skip to Main Content
Ypourgeio Ygeias Aftodioikisi.gr 620×320

Υπουργείο Υγείας: Εφαρμόζει «ανοιχτό» ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ασθενών που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση – Τι αλλάζει με τα «φακελάκια»

Σειρά μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, παρουσία του προκατόχου του, Άδωνι Γεωργιάδη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των ασθενών και απόδοση των μέγιστων δυνατών ποινών στους παραβάτες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου που παραδίδεται στον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, αναμένεται να μειώσει τα φαινόμενα παραβατικότητας στον χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η νέα νομοθεσία προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή των μέγιστων δυνατών ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για την διαφθορά. Συγκεκριμένα, όποιος δέχεται ή αξιώνει «φακελάκι» θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το μέγιστο της ποινής που έχει ορίσει ο νομοθέτης για το συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες για χρηματισμό γιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Επιπλέον, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, όπου και καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα δημιουργηθεί «ανοιχτό» ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ασθενών που χρειάζονται επέμβαση. Το σύστημα αυτό θα είναι προσβάσιμο, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν παρακάμπτεται η λίστα προτεραιότητας.

Επίσης, θα γίνεται προληπτικός έλεγχος του χρόνου νοσηλείας σε όλες τις χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ, ώστε να μην χρησιμοποιείται πλέον η καθυστέρηση ως μοχλός πίεσης του γιατρού στον ασθενή για να καταβάλει «φακελάκι» προκειμένου να μπει πιο γρήγορα στο χειρουργείο.

Ο Νικόλαος Κλαμαρής, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν παρών, εξήγησε ότι στον χώρο της Υγείας η διαφθορά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς συνδέεται με την προσωπικότητα του ανθρώπου. «Το θύμα είναι άρρωστος και αυτό κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και περίπλοκη», τόνισε.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top