skip to Main Content
Euros Desmides 494 355

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μπει “ζεστό” χρήμα στα κρατικά ταμεία – Κίνητρα στους… μετανοούντες φοροφυγάδες – Έρχονται δεσμεύσεις ή κατασχέσεις

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ η υστέρηση των εσόδων, πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση
– “Περάστε από την εφορία να δηλώσετε και να πληρώσετε” το μήνυμα στουςφοροφυγάδες
– Κίνητρο σε όσους… μετανιώσουν τα μικρότερα πρόστιμα
– Κατασχέσεις ή δημεύσεις περιουσιών για όσους “ξεχάσουν” να δηλώσουν ακίνητα

Εκτός από το “τηρήστε τις δεσμεύσεις σας”, μια… νουθεσία που ακούν συνεχώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης από τους Ευρωπαίους με τους οποίους έχουν συναντηθεί τις τελευταίες μέρες είναι και το “πατάξτε την φοροδιαφυγή”.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα το κάνει. Έχει ήδη διαμηνύσει πως στο στόχαστρό της θα μπουν όσοι φοροδιαφεύγουν και όσοι έχουν βγάλει παράνομα λεφτά στο εξωτερικό.

Ανάμεσα στα σκληρά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής είναι και η δέσμευση ή και η κατάσταση περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη μαύρη τρύπα των 500 εκατ. που υπάρχει στα ταμεία του κράτους τον Ιανουάριο και στοχεύει να αυξήσει τα έσοδα μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της παραοικονομίας.

Το πρώτο από τα σχέδια της κυβέρνησης για να μπουν λεφτά στα ταμεία του κράτους είναι, σύμφωνα με Το Βήμα, είναι η… τελευταία ευκαιρία σε εκείνους που «έκρυψαν» περιουσιακά στοιχεία. Θα δοθούν κίνητρα για να τα δηλώσουν.

Όσοι πάνε μόνοι τους στις εφορίες για να δηλώσουν τα… αδήλωτα και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, θα το κάνουν με μικρότερο πρόστιμο. Δεν αποκλείεται το ίδιο κίνητρο να δοθεί και σε εκείνους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν ή θέλουν να τα… επαναπατρίσουν.

Ακόμη ένα μέτρο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να δημεύονται ή να κατάσχονται περιουσίες που δεν έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο.

Όπως δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση είναι, πρώτον, η στάση αναμονής την οποία τηρούν οι πολίτες για να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και, δεύτερον, η πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνει ότι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν αφορούν στην τελευταία δόση του 2015 που πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά αυτές που θα προκύψουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στα μέσα του 2015. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να μην εισπραχθεί η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ που αφορά το 2014.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν επίσης μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και υποθέσεις απάτης ΦΠΑ, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για τα έσοδα, Νάντια Βαλαβάνη εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβιβάσει ελεγκτικές αρμοδιότητες στο ΣΔΟΕ, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο πλέον και με το κυνήγι έκδοσης αποδείξεων.

Πηγή: Το Βήμα

Back To Top