skip to Main Content
An 390

Φορολογία: Εξόφληση φόρου εισοδήματος σε 8 οκτώ δόσεις σκέφτεται το ΥΠΟΙΚ

Την ώρα που η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων περιμένει τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων που ψήφισε η Βουλή για τις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις για να ανοίξει το σύστημα taxis το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε οκτώ δόσεις.

Σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς και εφόσον υπάρξει έγκριση από την τρόικα ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα είναι οκτώ και θα μειώνεται ανάλογα με τον μήνα υποβολής της δήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα Εθνος, το σχέδιο που προωθείται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσής τους σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φτάσουν τις οκτώ αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων (έως τα τέλη Ιουλίου, τα τέλη Σεπτεμβρίου και τα τέλη Νοεμβρίου) που ισχύει σήμερα.

Οσο πιο νωρίς υποβάλει ο φορολογούμενος τη δήλωσή του τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του φόρου. Αντίθετα όσο καθυστερεί ο φορολογούμενος να υποβάλει τη δήλωση τόσο θα συρρικνώνονται οι δόσεις.

Ετσι όποιοι υποβάλουν τη φορολογική δήλωση τον Απρίλιο, θα εξοφλήσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο, ενώ έναν μήνα αργότερα η υποβολή της δήλωσης θα οδηγεί σε επτά μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φέρει και παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου. Οι λογιστές-φοροτεχνικοί έχουν ήδη ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις αλλαγές που επήλθαν τόσο στα φορολογικά έντυπα όσο και στη φορολογία των φυσικών προσώπων.

 aftodioikisi.gr
Back To Top