τρόπο με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως ότι έχει γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού στους ιδιωτικούς υπαλλήλους θα ισχύσει και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Έτσι, το ψαλίδισμα που δουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου 2016, τις ίδιες περικοπές στις συντάξεις τους, θα δουν και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν στη σύνταξη με τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάσουν και πάνω από 20%. Μάλιστα όπως αναφέρεται για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά το 2016 το 20% είναι μόνο η… αρχή, οι μειώσεις φτάνουν το 30% και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις μπαίνει ένα είδος “κόφτη” και έτσι το ποσοστό άνω του 20% μικραίνει κατά 50% και το υπόλοιπο καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Για τις αιτήσεις που θα γίνουν το 2017 η προσωπική διαφορά από το 50% πέφτει στο 1/4 και για τις αιτήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2018 η προσωπική διαφορά πέφτει στο 1/4.

Αυτό όμως δεν θα ισχύσει μόνο για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά πλέον και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Μάλιστα, με ειδικό άρθρο θα αναφέρεται πως όλα τα δικαίωματα και οι υποχρεώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους όσον αφορά το ασφαλιστικό θα μεταφερθούν στο νέο φορέα, που θα αφορά τους πάντες και όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Σε αυτό το ενιαίο τεράστιο ταμείο ασφάλισης, θα υπάρχει μία ξεχωριστή διεύθυνση που θα ασχολείται με τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί πως σύμφωνα με την πρόταση όσοι συνταξιούχοι νέοι και παλιοί αποφάσισαν παράλληλα με τη σύνταξη να έχουν και μία δουλειά, θα κληθούν να πληρώσουν δύο φορές την εισφορά περίθαλψης και ως συνταξιούχοι και ως μισθωτοί.
Με το νέο σύστημα ευνοούνται μόνο όσοι με το παλιό θα έπαιρναν πολύ χαμηλές συντάξεις από το ΙΚΑ ευνοούνται καθώς θα πάρουν υψηλότερη σύνταξη.

newsit.gr

Back To Top