skip to Main Content
Asfalistiko 620×320

10 ανατροπές “φωτιά” για το ασφαλιστικό με… μπρα ντε φερ! “Τσεκούρι” στις επικουρικές θέλουν οι δανειστές, επαναφορά της 13ης σύνταξης η κυβέρνηση

Τα “καυτά” θέματα της ατζέντας του ασφαλιστικού στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών
– Το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις πρόωρες συντάξεις
– Οριστική θεωρείται η συμφωνία για ενοποίηση των Ταμείων και περιορισμό προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
– Η πρόβλεψη δημιουργίας “κουμπαρά” για το ασφαλιστικό σύστημα
– Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων

Δέκα θέματα “φωτιά” περιλαμβάνει η ατζέντα του ασφαλιστικού, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των δανειστών να μην έχουν ακόμα βρει κοινό πεδίο όσον αφορά τις συντάξεις.
Αυτό παραμένει και το μεγάλο “αγκάθι”, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται προς διαπραγμάτευση το εύρος αλλά και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις πρόωρες συντάξεις.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τρεις είναι οι παρεμβάσεις που έχουν ουσιαστικά “κλειδώσει”:

– οι ενοποιήσεις των Ταμείων
– ο περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
– η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα

Ακόμη, προωθείται και μία φόρμουλα ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία θα δοθεί ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ.

Οι δέκα ανατροπές
1) Περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα “τρέξου픨άμεσα σε ΔΕΚΟ και τάπεζες. Υπολογίζεται πως το μέτρο αφορά σε 8.000 άτομα, ενώ σε όσες περιπτώσεις αποφασιστεί τελικά εθελούσια έξοδος, θα πρέπει η επιχείρηση να καλύψει το κόστος στα Ταμεία.

2) Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Είναι ένα από τα βασικά θεματα στην ατζέντα των Θεσμών που ζητούν να καταργηθούν τα λεγόμενα “ενδιάμεσα” όσια. Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει πως δεν θα επηρεαστούν “‘ωριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα”, ενώ επιχειρεί να βγάλει από το κάδρο συγκεκριμένες ομάδες (πχ παλαιούς ασφαλισμένους, εργαζομένους στα βαρέα). Δεν έχει ακό9μα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα των όποιων παρεμβάσεων, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ένα σενάριο είναι οι αλλαγές να γίνουν από το 2020 έως το 2025 (ώστε να μη θιγούν ώριμα δικαιώματα), όμως υπάρχουν εκπρόσωποι των δανειστών που έχουν ζητήσει ατχύτερη εφαρμογή (από το 2017).

3) Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τα κατώτατα όρια

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει να αυξηθούν από 4.500 σε 5.500 τα απαιτούμενα ένσημα για τη σύνταξη. Το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης θέλει να αποφύγει μία τέτοια ρύθμιση.

4) Εφαρμογή νέου τρόπου υοπλογισμού στις κύριες συντάξεις

Οι εκπρόσωποι των δανετιστών ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος 3863/2010 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Το υπουργείο έχει “παγώσει” την διάταξη και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πως θα γίνει ο υπολογισμός.

5) Στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών και η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελείμματος στις κύριες συντάξεις

Ειδικοί στο ασφαλιστικό επισημαίνουν πως ανάλογες προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ. Η ελληνική πλευρά δεν συζητά ανάλογες ρυθμίσεις.

6) Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελίμματος στα επικουρικά ταμεία

Το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, οι οποίοι ζητούν την εφαρμογή της ρήτρας. Η ελληνική πλευρά βάζει “κόκκινη γραμμή” στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς το μέτρο οδηγεί σε συνεχόμενες περικοπές. Είναι το βασικότερο “αγκάθι” στο ασφαλιστικό.

7) Περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων

Υπήρξαν προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο τα περιθώρια ανάλογων παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, καθώς στο ΕΤΕΑ πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι μπήκε και η επιβολή νέου πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Πάντως η ελληνική πλευρά θέλει να βγάλει από την ατ΄ζεντα το θέμα των συντάξεων.

8) Ενοποίηση των Ταμείων

Είναι από τα θέματα στα οποία έχουν βρεθεί κοινά σημεία. Στόχος είναι η διοικητική ενοποίηση των Ταμείων, ώστε να υπάρχουν τρεις ασφαλιστικοί φορείς για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

9) Η “τύχη” της πρότασης για επαναφορά της 13ης σύνταξης

Το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε τη χορήγησή της στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ωστόσο έχουν διαφωνήσει οι δανειστές, καθώς το κόστος ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια. Προωθείται η χορήγησή της ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ.

10) Εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα Ταμεία

Η πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία “κουμπαρά” για τα Ταμεία έχει ως στόχο την εξεύρεση ζεστού χρήματος για το ασφαλιστικό. Στο “Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης” θα κατευθύνονται έσοδα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές πηγές, όπως για παράδειγμα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πηγή: Έθνος

Back To Top