skip to Main Content
An

ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ πρός Καθ. Γαβρόγλου: Δέν χρειαζόμαστε πιά κοινότοπες ιδέες κ. Υπουργέ αλλά επείγουσα χρηματοδότηση.

..Η Πολιτεία λωλάθηκε, κι απόπαιδα τα κάνει

το Νου, το Λόγο, την Καρδιά, τον Ψάλτη, τον Προφήτη…

(“Γύριζε”. Κωστής Παλαμάς, 1900)

  1. Από όσα ακούστηκαν στην ομιλία κ. Γαβρόγλου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Επτανήσου, προκύπτει ότι ο Υπουργός μοιάζει καλοπροαίρετος, μα δέν γνωρίζει ακόμα τι είναι το “ΕΥΔΟΞΟΣ” και ποια εξελικτικά θέματα αντιμετωπίζει. Οταν θα μάθει, ελπίζω σύντομα, πιστεύω θα αναθεωρήσει επι τα βελτίω τις απόψεις του. Μέχρι στιγμής όσοι τον πληροφορούν, εκόντες άκοντες, τον έχουν αποπροσανατολίσει.
  2. Το ζητούμενο της επαναλειτουργίας του ΚΙΕ στον Αίνο δέν είναι η επανανακάλυψη του τροχού, ήτοι …υποδείξεις για ρόλους και δράσεις που τους έπαιζε από το 1995 και τους αναγράφει στο Ιδρυτικό του Προεδρικό Διάταγμα από το 2005. Αυτά τα ξέρουμε και τα κάναμε πρώτοι από όλους. Πως μας βοηθά να συνεχίσουμε και να εξελιχθούμε ανοδικά είναι το θέμα. Δεν μας λείπουν οι συνεργασίες. Εχουμε συνεργαστεί με πολύ πιό ειδικούς φορείς διεθνώς και όχι άσχετους όπως είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Χρειαζόμαστε συγκέντρωση κρίσιμης μάζας μονίμων εργαζομένων. 7 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ και επισκευές. Προτίθεται να δώσει έστω τις μισές όπως διακήρυξε για αλλού; Μήπως το απαγορεύουν τα μνημόνια επειδή ο Αίνος βρίσκεται στην Κεφαλονιά και η διοίκηση του ΕΥΔΟΞΟΣ θα είναι εκεί για πάντα;
  3. Το ζητούμενο είναι να καταλάβει ο Υπουργός ότι όταν έχεις ένα πρωτοποριακό Εθνικό Αστεροσκοπείο Εκπαίδευσης και ένα Εθνικό Κέντρο Αστρονομίας, ως τα πρώτα και μόνα κέντρα ρομποτικής αστρονομίας στην Ελλάδα από το 1999, αμφότερα θεσμοθετημένα σε ΝΠΔΔ, όταν έχεις το δεύτερο μεγαλύτερο σύγχρονο ερευνητικό τηλεσκόπιο της Ελλάδας στον Αίνο, δεν τα γνωρίζεις κάν ως Υπουργείο Παιδείας (παρα την συναρμοδιότητα), δέν τα ενισχύεις οικονομικά έστω στοιχειωδώς, και αφήνεις την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να μήν τα συμπεριλαμβάνει ποτέ επί 20 χρόνια σε ΕΣΠΑ ενώ το κάνει με κάθε ασήμαντη δράση στην Κέρκυρα, δηλαδή το αναγκάζεις να παρακμάσει πριν ακμάσει, ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΤΑΧΕΩΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΕΝΩ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΘΑ ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ.
  4. Ας περιμένουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πειστήκατε να χρηματοδοτήσετε και νέο πρόσθετο τμήμα στην Κέρκυρα από μιά “καλή” πρόταση που σας έφεραν; Τι να πούμε για διαδοχικές λίαν εμπεριστατωμένες (εκπαιδευτικά, ερευνητικά, κοινωνικά) αναπτυξιακές μελέτες στο ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ ; Κάποιες απο αυτές πέρα από τον κάλαθο αζητήτων/ανεπιθυμήτων της κερκυραικής ΠΙΝ, βρισκονται από ετών και στο Υπουργείο Παιδείας ενω θεωρητικά η Διοίκηση, όσο κομματικη και άν είναι, έχει μια κάποια συνέχεια.
  5. Συμπέρασμα: μας καλείτε στο γραφείο σας και σας διαφωτίζουμε για το βαθμό αριστείας (και το κατάντημα) του εν Κεφαλληνία “Εύδοξος”. Χωρίς συμβουλάτορες και πανεπιστημιακούς μανδαρίνους.

 

Νικόλαος Σολωμός

Ιδρυτικό Μέλος Δ.Σ του ΚΙΕ- “Εύδοξος”

Back To Top