skip to Main Content
1

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: “ΧΑΡΑΤΣΙ” 2-40 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟ ΣΤΟ “ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”!

20/2/2018
Αργοστόλι
Κεφαλονιά

Υπηρετόντας τον θεσμό του Προέδρου του Α.Γ.Σ. Επτανήσων καθώς και του Προέδρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κεφαλονιάς ΄΄Γυμναστική Για Όλους Άννα Πολλάτου΄΄ από την ίδρυσή τους το 1988 θέσαμε ως σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των ολυμπιακών αθλημάτων της γυμναστικής, καθώς και την μαζική άθληση ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄ στον τόπο μας.
Η Κεφαλονιά πρωτοπόρος στην Ελλάδα στο θεσμό των Φεστιβάλ ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄ ακολούθησε και ακολουθεί πιστά την φιλοσοφία του μη αγωνιστικού χαρακτήρα καθώς και τη μη διάκριση των συμμετεχόντων αθλουμένων στα αθλητικά τους τμήματα.
Αυτή η μορφή γυμναστικής αγκαλιάζει όλες τις κατηγορίες αθλουμένων ανεξάρτητα της ηλικίας, του σωματότυπου, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα τρίτης ηλικίας. Οι αθλητικοί φορείς που καλλιεργούν και αναπτύσσουν την ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄ έχουν σαν κίνητρο να παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στα Φεστιβάλ εντός της χώρας καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ στο εξωτερικό.
Η ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄ υπάγεται ως άθλημα στην Ευρωπαική και Παγκόσμια Ομοσπονδία την U.E.G. και την F.I.G.. Ως εκ τούτου η Ε.Γ.Ο. ως μέλος της U.E.G. και της F.I.G. έχει την υποχρέωση της προώθησης και ανάπτυξης των αντίστοιχων αθλημάτων. Οι διοικήσεις (τα Δ.Σ.) που προέκυπταν από την περίοδο του ΣΕΓΑΣ αλλά και μετέπειτα από το 1997 ως Ε.Γ.Ο. ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για το πώς θα προωθηθεί για να αναπτυχθεί το άθλημα της ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄.
Εγώ ως μέλος και όχι μόνο των Δ.Σ. που προέκυπταν από το 1997 έως και το 2006 στην Ε.Γ.Ο. η αντιμετώπισή μου από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. ήταν ως και απρεπέστατη όταν θα αναφερόμουν έστω και για λίγα λεπτά για τα θέματα που απασχολούσαν την ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄ άκουγα φράσεις όπως ΄΄με την γυμναστική φραμπαλά θα ασχολιόμαστε τώρα΄΄ καθώς και ΄΄κάτσε κάτω ρε Μπασιαρδή με Μ…….. θα ασχολιόμαστε΄΄ και πολλά άλλα.
Έτσι η ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄ προωθήθηκε και αναπτύχθηκε αποκλειστικά και μόνο από το ενδιαφέρον που έδειξαν όλοι οι αθλητικοί φορείς, οι συνάδελφοι γυμναστές, οι προπονητές που αγκάλιασαν και αγάπησαν αυτό το όμορφο κομμάτι της γυμναστικής.
Έκτοτε ο θεσμός των Φεστιβάλ αναπτύχθηκε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δίνοντας κίνητρο να παρουσιάζουν τα προγράμματά τους σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό, αποσπώντας το χειροκρότημα από το κοινό και ένα αναμνηστικό δίπλωμα ως ηθική ικανοποίηση της συμμετοχής τους. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια διαχρονικά ουδέποτε οι διοικήσεις που προέκυπταν στην Ε.Γ.Ο. δεν είχαν συμμετοχή ούτε 1 ευρώ, αλλά ούτε στην παραχώρηση οποιασδήποτε υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και στη διοργάνωση αυτών των Φεστιβάλ ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄.
Η επιτυχία της ανάπτυξης του αθλήματος αυτού φάνηκε στις συμμετοχές ως Εθνικές αποστολές στα EUROGYM-U.E.G. και στις WORLDGYMNASTRADES-F.I.G., με τον αριθμό των αθλουμένων να φτάνουν τους 500 έως 750 άτομα. Το κόστος κάθε αθλούμενου για να φτάσει στη συμμετοχή σε αυτές τις διοργανώσεις ανερχόταν στα 1000 ευρώ ανά άτομο. Σε αυτά τα ποσά ουδέποτε πλήρωσε ούτε 1 ευρώ η Ε.Γ.Ο., με απλά μαθηματικά οι φορείς-συμμετέχοντες και γονείς ήταν πάντα οι χορηγοί της Ε.Γ.Ο. στο ποσό των 500.000 ευρώ έως 750.000 ευρώ σε όλες αυτές τις αποστολές.
Η ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄ ήταν πάντα και είναι αυτοχρηματοδοτούμενη όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη.
Φτάνουμε στο σήμερα η διοίκηση-Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. μετά από όλα αυτά τα χρόνια που δεν είχε καμία συνεισφορά στην ανάπτυξη, στήριξη και προώθηση της ΄΄ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄΄ ως όφειλε να έχει το θράσος να ζητά να επιβάλει στον ΄΄ΧΟΡΗΓΟ΄΄ της (αθλητικούς φορείς, γυμναστές, προπονητές και γονείς αθλουμένων) ΄΄ΧΑΡΑΤΣΙ΄΄ 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή ακόμα και 40 ευρώ στον κάθε αθλούμενο που συμμετέχει στα Φεστιβάλ.
Η κάθε διοίκηση-Δ.Σ. των Εθνικών Ομοσπονδιών έχει την αποκλειστική ευθύνη να προστατεύει τους αθλητικούς φορείς που υπάγονται στους κόλπους της, να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους (χρηματοδοτήσεις) για την εύρυθμη λειτουργία και να στηρίζει όλα τα κύτταρα ανάπτυξης της γυμναστικής σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας και όχι να ΄΄ληστεύουν΄΄ τους ήδη επιβαρημένους αθλητικούς φορείς (σωματεία) που ήδη καλύπτουν όλα τα έξοδα λειτουργίας τους, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής των αθλούμενων στους αγώνες και τα Φεστιβάλ.
Πιστεύω πως όλοι οι αθλητικοί φορείς (σωματεία) καθώς και όλοι οι συνάδελφοι γυμναστές, προπονητές και οι γονείς των αθλουμένων που αποτελούν ουσιαστικά την κινητήρια δύναμη διαχρονικά όλων αυτών των προσπαθειών και επιτυχιών να δώσουν την απάντηση που τους αρμόζει στις ανάρμοστες απαιτήσεις της διοίκησης- Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο.

Μπασιαρδής Σταύρος

Back To Top